Başkent Kirli Hava Soluyor!

TMMOB Çevre ve Mühendisleri Odası Türkiye’nin 2017 Hava Kirliliği Raporu’nu açıkladı.

07 Ocak 2018 Pazar 10:49
Başkent Kirli Hava Soluyor!

Rapora göre, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) PM10 parametresini aşan Ankara, havası kirli şehirler arasında yer aldı. Başkent’te, DSÖ standartlarına göre 35 günlük periyotlar halinde yapılan ölçümlerde hava kirliliğinin, DSÖ’nün PM10 sınırının üzerinde olduğu belirlendi. Ölçümlerde sınır değerin altında bölgesi bulunmayan Başkent’te en kirli hava ise Sıhhiye’de solunuyor. Özellikle trafiğin yoğun olduğu Bahçelievler, Dikmen, Cebeci ve Keçiören kirliliğin arttığı bölgeler arasında yer aldı. Raporu açıklayan ÇMO Başkanı Baran Bozoğlu, ”Ankara’daki hava kirliliğin temel nedeni ulaşım politikası, daha sonra da ısınmak için kullanılan kalitesiz kömür” dedi. Kirlilik seviyelerinin geçtiğimiz yıllara göre artış gösterdiğine dikkat çeken Bozoğlu, Ankara özelindeki değerlendirmesinde şunları söyledi:

ULAŞIM POLİTİKASI VE KALİTESİZ KÖMÜR

“Sıhhiye bölgesi Ankara’nın en kirli havasına sahip ve bu kirlilik geçen seneye göre artarak devam ediyor. Yurttaşlar özellikle sağlık hizmeti almaya gittikleri Sıhhiye bölgesinde zehirleniyor. Ankara’da nüfusun en yoğun olduğu ilçelerden Keçiören’de de kirlilik artarak devam ediyor. Sıhhıye bölgesinde ve Ankara’nın tamamında kirliliğin çok fazla olması, bunun temel kaynağının Ankara’nın ulaşım politikası olduğu, yani trafik kaynaklı olduğunu ortaya koyuyor. Aynı şekilde Ankara’da Kayaş bölgesinde yüksek tonajlı araçlardan kaynaklı olarak ciddi şekilde hava kirliliği yaşandığını görüyoruz. Ankara genelinde bu kirliliğin temel kaynağının trafik daha sonra da ısınma olduğunu görüyoruz. Isınma dediğimizden kastımızı, kalitesiz kömür kullanımı. Kitlesel olarak vatandaşlarımız, bu alanlarda hava kirliliğini solumaya devam ediyor.”

ÇÖZÜM ÖNERİSİ TOPLU TAŞIMA VE RAYLI SİSTEM

Kabul edilen limitlerin üzerine çıkan hava kirliliğinin insan yaşamı için tehlike oluşturduğuna dikkat çeken Bozoğlu şu önerilerde bulundu:
“Kentlerde toplu taşıma ve raylı sistemler geliştirilmelidir. Hava kirliliğin yoğun olduğu günlerde, Valilik ve belediyeler yurttaşları bilgilendirmelidir. Hava kirliliğinin en yoğun olduğu sabah ve akşam saatlerinde sokağa çıkılmamalıdır. Yoksul yurttaşlara kalitesiz kömür yardımı yerine, doğalgaz yardımı yapılmalıdır. ”

Anahtar Kelimeler:
AnkaraBaşkent
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.