Siber Güvenlik Ekosisteminin Geliştirilmesi Zirvesi

- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zerey: - "Bakanlıklar ve kamu kurumlarının Elektronik Belge Yönetim Sistemi'ne geçişi 31 Temmuz 2017 itibarıyla tamamlanmıştı. Üniversitelerimiz ve belediyelerimizde devam eden süreç de 31 Aralık 2018'de tamamlanacak"

13 Şubat 2018 Salı 13:25
Siber Güvenlik Ekosisteminin Geliştirilmesi Zirvesi

ANKARA (AA) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Galip Zerey, siber güvenlik için resmi yazışmaların elektronik ortamda yürütülmesinin önemli olduğunu belirterek, "Bakanlıklar ve kamu kurumlarının Elektronik Belge Yönetim Sistemi'ne (EBYS) geçişi 31 Temmuz 2017 itibarıyla tamamlanmıştı. Üniversitelerimiz ve belediyelerimizde devam eden süreç de 31 Aralık 2018'de tamamlanacak." dedi.

Zerey, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ev sahipliğinde, Türkiye Bilişim Derneği (TBD) iş birliğiyle düzenlenen Siber Güvenlik Ekosisteminin Geliştirilmesi Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, siber güvenliğin ulusal ve uluslararası alanda iş birliği gerektiren bir konu olduğunu söyledi.

Ulusal alanda kamu, özel sektör, akademi ve sivil toplum kuruluşları gibi tüm paydaşların koordinasyon içinde çalışmasının siber güvenliğin sağlanmasında en önemli faktörlerden olduğuna işaret eden Zerey, Türkiye'nin bilgi toplumuna dönüşmesinde ve siber güvenlikte resmi yazışmaların elektronik ortamda yürütülmesinin de önem taşıdığını bildirdi.

Zerey, bu kapsamda, bakanlıklar ve kamu kurumlarının 31 Temmuz 2017 itibarıyla EBYS'ye geçişinin tamamlandığını anımsatarak, "Üniversitelerimiz ve belediyelerimizde devam eden süreç de 31 Aralık 2018'de tamamlanacak. Yakın gelecekte kamu kurumları arasında belge alışverişi de sadece kayıtlı elektronik posta üzerinden yapılacak. Bu işlemlerin tamamını e-devlete aktarma çalışmalarımız devam ediyor." diye konuştu.

Yazılımların yüzde 90'ından fazlasının yabancı kökenli olduğuna dikkati çeken Zerey, yerli ve milli ürünlere ağırlık verilmesinin önem taşıdığını, Bakanlık olarak kamuya ait bilişim altyapısında kullanılan yazılımların kontrol edilmesi amacıyla etkin çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi.

- "Hiçbir zaman teslim olmayacağız"

Huawei Türkiye Halkla İlişkiler Direktörü Yusuf Temizel de 2002'de Ankara'da kurulan firmalarının 15 yıldır ülkenin bilişim ekosistemine destek olmak amacıyla çalışmalar yürüttüğünü söyledi.

Huawei olarak 2025'te internet kullanıcı sayısının 4 milyara ulaşmasını öngördüklerini aktaran Temizel, "Ülkemizin ulusal savunmasında büyük önem taşıyan siber güvenlik ekosisteminin geliştirilmesine katkı sağlamaktan memnuniyet duymaktayız." ifadesini kullandı.

Temizel, Türkiye'de yerel firma anlayışıyla çalıştıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Siber güvenlik Huawei'in DNA'sı şekline gelmiştir. Siber güvenlik alanında farkındalık oluşturmak bizim asli görevimiz. Kamu kurumları ve üniversitelerle ortak çalışmalar yapmaya daima hazırız. Dünyada yeni teknolojileri ilk olarak Türkiye'de geliştiriyoruz. Tehditler hiçbir zaman bitmeyecek, biz de hiçbir zaman teslim olmayacağız."

- "Yerli ve milli ürünler ülke bekası için önemli"

TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe de son yıllarda devlet destekli saldırıların özellikle siber casusluk ve siber sabotajlara yöneldiğini dile getirerek, kritik altyapıların her zamankinden çok siber tehditlerin odağında yer aldığını bildirdi.

Siber zorbalığın özellikle çocukları ve gençleri hedef aldığına dikkati çeken Aktepe, tüm paydaşların bulunduğu bir ekosistemin oluşturulmasının Türkiye'ye önemli kazanımlar sağlayacağını söyledi.

Aktepe, yerli siber güvenlik ürün, sistem, hizmet ve çözümlerinin özgün olarak geliştirilmesi ve bu çözümlerin hem kamu kurum ve kuruluşlarında hem de özel sektörde yaygın olarak kullanılması gerektiğine işaret ederek, "Yerli ve milli çözümler üretebilmek, ülkenin bekası, ulusal güvenliğimizin teminatı ve dışa bağımlılığın asgari seviyeye indirilmesi açısından hayati önem taşıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bilgi Güvenliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Şeref Sağıroğlu da 2006 yılından bugüne siber güvenlik ekosisteminin oluşturulmasına katkı sağladıklarını belirterek, zirvenin bu alanda farkındalık oluşturulması adına önemli olduğunu kaydetti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.