270 bin adres çöp olacak

Güvenli elektronik imza yerine geçen ‘Kayıtlı Elektronik Posta’lar 2019’dan itibaren PTT tarafından verilecek.

22 Mart 2018 Perşembe 09:53
270 bin adres çöp olacak

Şirketlerin dijitalleşmesini sağlayan ve güvenli imza yerine geçen Kayıtlı Elektronik Posta’da (KEP) 1 Ocak 2019'dan itibaren sistem değişiyor. Yeni dönemde KEP üretiminde faaliyet gösteren firmaların adres satma yetkisi ellerinden alınarak PTT’ye verilecek.

PTT’nin bu faaliyeti yürütmek için e-fatura ve e-dönüşüm alanında çalışan bir firma ile anlaştığı belirtiliyor. KEP adreslerini kullanan ve bu adreslere yatırım yapan birçok firma ise bu durumdan olumsuz etkilenecek. Değişimle birlikte halen mevcut olan 270 bin adresin 1 Ocak 2019’dan sonra tebligata uymayacağı ve bu yatırım için harcanan 120 milyon liranın da çöpe gideceği konuşuluyor.

Konuyla ilgili DÜNYA’ya açıklamalarda bulunan TÜRKKEP Yönetim Kurulu Başkanı M. Kurtuluş Nevruz, yeni düzenleme yapılmadan önce, şirketlerin Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun (BTK) görevlendirdiği 8 kurumdan adres aldıklarını söyledi. Kurtuluş, yeni kanunla birlikte, 1 Ocak 2019’dan sonra adreslerin PTT tarafından şirketlere sorulmadan doğrudan verileceğini bildirdi. Bu durumda mevcut olan 270 bin adresin elektronik tebligata uygun olmayacağını ve çöpe gideceğini kaydeden Nevruz, sektörün de 120 milyon TL’lik kayıp yaşayacağını anlattı. Nevruz, kayıtlı e-posta alan ve kullanan binlerce firmanın da mağdur olacağını söyledi.

Hedefte Azerbaycan vardı

KEP sektöründe 8 firmanın toplam 100 milyon lira yatırım yaptığını ifade eden Kurtuluş, bu şirketlerin toplamda 2 bin çalışanı olduğunu aktardı. Sektörde TÜRKKEP’in 67 çalışanı ve 180 bayisi ile faaliyet gösterdiğini dile getiren Nevruz, “Eğer bu baltalama olmasaydı, bu sistemi bu yıl Azerbaycan’a ihraç edecektik. Bu kanundan sonra kimi firma başka işe atılacak, kimi firma ise kapanacak. Biz de bu durumundan en az zararla çıkmayı istiyoruz. Müşterilerimiz mağdur olacak. Gelirimiz düşecek. Çalışanlarımızı işten çıkarmak zorunda kalacağız” dedi.

Yeni düzenleme için PTT’nin e-fatura ve e-dönüşüm alanındaki bir firmayla anlaşma yaptığını anlatan Nevruz, o firmanın şu anda TÜRKKEP’in çalıştığı 7 bayiye işbirliği için teklifte bulunduğu bilgisini verdi.

Mahkeme sürecini başlatmak üzere olduklarını söyleyen Nevruz, müşterilerinde de rahatsız olanların davaya başvuracağını belirtti. Bu davayla adres almış kişilerin ve firmaların haklarının korunmasının sağlanacağını ifade eden Nevruz, şöyle devam etti: “Sürenin uzaması sağlanabilir. Belki 2019 değil de 2023 olabilir. Sistemin oturmasından sonra da PTT’nin bu işin yanlış olduğunu anlayacağına inanıyorum. Türkiye’de özel sektör güvenli değil deniliyor. Peki PTT özelleşip, bu işi yapamazsa ne olacak? Bence bu tür risklerin alınmaması gerekiyor.”

Açıklama yapmadılar

Öte yandan, PTT ile iş birliği yaptığı öğrenilen Digital Planet, konuyla ilgili sorularımıza şu anda açıklama yapmayı tercih etmedikleri yanıtını verdi. Firmanın açıklaması şu şekilde oldu: “Evet PTT ile bu konu hakkında görüşmelerimiz var. Ama biz bu seferlik cevap vermeme hakkımızı kullanmak isteriz. Başka bir çalışmada haberleşmek dileğiyle.” PTT ise açıklama yapmaktan kaçındı.

Devlet desteği için KEP şartı

Ekonomi Bakanlığı’nın İhracata Yönelik Devlet Yardımları Kapsamında Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonundan Yapılan Ödemelere ilişkin yönetmeliğinde yapılan yeni düzenlemeye göre, ihracat yapan şirketlere belgelerini elektronik ortamda imzalayarak KEP hesabı üzerinden başvuru yapma zorunluluğu getirildi. Buna göre, ihracat yapan şirket yetkilileri destek ödemesine ilişkin belgelerini e-İmza şeklinde ibraz etmek zorunda. Düzenlemeye göre, 31 Mart 2018’den itibaren KEP adresi üzerinden yapılmayan başvurular dikkate alınmayacak.

KEP nedir?

Kayıtlı elektronik posta (KEP) (Registered e-Mail: REM, Certifi ed e-Mail: CEM) Kısaca yasal olarak geçerli ve teknik olarak güvenli elektronik posta. Elektronik posta, bir nevi kimlik yerine geçiyor. Gönderici ve alıcı kimliği bellidir, inkar edilemez, değiştirilemez. İletiler elektronik imza ile imzalanarak gönderilir. KEP adresleri BTK tarafından tanımlanan kimlik doğrulama yöntemi ile verilir, açılır ya da kapatılır. Sahte hesaplar ile işlemler gerçekleştirilemez. Çoğunlukla şirketler arası ya da şirket içi gönderimler için alınıyor. KEP sistemi, yasal olarak geçerli güvenli elektronik imza ve zaman damgası kullanılarak, yetkili ‘kayıtlı e-posta hizmet sağlayıcı’ vasıtasıyla, bir elektronik postanın iletildiğini garanti altına alıyor.

Hangi e-postalar çöp olacak?

KEP sistemi ticaret yasası ve tebligat yasası ile birlikte 2013’te yürürlüğe girmiş resmi, yasal, özel bir elektronik posta sistemi. Adres uzantısı ise genelde firmaadı@hs0X.kep.tr, şahısadı@hs0X.kep.tr şeklinde. Sistem de KEP iletisi gönderimi sadece KEP adresinden KEP adresine yapılabiliyor. Adreste yer alan “X” hizmet sağlayıcının sertifika alış sırasını belirler. BTK tarafından yetkilendirilmiş 8 adet hizmet sağlayıcısı var. Örneğin, TÜRKKEP 3’üncü sırada sertifika alan kurum, bu nedenle verdikleri adresler firmaadı@hs03.kep.tr şeklinde. Yeni düzenleme ile bu adreslerin hiçbiri elektronik tebligat göndermeye uygun adres olamayacak hale gelecek.

Son Güncelleme: 22.03.2018 09:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.