EMLAK PİYASASINDA YENİ SORUN!

26 Ekim 2023 Perşembe 14:03
EMLAK PİYASASINDA YENİ SORUN!

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, emlak piyasasında önemli bir sorunu gündeme taşıdı.

Başkan Akçam, verilen ilanda 5 milyon lira bedel istenen gayrimenkulün belediyelerde rayicinin daha düşük, örneğin 2 milyon lira olduğunda bu sıkıntının nasıl çözüme kavuşturulacağını gündeme taşıdı.

1 Kasım’da başlayacak olan İlan Portalları ile ilgili olarak tartışmalar da gündemden düşmüyor. Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam, konuyla ilgili olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar’ı ziyaret etti. Akçam, ziyarette 1 Kasım 2023 tarihinde ilan verecek olan Emlak Danışmanı veya vatandaşların verilen ilandaki rakam üzerinden mi, yoksa belediye rayiç değeri üzerinden mi olacağı yönündeki belirsizliği istişare yaptıklarını bildirdi.

Akçam’ın verdiği bilgiye göre bu önemli soruna yönelik olarak Gelir İdaresi Başkanlığı, çalışma başlatacak.

ATEM Başkanı Hakan Akçam, kafa karışıklığına neden olan bu sorunla ilgili olarak şöyle dedi:

“Emlak danışmanları olarak aklımızdaki soru ‘ilan portallarındaki fiyat, tapu devirlerinde aynı mı gösterilecek’ oldu.

Örneğin kişi, gayrimenkulü için 5 milyon lira olarak ilan veriyor. Bu halde tapudadaki devir esnasında da işlemler 5 milyon lira üzerinden mi yapacak.

Eğer 5 milyon liradan yapılırsa geçmişte 2 milyon liraya aldığı evin arasındaki fark olan 3 milyon liranın vergisini ödemek zorunda kalacak.

Emlak danışmanları olarak buna yönelik bir istisnai durum olsun istiyoruz.

Ama önemli olan yukarıda bahsettiğimiz gibi ilan 5 milyon lira, belediye rayiç bedeli 2 milyon lira olunca sorun nasıl çözülecek?”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.