5. Ortadoğu DNS Forumu

- BTK Başkanı Sayan: - "Mevcut durumda 400 bin adede yakın '.tr' uzantılı alan adı tahsis edilmiş durumda. Bu adların yüzde 80'ini 'com.tr' uzantılı adlar oluşturuyor. Yeni jenerik üst düzey alan adları arasında yer alan '.istanbul' ve '.ist' uzantılı alan adları ise sadece 3 yıldır tahsis ediliyor olmasına rağmen yaklaşık 25 bin adede erişmiş olup bir başarı öyküsü olarak göğsümüzü kabartmaktadır" - ICANN İstanbul Bölge Ofisi Genel Müdürü Tomasso: - "İnternetin güvenliğini, istikrarını ve esnekliğini DNS'nin sorumluluğu aracılığıyla güvence altına alarak, internetin benzersiz ve küresel doğasını destekleme rolünü görüyoruz"

25 Nisan 2018 Çarşamba 12:00
5. Ortadoğu DNS Forumu

ANKARA (AA) - Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, alan adları sektöründe Türkiye'nin Ortadoğu'da güçlü bir yere sahip olduğunu belirterek, "Mevcut durumda 400 bin adede yakın '.tr' uzantılı alan adı tahsis edilmiş durumda. Bu adların yüzde 80'ini 'com.tr' uzantılı adlar oluşturuyor. Yeni jenerik üst düzey alan adları arasında yer alan '.istanbul' ve '.ist' uzantılı alan adları ise sadece 3 yıldır tahsis ediliyor olmasına rağmen yaklaşık 25 bin adede erişmiş olup bir başarı öyküsü olarak göğsümüzü kabartmaktadır." dedi.

İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (ICANN) tarafından bu yıl 5'incisi düzenlenen Ortadoğu DNS (Alan Adı Sistemi) Forumu, BTK'nin ev sahipliğinde Ankara'da başladı.

Sayan, iki gün sürecek forumun açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin alan adları sektörü açısından Ortadoğu ülkeleri arasında güçlü bir yere sahip olduğunu söyledi.

Türkiye'de ICANN tarafından akredite edilmiş 6 kayıt kuruluşunun faaliyet gösterdiğine işaret eden Sayan, "Mevcut durumda 400 bin adede yakın '.tr' uzantılı alan adı tahsis edilmiş durumda. Bu adların yüzde 80'ini 'com.tr' uzantılı adlar oluşturuyor. Yeni jenerik üst düzey alan adları arasında yer alan '.istanbul' ve '.ist' uzantılı alan adları ise sadece 3 yıldır tahsis ediliyor olmasına rağmen yaklaşık 25 bin adede erişmiş olup bir başarı öyküsü olarak göğsümüzü kabartmaktadır." diye konuştu.

Sayan, internet endüstrisinin sürekli gelişim gösterdiğinin altını çizerek, yüksek sayıdaki internet kullanıcıları için internetin hızlı ve kesintisiz olması kadar güvenliğini sağlamanın da BTK'nin önceliklerinden olduğunu bildirdi.

Ulusal siber güvenliğin sağlanması için Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi'nin (USOM) çalışmalarını sürdürdüğünü ve kamu ile özel sektör kuruluşlarının siber olaylara anında ve doğru müdahalelerde bulunabilmeleri için Siber Olaylara Müdahale Ekibi (SOME) yapılarının tesis edildiğini hatırlatan Sayan, "Mevcut durumda ülkemizde toplam 919 kurum ve kuruluşta USOM ile koordineli siber olaylara müdahale ekiplerinde 2 bin 186 uzman platformumuza kayıtlı durumda." ifadesini kullandı.

Sayan, kritik altyapılardan biri olan DNS'nin güvenliğine çok önem verdiklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bugüne kadar zararlı yazılımlar ve oltalama amacıyla kullanılan 17 bin 246 adet zararlı bağlantı, URL, IP, domain name, tespit edilerek kontrolleri yapılmış ve internet servis sağlayıcılarla koordineli biçimde altyapı seviyesinde önlemler alınmıştır. Bu sayede ülke genelinde internet kullanıcıları ve sistemlerine yapılabilecek saldırıların önlenmesi sağlanmıştır."

Sayan, DNS altyapılarına yapılan DDOS saldırılarının, hizmet sürekliliğini aksatarak interneti adeta erişilmez hale getirdiğine dikkati çekerek, Türkiye'nin karşılaştığı DDOS saldırılarının ölçeğinde ve sayısında geçen yıllara göre 10 katın üzerinde artış olduğunu ve bu yönde risklerin dünya genelinde arttığını dile getirdi.

- "İnternetin önemli bir parçasıyız"

ICANN İstanbul Bölge Ofisi Genel Müdürü Nick Tomasso da ICANN'ın teknolojiyle ilgili bir organizasyon olduğunu belirterek, "Çok sınırlı bir görevimiz var. İnternetin tamamından sorumlu değiliz fakat internette kullanılan alan adı sisteminin önemli bir parçasıyız." dedi.

Tomasso, ICANN'ın çok paydaşlı teknik bir kuruluş olduğunu, internetin güvenliğini, istikrarını ve esnekliğini DNS'nin sorumluluğuyla güvence altına alarak, internetin benzersiz ve küresel doğasını destekleme rolünü üstlendiklerini bildirdi.

ICANN'ın arka planda çalışarak insanların internet ve web sitelerine nerede olursa olsun ulaşmasını sağladığını ifade eden Tomasso, "Bu, internetin birlikte çalışabilirliğini sağlamak için mutlaka korunma gereken bir çerçevedir. Bu aynı zamanda, internetin 21. yüzyılda dünyadaki insanlar ve organizasyonlar için bilgiyi, iletişimi ve ticareti, alışverişi, bilginin dağıtımını ve daha fazlasını destekleyen küresel platform olmaya devam etmesini sağlıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Tomasso, internetin hem küresel ve hem de bölgesel olarak büyüdüğüne işaret ederek, ICANN'ın 5 yıl önce İstanbul Bölge Ofisi'ni açarak bölgenin ihtiyaçlarını daha etkili karşılamaya odaklandığını söyledi.

ICANN Küresel Paydaş İlişkilerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Sally Costerton da kuruluş olarak yaptıklarının, gelecekte milyarlarca kullanıcının internetten yararlanmasına destek olduğuna dikkati çekerek, bu yüzden ülkelerin, dillerin ve kültürlerin organizasyonda temsil edilmesinin çok önemli olduğunu dile getirdi.

Costerton, internetin zaman geçtikçe dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin sosyal ve ekonomik dokusuna daha fazla nüfuz ettiğini ve bununda artan sayıda yeni zorluklarla karşı karşıya kalınmasına yol açtığını belirterek, şunları kaydetti:

"İyi tasarlanmış politikalar bile internetin nasıl çalıştığına, dünyamızın ve hepimizin bireyler olarak nasıl fayda sağladığına dair istenmeyen etkilere sebep olabilir. Bu yüzden ICANN'a katılıp politika geliştirmeye dahil olmanız şüphesiz daha iyi politikalar geliştirilmesini sağlayacak ve internetin sorunsuz bir şekilde çalışmaya devam etmesine katkı sağlayacaktır."


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.