Dolar değerleniyor, kur 5.30'da

Dolar endeksi 2 ayın en yüksek seviyesine çıkarken, rand kaynaklı satış baskısı da güçleniyor. Güne 5.28 civarında başlayan dolar/TL, MB Başkanı Murat Çetinkaya'nın açıklamaları sonrası 5.3190'ı test etti.

14 Şubat 2019 Perşembe 13:28
Dolar değerleniyor, kur 5.30'da

Dolar/TL Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya'nın dönemsel şartlar dikkate alınarak finansal istikrara katkı sağlayacak yönde likidite adımları atılabileceği söylemi sonrası 30 Ocak'tan beri en yüksek olan 5.3190'ı test etti.

Çetinkaya, dönemsel şartlar dikkate alınarak finansal istikrara katkı sağlayacak yönde likidite adımları atılabileceğini, bu araçların ve atılan adımların doğrudan para politikası duruşuna dair bir sinyal içeriği bulunmadığını söyledi.

Anadolu Ajansı ile yaptığı söyleşide Çetinkaya, finansal sistemin sağlıklı bir şekilde işlemesinin para politikası etkinliği açısından çok önemli olduğunu, mevcut şartlarda TCMB'nin güçlü fiyat istikrarı odağının öngörülebilirliği artırarak finansal istikrarı desteklediğini değerlendirdiklerini söyledi.

Güne 5.28 civarında başlayan dolar/TL Çetinkaya'nın açıklamaları öncesi 5.2755 civarında işlem görüyordu. Açıklama sonrası 30 Ocak'tan bu yana en yüksek olan 5.3190 seviyesi test edildi.

Kur saat 13:12'de 5.2980'den işlem görürken, euro/TL 5.9860'da. Dolar endeksi ise 97.29 ile 2 ayın en yüksek seviyesini gördü.

Dolar; ABD'de çekirdek enflasyonun güçlü seyrini sürdürmesi ve Avrupa'da beklentilerin altında gelen sanayi üretiminin euroyu zayıflatmasından destek buluyor.

BIST 100 endeksi de ABD-Çin görüşmelerine yönelik iyimserlik ve ticaret ateşkesinde son tarih olan 1 Mart'ın ötelenebileceği beklentisine karşın yüzde 0,15 ekside 101.495 puanda.

"Rand kaynaklı satış baskısı güçleniyor"

İşlemciler kurdaki yükselişte TCMB'nin sıkı duruş söylemlerine karşın likidite politikalarında olası değişikliklerin bundan sonra yakından takip edileceğini belirttiler.

Bir bankanın döviz masası müdürü, "TCMB'nin vermek istediği mesajın başlığı sıkı duruş devam edecek ancak satır arasına baktığımızda likidite politikasına ilişkin bazı adımlar atılabileceğini görüyoruz. Açıklamalar Güney Afrika para biriminde yaşanan hareketlilikle benzer saatlerde geldi dolayısıyla etkinin ne kadarı TCMB ne kadarı diğer etkiler kaynaklı ayırt etmek zor" dedi ve ekledi:

"Son dönemde dolar endeksindeki yükselişe TL neredeyse hiç tepki vermemişti. Gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrışmıştık. Şimdi ise rand kaynaklı satış baskısı güçleniyor. 5.30'un üzerinde kalıcı kapanışlar yeni satış baskısını tetikleyebilir. Bunu haricinde finansal istikrarı bozmadan atılabilecek genişlemeci likidite önlemleri acaba ne olacak bunu takip edeceğiz."

MB Başkanı Çetinkaya ne dedi?

Finansal aracılığın etkin işlemesini, gerek parasal aktarım mekanizması gerekse kaynakların dengeli ve verimli dağılımı açısından önemsediklerini belirten Çetinkaya, şöyle dedi:

"Bu çerçevede, Merkez Bankası ihtiyaç duyulduğunda likidite ve zorunlu karşılık araçlarını kullanmakta. Bu anlamda, geçen yıl attığımız çeşitli adımların piyasa oynaklıklarının azaltılması ve aktarımın güçlendirilmesi hedefleri bakımından etkili olduğunu düşünüyoruz."

"Dönemsel şartlar dikkate alınarak, finansal istikrara katkı sağlayacak yönde likidite adımları atılabilir" diyen Çetinkaya, "Bu araçların ve atılan adımların doğrudan para politikası duruşuna dair bir sinyal içeriği bulunmuyor. Likidite araçlarına dönük uygulamaları finansal aktarım çerçevesinde değerlendirmek daha doğru olur. Para politikasına dair duruşumuz net; enflasyon dinamiklerinde ikna edici bir iyileşme gözlenene kadar sıkı duruşu koruyacağız" dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.