Ankara'da Belediyelerdeki Taşeron İşçilere Kadro Var mı? Taşeronda Son Gelişmeler...

Taşeron işçilerin beklediği kadroda sona gelindi. Peki taşeron işçinin kadroya geçişi nasıl olacak,Ankarada belediyelerdeki taşeronlara da kadro var mı yaş sınırı nedir, hangi tarihten itibaren işe girenler kadrolu olacak? İşte detaylar...

12 Aralık 2017 Salı 13:34
Ankara'da Belediyelerdeki Taşeron İşçilere Kadro Var mı? Taşeronda Son Gelişmeler...

Taşeron işçilere kadro için yeni gelişmeler sorgulanmaya devam ediyor. Son olarak Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, taşeron işçilerin kadroya alınması konusunda 4 Aralık detayını verirken, 4C'li çalışanlar hakkında da bazı detayları açıkladı. İşte, günlerdir konuşulan taşerona kadro şartları hakkında Bekir Bozdağ'dan gelen en net açıklama

BEKİR BOZDAĞ'DAN TAŞERON İÇİN 4 ARALIK AÇIKLAMASI

Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, taşeronla ilgili düzenleme konusundaki bir soru üzerine, “Şu anda yapılan taslak çalışmaya göre merkezi yönetimde genel ve özel bütçe kapsamında olan idareler ile denetleyici ve düzenleyici kurumlar da çalışanlar bunlar sürekli kadroya alınıyorlar. Yani kadrolu işçi durumuna geçiyorlar. Ayrıca özel idare ve belediyelerde çalışanlar ise yerel yönetimler diyelim özel idarelerin ve belediyelerin bünyesinde kurulacak iktisadi teşekküller bünyesinde çalıştırılacaklar. Dolayısıyla onlar da onun bünyesi içerisinde bir kadrolu çalışma imkanı elde etmiş olacaklar. Bu yaklaşık 950 bin kişiye tekabül ediyor. Ayrıca mevsimlik işçiler var şu anda. 5 ay 29 gün çalışıyorlar. Bu mevsimlik işçilerin 9 aya kadar çalışmasına imkan getiriyor. Bu büyük bir iyileştirme onlar için. Bir de 4C’li olarak bildiğimiz çalışanlarımız var. 4C’li olarak çalışanlarımızın tamamı da 4B’ye alınıyor ve 4C’li çalışmaya son verilmiş oluyor. Bu demin de ifade ettiğim gibi yaklaşık 950 bin kişiyi ilgilendiriyor. 4 Aralık’ta çalışan herkesi kapsıyor bu. 4 Aralık itibarıyla çalışan, açıklandığı gün çalışan herkesi kapsıyor. İzinde varsa izindekini de, askerde varsa askerdekini de kapsadığı gibi, eğitim şartına bakılmayacak, yaş şartına bakılmayacak asıl iş yardımcı iş ayrımına bakılmayacak. 4 Aralık günü işte olan herkes daha sonra çıkarılmış olması bile bunu değiştirmiyor, 4 Aralık günü işte olan herkes bundan yararlanacak. Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde taşeron da ve alt işveren de çalışan işçiler de bundan yararlanacak. Onlar da daimi işçi kadrosuna geçmiş olacak” cevabını verdi.

MEHMET ŞİMŞEK'TEN KİT AÇIKLAMASI

Şimşek, kamuda çalışan taşeron çalışanlara ilişkin düzenlemeye kamu iktisadi teşebbüslerinin (KİT) dahil edilip edilmeyeceğiyle ilgili, "KİT'lerin girmesi son derece yanlış olur. Örneğin Türkiye Petrolleri kiminle rekabet ediyor? Hepsi özel şirketler; BP, Shell ile rekabet ediyor. İstihdamda esnekliğin olduğu firmalarla rekabet ediyor. Nasıl rekabet edecek? KİT'lerin hepsi benzer kapsamda. Sonuçta bunlar şirket. Bunlara ilave yükler empoze ettiğiniz zaman 80 milyonun cebinden çıkar." değerlendirmesinde bulundu. 

TAŞERON DÜZENLEMESİYLE 300 FİRMA KAPANABİLİR

Neşe Karanfil'in haberine göre; Güvenlik Servisleri Organizasyon Birliği Derneği (GÜSOD) Başkanı Murat Kösereisoğlu, taşeron düzenlemesi ile yaklaşık 300 güvenlik firmasının kapanabileceğini uyarısı yaptı.

Kösereisoğlu, aynı şekilde kamuya iş yapan temizlik, yemek gibi birçok alanda binlerce şirketin kapanabileceğini ileri sürdü.

Kösereisoğlu, bir grup gazeteci ile yaptığı sohbet toplantısında, güvenlik işinde çalışan taşeron sayısının yaklaşık 120-130 bin civarında olduğunu belirterek, “Güvenlikçilerin 5 yılda bir eğitim şartı, sağlık şartı var. Yeterliliği kaybederse muhtemelen kamuda yatay başka bir yere geçebilecek mi? Özel güvenlikçi ihtiyacı bitmeyecek” diye konuştu.

TES-İŞ BAŞKANI: TAŞERONLUK SİSTEMİNİ KÖKÜNDEN KALDIRALIM

Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ) Genel Başkanı Mustafa Şahin, taşeron işçilerin kadroya alınmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Şahin, “Bundan iki yıl öncesinde Ahmet Davutoğlu’nun Başbakanlık döneminde başlayan 720 bin kişinin kadroya geçeceği söylemiyle başlayan sürecin sonuna geldik. Bu sürecin buraya gelmesine vesile olan Türk-İş’tir. Bu konuda eylemler yapan, mitingler düzenleyen, sempozyumlar gerçekleştiren kurum Türk-İş’tir. Herkesin kadroya geçeceği söylemi maalesef beklentimize cevap vermemiştir. Henüz nihai sonuca ermemiş olmasına rağmen yaşananları paylaşmak istiyorum. Bu süreçten sonra hükümet kanadı kendi içerisinde hem Maliye Bakanlığı, hem de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı anlamında iki taraflı bir çalışma yürüttüler. Ben buradan Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımıza sesleniyorum. Gelin hep birlikte taşeron meselesine son verelim. Gerçekten bu ülkeden taşeronluk sistemini kökünden kaldıralım. O kurumda çalışan arkadaşlarımız o kurumun elemanı olsunlar” ifadelerini kullandı.

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI TORUN: HERKESİ KUTLUYORUM AMA YETERLİ BULMUYORUZ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, taşeron işçilerle ilgili düzenlemeye ilişkin, "Bu durum iş dünyasında bir ayıptı ve bu ayıbın da bir an önce giderilmesi gerekiyordu. Atılan adımı olumlu buluyorum. Bununla ilgili adım atılması son derece önemliydi. Katkıda bulunan herkesi kutluyorum ama yeterli bulmuyoruz." dedi.

Torun, CHP Altınordu İlçe Başkanlığını ziyareti sırasında bir gazetecinin taşeron işçilerle ilgili düzenlemeyi nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine, taşeron işçiliğinin kaldırılmasıyla ilgili gerek Mecliste, gerekse de her türlü ortamda mücadele verdiklerini söyledi.

Yaptıkları toplantılarda taşeron işçiliğinin son bulmasını gerektiğini gündeme getirdiklerini ifade eden Torun, aynı işi yapan insanların maalesef farklı ücretler aldıklarına ve farklı sosyal haklara sahip olduklarına dikkati çekti.

Torun, bu durumun kabul edilebilir bir şey olmadığını vurgulayarak, "Bu durum iş dünyasında bir ayıptı ve bu ayıbın da bir an önce giderilmesi gerekiyordu. Atılan adımı olumlu buluyorum. Bununla ilgili adım atılması son derece önemliydi. Katkıda bulunan herkesi kutluyorum ama yeterli bulmuyoruz." diye konuştu. 
Düzenlemeye ilişkin henüz tam bilgi sahibi olmadıklarının altını çizen Torun, şöyle devam etti:

"Sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının açıklamalarından edindiğimiz izlenime göre, maalesef beklentilerimize cevap vermiyor. Halen ücret konusunda, mevsimlik işçilerin devamlılığı ve belediyede çalışan işçilerle ilgili sorunlar var. Ayrıca sosyal haklarla ilgili henüz bir netlik yok. O yüzden atılan adımı olumlu buluyoruz ama yapılan açıklamalara baktığımız kadarıyla da yeterli değil."

Torun, düzenlemenin sonucunu bekleyeceklerini aktararak, "Konu yeniden revize edilerek, gerçekten taşeron sorununu Türkiye'nin önünden kaldırmak lazım. Eğer bu şekliyle gerçekleşirse beklentilerimize cevap bulmuş olmayız." dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: TAŞERON ŞİRKETLER KOMİSYONCU GÖREVİ GÖRDÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, taşeron işçilerle ilgili sorunun yıllardır konuşulduğunu ve tartışıldığını hatırlatarak, "Ne yazık ki taşeronlar adeta komisyoncu görevi görmek suretiyle arada belli bir kazancı götürmüştür. Şimdi ise bu iş artık yoluna koyuldu ve Allah'ın izniyle gerek belediyelerin bu noktada atacağı adımlar gerekse devletin atacağı adımlar planlandı." diye konuştu.

Taşeron işçilerin kadroya alınması konusunda Başbakan Binali Yıldırım, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ile Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın yaptığı çalışmaların değerlendirildiğini anımsatan Erdoğan, taşeron işçilerle ilgili partisinin grup toplantısında açıkladığı karara vardıklarını bildirdi.

Kararın hayırlı olması temennisinde bulunan Erdoğan, yaklaşık 900 bin işçinin düzenlemeden faydalanacağını, bundan sonraki süreçte, "Benim sonum, akıbetim ne olacak?" diye bir şeyin olmayacağını dile getirdi.

Erdoğan, "Yeter ki herkes, devletin, kamunun bütün kurallarına uysun, çalışmasını yapsın. Çalışmasını yaptıktan sonra kimsenin evelallah burnu sürtmez." dedi.

JÜLİDE SARIEROĞLU'NUN TAŞERONA KADRO İÇİN AÇIKLAMALARI

5 Aralık'ta AK Parti grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan taşerona kadrosu konusuna değinmişti. Cumhurbaşkanı'nın "Kamudaki 450 bin ile belediyeler ve il özel idarelerindeki 400 bin işçimiz çalıştıkları yerlerdeki belediye iktisadi teşekküllerinde istihdam edilecekler" açıklamasında sonra kadro konusunun ayrıntılarını paylaşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, bugün anlaşılmayan noktalara bir kez daha açıklık getirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Habertürk TV'de taşerona kadroyla ilgili yeni açıklamalarda bulundu. 

İşte o açıklamalar;

Ben kendi ekibime de teşekkür etmek istiyorum. 900 bin kişiyi kapsıyor. 4 aşamalı olarak anlatabiliriz yapacağımız çalışmaları. Yasal düzenlememizi de en kısa zamanda düzenleyeceğiz. Meclis yemininde yasal mevzuatımızı ortaya koyacağız.

Merkezi yönetim kapsamındaki genel bütçe ile düzenlenen tüm taşerondaki işçi kardeşlerimizi, hiçbir şart olmadan 657 sayılı devlet memurları kanunumuzun 4D şeklindeki kadrolu işçi statüsüne geçişlerini en kısa sürede gerçekleştireceğiz.

Diğer taraftan belediye ve il özel idarelerimizde çalışan kardeşlerimiz var. Onların da istihdamlarını sağlayacağız.

Geçici mevsimlik işçilerimiz de üçüncü aşamada.

Onlar için büyük bir müjde şeklindeydi. 5 ay 29 gün çalışıyor bu işçilerimiz. Şeker fabrikalarında, ÇAYKUR'da, ormanlarda, yangın ile ilgili faaliyetlerle çalışanlar vardı. 4 ay daha çalışma sürelerini getirdik.

En son aşamamızda da kamu görevlileri toplu sözleşme sürelerinde çok gündem maddemizdi. Kasım ayının son haftasında kurul yaptık. İstişare etmiştik. 4C'de çalışanlar toplam 24 bin kişilik grubumuzun talepleri 4B'ye geçmekti. İstihdamları sağlanacak.

EMEKLİ OLANLARA KADRO YOK

Özel statülü mü olacaklar? Ayrı bir kanunla mı düzenlenecek? Belli bir yaş kriteri olacak mı? Bunların hiçbirini koymadık.

Mevcutta çalışan herkes gerekli şartlarda istihdamları sağlanacak. Yaş, eğitim kriteri yok. Emekli maaşı alanların kadroya geçme şansı yok. Emekli maaşı alıp taşeronda çalışanlar sadece alınamıyor. Emekliliklerine 1 yıl dahi kalsa kadroya geçişleri sağlanacak.

Askerde ve doğum izninde olan, değişiklik öncesi sözleşmesi feshedilenler için hassasiyet gösterdim.

Düzenlememizi yaparken bunu vurgulayan bir düzenleme gerçekleştirdik. Doğum iznine ayrılmıştır, raporlu, askerde olanlar ile ilgili de kapsamımız içindeler. Dönüş sonrası kadrolu çalışmalarını sürdürecekler.

"52 GÜNLÜK TEDİYEMİZ OLACAK"

Kamuya bağlı kurulan taşeron çalışanların özlük ve çalışma hakları da tam kadrolu işçi olan bu grubumuz kamuda 450 bin kişiyi kadroya geçiriyoruz. Önemli bir iş yapıyoruz. Bu anlamda devri yapılacağı zaman çalışma barışı için bir sıkıntı yaşamak istemiyoruz. Her alanda çalışıyorlar. Vatandaşa sunulan hizmette herhangi bir aksama yaşanmasın arzumuz oldu. Herkesin mevcut şartları ile geçiriyoruz. Aynı maaş ile geçiriyoruz ama 52 günlük bir tediyemiz olacak. 52 günlük ek bir gelir seviyesi olacak.

En son çalıştıkları kıdemleri esas alarak geçişleri sağlayacağız ve tüm haklar korunacak.

Başbakanımızın görüşü doğrultusunda bu görüşü ilerleteceğiz. Muhalefetin de desteğini bekliyoruz. Belediye şirketlerinde 99 bin kişi çalışıyor. Bu anlamda inşallah tüm meclis çatısı altındaki partiler ile mesaimizi harcarız diye umut ediyorum. 

BAKAN SARIEROĞLU'NUN 5 ARALIK TAŞERON AÇIKLAMALARI

Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu, taşeron düzenlemesinin ayrıntılarını açıkladı. Sarıeroğlu: “Özel sözleşmeli, geçici, bir yıllık, üç yıllık değil, sürekli işçi kadrosuna geçiriyoruz. Yaş sınırı, eğitim şartı, asıl iş, yardımcı iş ayrımı olmayacak. Bugün bu sabah itibariyle, kamuda çalışan taşeron işçi kardeşlerimiz bundan sonra kadrolu işçi olacak.”

Sarıeroğlu, taşeron düzenlemesinin 900 bin işçiyi ilgilendiren önemli bir çalışma olduğunu belirterek, "Planımız çalışmanın Genel Kurulda kabulü sonrasında 3 ay içerisinde kadroya geçişleri tamamlamak." dedi.

Sarıeroğlu, Mecliste gazetecilerin taşeron düzenlemesiyle ilgili sorularını yanıtladı.Uzun süren çalışmalar sonucunda toplam 900 bin işçiyi ilgilendiren önemli bir karar alındığını ifade eden Sarıeroğlu, "Merkezi bütçe ile düzenlenen tüm kamu kurum ve kuruluşlarındaki 450 bin taşeron çalışan kardeşimize şartsız tam kadro veriyoruz. Belediye ve il özel idarelerindeki taşeronlarla ilgili de aradan firmaları kaldırıyoruz ve belediye iştiraklerinde, belediye iktisadi teşekküllerinde daimi istihdamlarını sağlıyoruz." diye konuştu.

4C STATÜSÜNDE ÇALIŞAN İŞÇİLER

Sarıeroğlu, 4C statüsünde çalışan 25 bin kişinin de 4B statüsüne geçiş talebinin bulunduğunu, buna dönük çalışmaların olumlu sonuçlandığını anlattı. 
Mevsimlik geçici işçilerin yıllardır var olan taleplerinin de bu çalışmada dikkate alındığının altını çizen Sarıeroğlu, "5 ay 29 gün çalışan bu kardeşlerimizin de çalışma sürelerini en fazla limit olan 4 aya kadar uzatma imkanı getirdik. Toplam 900 bin işçi kardeşimizi ilgilendiren önemli bir çalışma bu. Planımız çalışmanın Genel Kurulda kabulü sonrasında 3 ay içerisinde kadroya geçişleri tamamlamak." açıklamasında bulundu.

ARACI FİRMALARLA SÖZLEŞMELER FESHEDİLECEK

Bir gazetecinin "2018'in ilk müjdesi diyebilir miyiz?" sorusuna Sarıeroğlu, o şekilde söz verdiklerini söyledi. 
Taşeron çalışmasının geniş kapsamda değerlendirilmesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendilerine destek olduğunu vurgulayan Sarıeroğlu, şöyle devam etti:

"Başbakanımız da çalışmalarda koordinasyon anlamında bizlerle birlikteydi. Maliye Bakanlığının bürokratlarıyla birlikte uzun süredir gece gündüz çalışıyoruz. Bütün arkadaşlarımızın sendikal örgütlülüğünü koruyacağız. Bu bağlamda çalışma barışı açısından bir sıkıntı çıkmaması açısından bu süreci sendikal örgütlülük ve toplu sözleşme süreciyle sürdürmüş olacağız. Aracı firmalarla var olan sözleşmeleri feshedeceğiz. Onlarla ilgili de birkaç düzenlememiz olacak."

Son Güncelleme: 20.12.2017 17:27
Anahtar Kelimeler:
AnkaraTaşeronKadro
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.