Enes Batur'un Videoları Çalıntı Mı?

YouTube Türkiye’nin en çok aboneye sahip kanalı uzun süredir Enes Batur. Kendisinin abone sayısı arttıkça yurt dışından da izlenme elde etmeye başladı.

17 Ağustos 2019 Cumartesi 11:00
Enes Batur'un Videoları Çalıntı Mı?

Fakat bu durum Enes'in başını derde sokabilir. Zira neredeyse bütün videoları yabancı kanallardan bire bir şekilde kopyalanmış durumda. Hatta Reddit gibi platformlarda Enes Batur’a “hırsız” yakıştırmaları yapılıyor.
 

YouTube çok büyük bir platform ve özgün içerikler üretip bunu sürekli hale getirmek herkesin harcı değil. Hatta bazen en popüler yayıncılar bile sonsuz bir döngüde birbirlerinin yaptığı işlerden ilham alıyorlar. 

Tarih boyunca müzik de böyle gelişti resim de ancak YouTube bir sanat merkezi değil. Genel olarak ticari kaygılar ağır basıyor. Ülkemizin en büyük YouTube kanalı Enes Batur Sungurtekiniçin de durum böyle. Artık en çok izlenen TV kanalından bile daha çok izleniyor. Yurt dışında da adından söz ettiriyor.

Ülkemizin tanıdık medya simalarından birisi haline gelen Enes Batur’un, yurt dışında ülkesini de doğru ve etik bir şekilde temsil etmesini beklemek doğal. Hatta bu onu seven tüm çocukların, diğer tüm izleyicilerinin hakkı. Ancak ne yazık ki öyle olmuyor. Enes Batur, bir süredir, neredeyse tüm video içeriklerinin “çalıntı” olduğu gerekçesiyle yabancı platformlarda linç yiyor.

webtekno'da yer alan habere göre, uzun bir süre boyunca dünyanın en çok aboneye sahip kanalı olarak kalan PewDiePie başta olmak üzere, Mr Beast ve Logan Paul ile aynı sınıfta içerikler üreten Batur; meğer bu içerikleri hiç özgünleştirmemiş, birebir çeviriye sokup yeniden çekmiş:

Üstelik söz konusu videolar, dakika dakika, saniye saniye tamamen aynı. Hatta kapakları bile aynı, hatta içerisinde kullanılan müzikler bile birebir aynı… Sadece bir tarafta yabancı YouTuberlar varken, diğer taraftaki Türkçe içerikte Enes Batur var.

Bu noktada popüler bir medya simasının ülkesini dışarıda nasıl temsil ettiği konusunu hatırlatmamız lazım. Amacımız Enes Batur’a ve ekibine zarar vermek değil, onlar hakkına yapılan eleştirileri gün yüzüne çıkartmak.

Konuyu aşağıdaki videoda dile getiren JT isimli yabancı bir YouTube kanalı, durumun daha da vahim olduğunu ortaya çıkarttı. Üstelik bir değil, iki değil, tam üçüncü kez.

Kanalın bu içeriği, videoda da söylendiğine göre aynı konu hakkında hazırlanmış üçüncü içerik. Önceki iki video, YouTube tarafından kaldırılmış durumda. Sebebi ise Enes Batur’un ses ya da belirli kesitlerinin kullanıldığı gerekçesiyle YouTube'a şikayette bulunması. Hatta açıklamalara göre artık koca bir marka haline gelen Enes Batur ekibinin çalışanları, bu tarz “ifşa”videolarının sürekli peşine düşüyor.

Girişte kanalı seslendiren içerik üreticisi, "Bu video Enes Batur ve benim aramdaki her şeyi bitirecek" diyor. İlerleyen kısımlarda ise "Tekrar sildirirsen tekrar yayınlarım" anlamına gelen bir cümle açıklama yapıyor. Ardından Enes Batur'un birebir kopyalanmış videolarına ilişkin bulgulara geçiliyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.