Türkiye çekildi!

Ankara, İtalya'daki Libya konferansında masadan kalktı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, "Türkiye derin hayal kırıklığı ile toplantıyı terk ediyor" dedi.

13 Kasım 2018 Salı 15:48
Türkiye çekildi!

Ankara, İtalya'daki Libya konferansında masadan kalktı. İtalya'da Türkiye'yi temsil eden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, alınan kararı "Türkiye derin hayal kırıklığı ile toplantıyı terk ediyor" sözleriyle duyurdu.

Fuat Oktay, "Kimi ülkeler kendi çıkarları doğrultusunda hareket ettikçe Libya'da istikrar sağlanamaz" dedi.

Söz konusu konferans, Palermo’daki Villa Igiea Otel’de düzenleniyordu.

Palermo'daki konferansa Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi tarafından desteklenen General Halife Hafter ile Birleşmiş Milletler (BM) destekli Uluslararası Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac da katılıyordu. Hafter, genel seçimlere kadar Serrac'ın görevde kalmasına sıcak baktığını söylemişti.

Afrika'nın en büyük petrol rezervlerine sahip Libya'da 42 yıllık Kaddafi dönemi, 17 Şubat 2011'de başlayan ayaklanmaların ardından NATO müdahalesiyle sona erdi. Ancak rakip siyasi otoritelerin neden olduğu istikrarsızlık, geçiş dönemindeki başarısızlıklar ve silahlı grupların yol açtığı  şiddet nedeniyle ülke yedi yıldır huzura kavuşamadı.

Libya'da 2014'te gerçekleşen tartışmalı seçimlerin ardından başkent Trablus ile doğuda Tobruk kentinde rakip siyasi otoriteler ortaya çıktı.

BM aracılığıyla imzalanan anlaşmanın sonucunda göreve gelen UMH, uluslararası meşruiyete sahip olarak başkentte bulunuyor. Ancak UMH, kendi güvenliği için iş birliği yaptığı milislerin üzerinde otorite sağlayabilmiş değil.

Doğuda ise Libya Ulusal Ordusu isimli silahlı gruba liderlik eden Halife Hafter ve Tobruk Temsilciler Meclisi yer alıyor. Hafter, tüm ülkenin kontrolünü eline alacağı bir yönetim arzuladığını saklamıyor.

Trablus-Tobruk ayrımı ülkenin kurumları arasında çekişmeye yol açıyor. İki ayrı merkezin meşruiyet için yarıştığı, rakip ulusal petrol şirketleri, rakip merkez bankaları gibi kurumlar, güvenlik yönünden sıkıntıdaki ülkenin istikrarını daha da zora sokuyor

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.