Sinan Burhan Yazdı!

Gazeteci Yazar Sinan Burhan'ın Köşe Yazısı...

26 Mayıs 2018 Cumartesi 09:25
Sinan Burhan Yazdı!

24 Haziran seçimlerine doğru hızla yol alıyoruz. Siyasi partiler adaylarını açıkladılar. Cumhurbaşkanı adayları zaten belliydi. Partiler seçim beyannamelerini açıklıyorlar. Vatandaşlarımıza bol bol vaat veriyorlar. Her seçim öncesi olduğu gibi popülizme bir kayma var. Para nerede? Kaynak nerede diyen yok? Bol bol hayal satıyorlar. Peki, bu seçimlerden sonra ortaya nasıl bir tablo çıkacak. Ülke yönetim sistemi nasıl olacak? Kim hangi bakanlığa gelecek. Hangi bakanlıklar kaldırılacak. Bu konularla ilgili bir takım yapısal düzenlemeler var.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle birlikte Bakanlar Kurulu’nda da değişiklik yaşanacak. Bazı bakanlıklar kaldırılacak, bazıları bölünecek, bazı bakanlıkların ise isimleri değişecek.

Başbakan yardımcılarıyla birlikte 25 olan bakanlık sayısı 14’e düşecek. 7 bakanlık kaldırılacak. Maliye, Ekonomi ve Kalkınma bakanlıkları tek çatı altında toplanacak.

7 bakanlığın ismi de değişiyor. Böylece Bakanlıkların isimleri şu şekilde değişecek:

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı - Aile ve Toplum Bakanlığı oluyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı - Sanayi ve Bilim Bakanlığı oluyor, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı - İş Hayatı ve Güvenliği Bakanlığına dönüşüyor, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı - Şehircilik Bakanlığı olarak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı - Enerji ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı oluyor, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı - Orman, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına dönüşecek, Milli Eğitim Bakanlığı - Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı olacakYeni sistemde Başbakanlık makamı tarihe karışacağı için, hal-i hazırda var olan 4 Başbakan Yardımcılığı makamı da kaldırılmış olacak.

Avrupa Birliği Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı bünyesine; Gençlik ve Spor Bakanlığı ise Aile ve Toplum Bakanlığı’nın bünyesine alınıyor. Ekonomi, Kalkınma ve Maliye Bakanlıkları tek çatı altında toplanıyor. Yeni bakanlığın adı Maliye, Ekonomi ve Kalkınma Bakanlığı oluyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı; Maliye, Ekonomi ve Kalkınma Bakanlığı’na bağlanıyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın; “Orman” kısmı Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na, “Su İşleri” Kısmı ise, Şehircilik Bakanlığı bünyesine alınıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın; “Kültür” kısmı Milli Eğitim Bakanlığı’na, “Turizm” kısmı ise Maliye, Ekonomi ve Kalkınma Bakanlığı’na devrediliyor. Yeni sistemde 6 bakanlık olduğu gibi kalacak. Bu bakanlıklar şunlardan oluşacak; Adalet Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı.

Evet, sistem değişti. Yeni sisteme uygun bakanlıklar inşa ediliyor. Bakanlıklar kurulacak tamam da kimler bakan olacak? İsmi bakan olarak geçen bazı önemli isimlerin milletvekili listelerinde olduğunu görüyoruz. Kimsenin yeri garanti değil. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha çok teknokrat ve bürokrat isimlere bakanlık vereceği konuşuluyor. Ayrıca piyasada başarılı olan sivil toplum dernek başkanlarına ve iş adamlarına da bakanlık vereceği konuşuluyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.