Öğrenciler gıda atıklarıyla solucan gübresi üretiyor

- Yozgat'ın Sorgun ilçesinde ilkokul öğrencileri, okulun bir sınıfında oluşturulan alanda, evlerinden getirdikleri gıda atıklarıyla solucan gübresi üretiyor - Öğrenci velilerine düşük fiyattan satılan gübreden elde edilen gelir, öğrencilerin ihtiyaçlarında kullanılıyor - Okul müdürü Ömer Kahramanoğlu: - "Çocuklarımız yaparak, yaşayarak öğrendi, doğaya karşı daha duyarlı davranmaya başladılar. Ayrıca ülke ekonomisine katkıda bulundular"

26 Nisan 2019 Cuma 09:34
Öğrenciler gıda atıklarıyla solucan gübresi üretiyor

YOZGAT (AA) - Yozgat'ın Sorgun ilçesinde ilkokul öğrencilerinin evden getirdikleri gıda atıklarıyla beslenen solucanlardan elde edilen gübre satılarak öğrencilerin çeşitli ihtiyaçları karşılanıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan tarafından başlatılan "Sıfır Atık Projesi" kapsamında "Çöplerin Toprak Olsun Hayatın Kurtulsun Projesi"ni hayata geçiren Sorgun Agahefendi İlkokulu öğrencileri, evden getirdikleri gıda atıklarıyla solucan gübresi üretiyor.

Teneffüslerde solucan gübresinin üretildiği sınıfa gelen öğrenciler, getirdikleri atıklarla solucanları besliyor.

Öğrenciler, solucan gübresi üretimi ile hem doğa ve hayvan sevgisini hem de girişimciliği öğreniyor.

Okul yönetimi ise üretilen solucan gübresini öğrenci velilerine düşük fiyattan satıyor.

Okulun müdürü Ömer Kahramanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir veliden temin ettikleri solucanlarla gübre üretmeye karar verdiklerini söyledi.

Öğrencilerin evlerinden getirdiği gıda atıklarını solucanlara yem olarak verdiklerini anlatan Kahramanoğlu, "Elde ettiğimiz gübreleri öncelikle velilerimize verdik. Onlar saksılarında, bahçelerinde uyguladılar, güzel sonuç aldıklarını bize bildirdiler. Çocuklarımız yaparak, yaşayarak öğrendi, doğaya karşı daha duyarlı davranmaya başladılar. Ayrıca ülke ekonomisine katkıda bulundular." diye konuştu.


- Öğrencilerin ihtiyaçları karşılanıyor

Kahramanoğlu, Türkiye'de 150 milyon ton hayvansal atık gübre bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bizim acilen kimyasal gübrelerden kurtulmamız için 12 milyon ton solucan gübresine ihtiyacımız var. Bunu da ancak bilinçli bir nesille elde edebiliriz. Bizim amacımız nokta da olsa bir iz bırakmaktı, bunu da başardık. Velilerimizden gelen dönütler gayet olumlu. Geçen yıl ürettiğimiz gübreleri satıp, çocuklarımıza dergi çıkarttık. Gübreleri paketleyip öncelikle velilerimize ve öğrencilerimize düşük fiyattan vereceğiz. Elde ettiğimiz cüzi geliri çocuklarımızın ihtiyaçlarında, okulda kullandıkları araç gereçlerde kullanacağız. Bunu mümkün olduğu kadar devam ettirmeye ve yaygınlaştırmaya çalışıyoruz."

Öğrenci velilerinden Zennure Arıkan da geçen yıl solucan gübresinden alıp çiçeklerde kullandığını ve memnun kaldığını dile getirdi.

İlk önce okulda "solucan" kelimesinin itici geldiğini ama faydasını araştırınca ve çocuklara kattığı değeri görünce hoşuna gittiğini aktaran Arıkan, projeden memnun olduğunu ifade etti.

Kütüphane görevlisi Nuriye Nazlı ise solucan gübresini okulda öğrendiğini belirterek, "Çiçek yetiştirmeyi seviyorum, bu gübreyi toprakla karıştırdım, çiçek, domates ve salatalık yetiştirdim çok güzel oldu. Çiçeklerim daha güzel açmaya başladı. Çok memnun kaldım, gübreden herkese tavsiye ederim." dedi.

3. sınıf öğrencilerinden İlke Ünver ise hem solucanlara yardım ettiklerini hem de çiçeklerin daha çabuk büyümesini sağladıklarını söyledi.

Yaptıkları gübreleri paketleyip velilere verdiklerini anlatan Ünver, "Bu gübre ile bahçe ekmiştik, gübre koyduğumuz çilekler 2 ayda büyüdü." diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.