Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Tuna: “Ankara yeni bir meydana kavuşacak”

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna, Ankara’nın yeni bir meydana kavuşacağını belirterek, “Melike Hatun Camii’nden Hacı Bayram’a kadar tramvay hattı planladık” dedi

20 Eylül 2018 Perşembe 15:46
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Tuna: “Ankara yeni bir meydana kavuşacak”

Bir haber kanalında canlı yayına katılan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna, alt ve üst yapıya yönelik projelerden yeni projelere kadar Başkent gündemini yakından ilgilendiren önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Tuna, Ankara’da yıllardır konuşulan ve bir türlü hayata geçirilemeyen “Yeni Ulus Meydan Projesi”nin ayrıntılarını paylaştı. Tuna, Kepekli, Akköprü ve Türk Telekom Kavşaklarını okullar açılmadan tamamladıklarını ve trafiğin bu sebeple rahatladığını belirtti. Su taşkınlarının önüne geçecek Ankara’da 15 kritik noktada başlatılan içme suyu ve yağmur suyu hattı yenileme çalışmaları kapsamında ilk etapta önceliği Akay Kavşağı’na verdiklerini ve buradaki çalışmaları tamamladıklarını söyleyen Başkan Tuna, “Adım adım, kademe kademe diğer noktaları da tamamlayacağız. Mamak Boğaziçi Mahallesi bunlardan biri ve orada çalışmalarımız devam ediyor. Çok hassas ve ince bir imalat yapılıyor aslında. Yerin altında ne var bilemiyoruz, elektrik kabloları, telefon hatları vb. Mesela Kızılay’da çok önemli bir telefon hattı varmış. Genelkurmay ile ilgili. Yanlış bir şey yapılsa dört beş güne ancak tamir edilebilecek bir durum oluşabiliyor. O bakımdan ameliyat eder gibi adım adım ilerliyoruz. Allaha çok şükür şu ana kadar herhangi bir şeye zarar vermeden çalışmaları tamamladık” ifadelerini kullandı.

“Sıradaki proje Ulus Projesi”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile birlikte Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak Başkent’e yakışır yeni bir meydan kazandırmak için “Yeni Ulus Meydan Projesi”ni hayata geçireceklerini açıklayan Başkan Tuna, projenin detaylarını şöyle anlattı:

“Trafik yerin altına alınacak ve yerin üstü yaya bölgesi olacak. Melike Hatun Camii ve Gençlik Parkı önünden itibaren bir meydan oluşturarak, Çankırı Caddesi’ne, oradan da yerin altından Roma Hamamı ile YIBA Çarşısı’na kadar devam eden yer altı trafik akışı olacak. Ulus Atatürk heykelinin bulunduğu alan da meydan olacak. Bentderesi ile Anafartalar Caddesi’nden alttan gelecek yol da bu meydanın altından geçecek. Yolun yer altına alınması çalışması aç kapa yöntemiyle yapılmak zorunda elektrik, su, kanalizasyon, telefon hatları gibi çok şey var yerin altında. Önce açıp inceleme yapmamız gerekiyor. İnşallah önümüzdeki yıla bitirmeyi hedefliyoruz. Bu projede ayrıca tramvay da olacak. İhalesini Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yapıyor. Alt geçit masraflarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, biz de çevre düzeni ve bazı çalışmalara katkı vereceğiz. Üç kurum birlikte bu projeyi Cumhurbaşkanımızın katkıları ve destekleriyle Ankaralılara kavuşturmak istiyoruz. Melike Hatun Camii’nden Hacı Bayram’a kadar tramvay hattı planladık, inşallah gerçekleştireceğiz. Yayalar açısından da, ulaşım açısından da rahatlık getirecek bir proje ve güzel olacak. Kazasız belasız inşallah bu projeyi de Ankaramıza kazandırırız.”

Başkan Tuna, ayrıca Ankara’da iki Millet Bahçesi projesinin olduğunu belirterek, “Birisi Gölbaşı, birisi de AKM alanına planlanıyor. Kısa süre içinde inşaat çalışmaları başlayacak. Yer altında çok büyük bir problem olmadığı için üst yapı, ağaç dikimi ağırlıklı bir çalışma yapılacak. Bu çalışmalarda bir sıkıntı olacağını sanmıyorum. Hava şartlarına bağlı olarak altı ay içinde tamamlanabilir, bitirilebilir bir iş” dedi.

“Ankapark çok önemli bir proje”

Ankapark ihale sürecinin devam ettiğine dikkat çeken Başkan Tuna, ihalenin bir an önce tamamlanmasını istediğini söyleyerek şöyle konuştu:

“Çok konuşuluyor ve tartışılıyorsa çok önemli bir proje demektir. İnşallah uygun bir talipli olur ve neticelenir. Bu iş kolay değil profesyonellik gerektiren bir iş. Herkesin işletebileceği bir proje değil. Oradaki makinalar hassas. Allah korusun kaza bela olur bu yüzden profesyonel kişilerin işletmesi lazım. Ben her ihaleden bir sonuç bekliyorum. Sonuç beklemediğim ihaleyi yapar mıyım? Bu ihaleden de olumlu sonuç bekliyorum.”

Başkan Tuna, Kanal Ankara proje çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu ve bir bütün halinde ihaleye çıkacaklarını ifade etti.

15 Temmuz Müzesi

15 Temmuz Müzesi’nin kaba inşaatını Büyükşehir Belediyesinin yaptığını belirten Başkan Tuna, “Animasyonlar, ses, ışık, görüntü gibi birçok ayrıntı var ve bunlar hassas bir iş. Kültür ve Turizm Bakanlığı ince işleri, sanatsal işleri yapacak. Tamamen yer altında bir müze olacak. Giriş ve çıkışında anıta kadar yürüyüş yolu yapılacak. Büyükşehir olarak otoparkını da yapacağız, kaba inşaatını en kısa sürede bitirip bakanlığa devredeceğiz. Önümüzdeki 15 Temmuz’a kadar yetişeceğini düşünüyorum” diye konuştu.

“Raylı sisteme ağırlık vereceğiz”

Başkent’in en büyük ihtiyacının ulaşım ve alt yapı olduğuna dikkat çekerek, bu alanda daha yapılması gereken çok iş olduğunu dile getiren Başkan Tuna, raylı sistemleri yaygınlaştıracaklarını açıkladı. Tuna, “Birçok yol yapıldı, daha da yapılacak ancak ağırlıklı olarak raylı sistemin artması lazım. Bunun için çalışmalarımız devam ediyor. İki metro hattı ile iki Ankaray hattının yapılmasına ilişkin projelerimiz var. Bunlardan biri Etlik Hastanesinden Forum Ankara’ya kadar, diğeri de Siteler’den Kuyubaşı ile havaalanına kadar bağlantılı olacak. Ankaray için de Söğütözü’nden ODTÜ’ye, Dikimevi’nden Mamak NATO Yolu’na kadar devam ettirmeyi düşünüyoruz. Yeni yollara ilişkin üzerinde çalıştığımız ilave projeler de var tabii. Eskişehir yolundaki Bilkent Hastanesinden İncek Bulvarı’na bir bağlantı, oradan da çevre yolu ile Niğde otoyoluna kadar ulaşım projemiz var. Karayolları Genel Müdürlüğümüz ile çalışıyoruz. Bununla birlikte Konya yoluna paralel bir yol yaparak, trafiği de rahatlatmış olacağız. Kısaca temel mesele raylı sistemlerin yapılması. Keçiören Metrosu da devam ediyor. Çalışmalarda bir sıkıntı yok. Kızılay’a kadar geldikten sonra Güvenpark’taki dolmuşları da yer altına alarak, o bölgeyi rahatlatmış olacağız” şeklinde konuştu.

Eryaman Stadı, Akyurt Fuar Alanı, AŞTİ

Başkan Tuna, Eryaman Stadı’nın bitirilmesi için yoğun bir çalışmanın yürütüldüğüne işaret ederek, Büyükşehir Belediyesi ile müteahhit firma arasındaki anlaşma gereği arsa karşılığı stat yapıldığını vurguladı. Anlaşma kapsamında herhangi bir ödeme yapılmasının söz konusu olmadığına dikkat çeken Başkan Tuna, stat inşaatını Gençlik ve Spor Bakanlığının takip ettiğinin altını çizerek, “İnşallah hızlı şekilde tamamlanır. Biz inşaat bittikten sonra Milli Emlak’a devredeceğiz. Sonra da Gençlik ve Spor Bakanlığı’na devredilecek. Doğrusu da bu” diye konuştu.

AŞTİ’nin taşınmasına yönelik tartışmalara da açıklık getiren Başkan Tuna, taşınmanın olmayacağını, ilave bir masrafa gerek olmadığını söyledi. AKYURT Fuar alanı inşaatının da başladığını ifade eden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna, önümüzdeki yıl içinde fuarın tamamlanacağını söyledi.

“Suya, ekmeğe ve ulaşıma zam yok”

Başkan Tuna, kamuoyunda ulaşım başta olmak üzere su ve ekmeğe zam yapılacak tartışmaları ile ilgili şunları kaydetti:

“Ekmeğe zam yapmıyoruz. 250 gram Halk Ekmek 70 kuruş. Gidebildiği kadar gideceğiz, dayanabildiğimiz kadar. Zaten sübvanse ediyoruz. Ekmeğe zam yapmıyoruz, yapmayacağız da. Suya da yıl sonuna kadar zam yapmayacağımıza dair sözümüz var. Özellikle mandıralarda, taşra ilçelerde suya indirim yaptık ki orada hayat devam etsin, göç olmasın. Tarım ve hayvancılığın desteklenmesi gerekiyor. Ufak da olsa su indirimiyle bir katkımız olsun istedik. Ulaşıma da zam yapmıyoruz.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.