ABD'nin Yemen katliamının bilançosu ortaya çıktı

ABD’nin terörle mücadale adı altında Yemen’de gerçekleştirdiği İHA saldırılarının hedefin siviller oldu. Söz konusu saldırılarda aralarında kadın ve çocukların da olduğu çoğunluğu sivil olmak üzere 2 bin 400 kişi yaşamını yitirdi.

13 Şubat 2018 Salı 23:05
ABD'nin Yemen katliamının bilançosu ortaya çıktı

11 Eylül 2011 ikiz kulelere saldırı sonrası tüm dünyada teröre savaş ilan eden ABD, Yemen’de sadece insansız hava araçları ile gerçekleştirdiği saldırının ağır bilançosu ortaya çıktı. Yemen’in teröre karşı savaş anlaşmasını imzalamasından sonra başlayan İHA saldırlarında , ABD bu operasyonları Yemen hükümetinin onayı ile yapıldığını açıklasa da resmi açıklama yok.

ABD’ye ait İHA saldırılarının ilki 2002 yılında Mearib kentinin çölünde gerçekleştirildi.

ABD’nin 2002 ile 2017 yılları arasında toplamda 456 operasyon yaptı. ABD’nin operasyonları kapsamında Aden Körfezindeki savaş gemilerinden füzeler fırlatıldı. Hava indirme operasyonlarının yanı sıra Drone, İHA ve savaş uçakları ile yapılan bombardımanlarda terör grupları hedef alındığı söylense de çoğu kez saldırıların hedefinde siviller oldu.

ABD’nin söz konusu bu operasyonları Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) ve Müşterek Özel Operasyonlar Merkezi tarafından komuta ediliyor.

 

Terörle mücadele adı altında 2013 yılında ABD’ye ait İHA 11 araçlık konvoya Hilfer füzesi fırlattı.

Yemenin kırsal kesimi hedef alındığı bu saldırıda 11’den fazla kişi öldürüldü,15 kişi de yaralandı.

17 Mayıs 2012 ile 16 Eylül 2014 arası dönemde yapılan araştırmalar 6 sivilin öldüğünü ortaya koyuyor

Bunların arasında hamile bir kadının yını sıra 5 çocuk yaşamını yitirdi, 6’sı çocuk olmak üzere 16 sivil yaralandı.

Yemen parlamentosu 2013 yılında ABD’nin İHA saldırısını yasaklayan bağlayıcı olmayan karar aldı. Ancak ABD bu karara uymadı, öldürme eylemlerine son vermedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.