BTK'nin 18. kuruluş yıl dönümü

- Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan: - "Spekülasyonların odağında bulunan ABD menşeli şirketlerin Türkiye'ye hizmet vermelerine rağmen, burada herhangi bir temsilciliğinin bulunmaması ve Türk vatandaşlarının verilerini Türkiye'de barındırmaması büyük sorun teşkil etmektedir" - BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu: - "Yerli ve milli üretimin bir yaşam felsefesi haline gelmesi ve yüksek teknolojinin yanı sıra ülkemizin tüm üretim alanlarına bu anlayışın yerleşmesi için çalışacağız"

15 Ağustos 2018 Çarşamba 16:48
BTK'nin 18. kuruluş yıl dönümü

ANKARA (AA) - Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, "Spekülasyonların odağında bulunan ABD menşeli şirketlerin Türkiye'ye hizmet vermelerine rağmen, burada herhangi bir temsilciliğinin bulunmaması ve Türk vatandaşlarının verilerini Türkiye'de barındırmaması büyük sorun teşkil etmektedir." dedi.

Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) 18. kuruluş yıl dönümü nedeniyle düzenlenen programda yaptığı konuşmada, kurumun telekomünikasyon sektöründeki serbestleşme sonrasında etkin rekabetin sağlanması amacıyla kurulduğunu, yıllar içinde bilgi teknolojileri ve internet de dahil olmak üzere yeni sorumluluklar üstlendiğini söyledi.

BTK'nin geçen dönemde gerçekleştirdiği tüm faaliyet ve ilerlemelerin Türkiye'nin sayısal dönüşümünü tamamlaması ve Endüstri 4.0 olarak adlandırılan döneme kendi öz kaynakları ve teknolojileriyle girebilmesi açısından önemli olduğunu belirten Sayan, şöyle devam etti:

"Türkiye olarak birçok teknolojinin şimdiye kadar sadece kullanıcısı olduk ancak şimdi teknoloji geliştiren küresel bir merkez olmak için harekete geçmiş, kolları sıvamış durumdayız. Bu kapsamda ülkemizin uzun süredir maruz kaldığı ve son dönemlerde şiddetini artıran ekonomik kuşatma ve saldırılara rağmen geçtiğimiz dönemde ekonomik büyüme cihetinde elde ettiği başarı ortadadır. Bu büyümenin ekonomik kalkınmamızın en önemli dinamiklerinden biri olan elektronik haberleşme sektörüne de sirayet ettiğini memnuniyetle ifade etmek istiyorum."

- "Manipülatif içerikler BTK takibinde"

Sayan, Türkiye'ye diz çöktürmeye çalışan dış güçler ve ekonomik kriz beklentisinde olanların, ülkenin birlik ve bütünlüğünün bozulması ve refah düzeyinin gerilemesi için harekete geçtiklerine dikkati çekerek, son zamanlarda döviz kurları üzerinden yapılan spekülasyon faaliyetlerinin kurum tarafından titizlikle takip edildiğini bildirdi.

Türk lirasının çeşitli para birimleri karşısında değer kaybetmesi üzerine, özellikle ABD menşeli sosyal medya şirketleri üzerinden yürütülen ekonomik spekülasyonlarla ilgili adli mercilerle koordineli bir şekilde çalıştıklarını ifade eden Sayan, "Spekülasyonların odağında bulunan ABD menşeli şirketlerin Türkiye'ye hizmet vermelerine rağmen burada herhangi bir temsilciliğinin bulunmaması ve Türk vatandaşlarının verilerini Türkiye'de barındırmaması büyük sorun teşkil etmektedir." diye konuştu.

Sayan, BTK'nin internet ortamında manipülatif içerikler yayınlamak suretiyle kamu düzenini bozan, Türkiye'nin ekonomik güvenliğini tehlikeye atan kişilerle alakalı olarak harekete geçtiğini aktardı.

Döviz kuru üzerinden spekülasyon yapanlar ve özellikle sosyal medya üzerinden kamu düzenini ve milli güvenliği tehdit eden içerikler paylaşanlar hakkında gerekli işlemlerin de yapıldığını vurgulayan Sayan, "Cumhurbaşkanımızın hassasiyetle üzerinde durduğu boykot ürünlerine yönelik işlemleri başlatacağız. Cumhurbaşkanımızın da değindiği gibi iPhone yerine Samsung, Huawei, kendi ülkemizde üretilen Vestel Venus gibi ürünler var. Dışarıdan ithal ettiğimiz her işin daha güzelini yapıp yerli ve milli ürünlerimizi dışarıya servis edeceğiz." ifadesini kullandı.

- "5G çalışmaları sürüyor"

Sayan, 5G ve ötesi için sektörün tüm paydaşlarını içeren çalışmaların ulusal ve uluslararası düzeyde sürdürüldüğünü belirterek, şunları kaydetti:

"Ülkemizin 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine ulaşması, dünyanın en büyük ekonomileri arasına girmesi için nitelikli ürün üretebilmeli ve bunları tüm dünyaya ihraç edebilmeliyiz. Söz konusu hedeflere ulaşabilmek için ise Ar-Ge yatırımlarına ihtiyacımız olduğu açıktır. Yerli ve milli üretim, öncelikle Ar-Ge faaliyetlerinin etkin bir şekilde yürütülmesinden geçmektedir. Türkiye'nin 5G mobil haberleşme teknolojisine mümkün olan en yüksek ölçüdeki yerlilik ve millilik oranlarıyla ve en erken geçen ülkelerden birisi olma hedefi doğrultusunda, BTK eşgüdümünde '5G ve Ötesi' ekosistemi oluşturulması amacıyla çalışmalar yürütmekteyiz."

Milli güvenlikle ilgili her alanda olduğu gibi ulusal siber güvenliğin sağlanmasında da yerli ve milli ürün, kaynak ve yöntemlerin geliştirilmesi ve kullanılması için çalışmalar yaptıklarını hatırlatan Sayan, 2023 Ulusal Genişbant Stratejisi'nde yer alan "Her eve genişbant erişimi" hedefi doğrultusunda BTK'ye de büyük işler düştüğünü dile getirdi.

- "Yerli ve milli üretim için çalışacağız"

BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da kurumda üstlendiği yeni görevden duyduğu memnuniyeti ifade etti.

BTK'nin, kuruluşundan bugüne kadar ülkenin bilgi teknolojileri ve iletişim alanındaki yolculuğuna yön verdiğini ve önemli katkılar sağladığını vurgulayan Karagözoğlu, yerli ve milli Ar-Ge ve üretim konularında sektörel birliklerle olan çalışmaların ve bu konuda üreticilere çeşitli kaynaklardan destek sağlama çabalarının sürdüğünü kaydetti.

Karagözoğlu, amaçlarının teknolojide en ileriye Türkiye'nin aklıyla, tasarımıyla ve üretimiyle gidebilmek olduğunu belirterek, "Yerli ve milli üretimin bir yaşam felsefesi haline gelmesi ve yüksek teknolojinin yanı sıra ülkemizin tüm üretim alanlarına bu anlayışın yerleşmesi için çalışacağız." dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.