Bekir Ağalar Konağı, Çubuk Şehir Müzesi Olarak Tescillendi

Çubuk ilçesinde restore edilen Bekir Ağalar Konağı'nın, Kültür ve Turizm Bakanlığınca Çubuk Şehir Müzesi olarak tescillendiği bildirildi.

20 Ocak 2017 Cuma 10:15
Bekir Ağalar Konağı, Çubuk Şehir Müzesi Olarak Tescillendi

Çubuk’ta, önemli tarihi miraslardan biri olan Bekir Ağalar Konağı, ‘Çubuk Şehir Müzesi’ olarak artık tescillendi. Çubuk ve çevresine ait birçok belge ve objelerin sergilendiği müzesinin, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylı özel müze statüsü kazanması için belediye tarafından geçtiğimiz yıl müracaat edilmişti. Çubuk Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından başlatılan girişimler sonucunda, Bekir Ağalar Konağı’nın müze statüsü Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylandı.

2015 yılında ziyarete açılan ve yılda ortalama 15 bin kişinin ziyaret ettiği tarihi yapının bakanlığın dünya çapındaki tanıtım faaliyetlerinde yer alacağı kaydedilirken, müzenin uluslararası hibe fonlarından yararlanılabileceği kaydedildi.

Bekir Ağalar Konağı’nın Çubuk’un ilk müzesi olduğunu belirten Çubuk Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Metin, “Bekir Ağalar Konağı’nın Çubuk Şehir Müzesi olarak müze statüsü almasının gururunu yaşıyoruz. Bizler için büyük manevi değere sahip olan bu tarihi yapı artık çok daha etkin şekilde tanıtılacak, daha kalabalık ziyaretçi gruplarını ağırlayacak. Çubuk’un tanıtımı ile kültür turizminin gelişimine de önemli katkılar sağlanacak. Bugüne kadar bir çok ürün toplayarak sergiledik, bundan sonrada bağışçılarımızdan toplanılacak etnoğrafik malzemeler, özel bölmelerde ve odalarda teşhir edilecek. Bu şekilde geçmişte kullanılan tarihi değerlerimiz korunarak, gelecek nesillere de aktarılmaya çalışılacak” dedi.

Bakanlıktan gelen heyetin sergilenen ürünleri sayarak tutanağa geçirdiğini anlatan Metin, “1933 yılında ilçeye ziyaretinde Mustafa Kemal Atatürk’ün de bir süreliğine konakladığı Bekir Ağalar Konağı, belediyemizce yapılan kamulaştırma ve restorasyon çalışmalarının ardından 2015 yılında ilk defa sergi olarak halka açılmıştı. Tarihi konakta, belediyemiz tarafından hazırlanan; maketlerle 1402 Ankara Savaşı ve 1900’lü yıllarında ilçedeki yaşantı anlatılırken, ayrıca o döneme ait olan, bir kısmı satın alınan büyük bir kısmı da bağış yoluyla edinilen eşyalar sergileniyor. İnşallah bundan sonrada tüm ilçe halkımızdan ellerindeki tarihi ürünleri müzemizde sergilenmek üzere bekliyoruz” diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.