Bakü’de yapılan Uluslararası Sempozyum’da Türk Dünyası sorunları tartışıldı

Türk dünyasının önemli isimleri Azeri-Türk Kadınlar Birliği ve Yeni Çağ Medya Grubu orginazatörlüğünde Karabağ ve Kerkük için Bakü`de bir araya geldiler. Anadolu Yayıncılar Derneği Genel Başkanı Sinan Burhan da sempozyuma katılan isimler arasındaydı.

03 Mayıs 2019 Cuma 11:35

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı yanında Sivil Toplum Kuruluşlarına Devlet Desteği Konseyi, Türkiye ve Azerbaycan İş Adamları Sanayeciler Birliği (TÜİB), Azeri-Türk Kadınlar Birliği, Azerbaycan-Türkiye Evi (ATEV), Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ve Yeni Çağ Medya Grubu orginazatörlüğünde gerçekleşen “Türk dünyasının geleceğinde Kerkük ve Karabağ`ın yeri: jeopolitik çağrılar ve perspektifler” Uluslararası Sempozyumuna Azerbaycan, Türkiye ve Irak`tan millet vekilleri, politikacılar, tarihçiler, Anadolu Yayıncılar Derneği, STK ve medya mensupları katıldılar.

Sempozyumu açık ilan eden ATEV başkanı Tenzile Rüstemhanlı katılımcıları selamlayarak onlara kendilerini yalnız bırakmadıklarından dolayı minnettarlığını bildirdi:

“Sempozyumun bu gün gerçekleştirilmesi tesadüf değil. Bu kararı değerli aydınlarımızla konuşarak verdik. Yarın ise Türk Milli Oyanışı Günü. Biz bu tarihi her yıl kutluyoruz. Fakat bu yıl o tarihi böyle bir bilimsel programla kutlayacağız.

Bu sempozyumda Kerkük`le Karabağ`ın seçilmesi tesadüf değil. Her ikisi Türk dünyasını kanayan yarası. Kerkük Azerbaycan`ın kardeşi değil, Kerkük bizim, kendimizindir, Azerbaycan`ın sesidir.”

Daha sonra konuşan Irak Türkmen Cephesi Başkanı, Kerkük`ten millet vekili Erşat Salihi türklerin hiçbir zaman esareti kabul etmediğini vurguladı:

“Biz esareti kabul etmediğimiz için bayrağımız her zaman yükselecek. Orta Asya`da baskı altında olan türkler hiç bir zaman esareti kabul etmiyor. Biz eminiz ki esareti sevmeyen Azerbaycan türkleri de bir gün Karabağ`ı işgalden azad edecek.”

Daha sonra Sempozyumda birinci panel olan “Kerkük” paneli gerçekleştirildi…

Yeni Çağ Medya Grubunun Başkanı Agil Alesger`in başkanlığıyla gerçekleştirilen Panelde Erşat Salihi, Prof. Gazenfer Paşayev, prof. Kürşat Zorlu, Kerkük Kültür Merkezi Başkanı Şemsettin Kuzeci, Türkiye Gazi Üniversitesi`nden Çetin Almas, Irak Türkmen Cephesi Türkiye temsilcisi Mehmet Tütüncü, Azerbaycan Millet vekili Ganire Paşayeva konuşma yaparak Kerkük probleminin türk dünyası için ne kadar önemli ve kısa süre içerisinde çözülmesi gereken bir problem olduğunu bildirdiler.

Türkiye`nin Azerbaycan Büyükelçisi Erkan Özoral, “Türk dünyası 150 yıldır acılar içinde yaşıyor. Kerkük ve Karabağ içimizde kalan bir yara. Bu tür toplantıları Türk dünyasının her yerinde gerçekleştirmek lazım.” diyerek sempozyumun önemine dikkat çekti.

Sempozyumda birinci panel olan “Kerkük” paneli gerçekleştirildi…

Yeni Çağ Medya Grubunun Başkanı Agil Alesger`in moderatörlüğünde gerçekleştirilen Panelde Erşat Salihi, Prof. Gazenfer Paşayev, prof. Kürşat Zorlu, Kerkük Kültür Merkezi Başkanı Şemsettin Kuzeci, Türkiye Gazi Üniversitesi`nden prof.dr Çetin Almas, Irak Türkmen Cephesi Türkiye temsilcisi Mehmet Tütüncü, Azerbaycan Millet vekili Ganire Paşayeva konuşma yaparak Kerkük probleminin türk dünyası için ne kadar önemli ve kısa süre içerisinde çözülmesi gereken bir problem olduğunu bildirdiler.

Bakü`de gerçekleştirilen “Türk dünyasnın geleceğinde Kerkük ve Karabağ`ın yeri: jeopolitik çağrılar ve perspektifler” Uluslararası Sempozyumu kapsamında 2. Panelde “Karabağ” konusu tartışıldı.

Azerbaycan Halk şairi Sabir Rüstemhanlı`nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde Millet vekili Fazil Mustafa, Anadolu Yayımcılar Derneği Başkanı Sinan Burhan, TÜİB Başkanı Hüseyin Büyükfırat, Yeni Musavat gazetesi başkanı Rauf Arifoğlu, Ülke TV GYY Hasan Öztürk, Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi temsilcisi Yasemin Karakoyunlu ve Azerbaycan-Türkiye Gençleri Dostluk Derneği Başkanı Tugay Apa konuşmalarıyla katılımcılara seslendiler.

Karabağ konusunda tüm türk dünyasının bilgilendirilmesi yönünde medyanın yeri, İnsanların bu konuda blinçlendirilmesi gibi konuların ele alındığı panel Konuşmacılara plaketlerin verilmesiyle sonlandı.

Sempozyumun sonunda Kerkük-Karabağ konusunun devamlı gündemde tutulmasını vacipliyi vurğulandı. Bu konuda bir ortak STK kurulmasının önemine dikkat çekildi.

Son Güncelleme: 04.05.2019 12:15
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.