Tuna'dan Yüksek Bina Uyarısı!

Ankara Üniversitesi Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Anabilim Dalı'nın ev sahipliğinde başkentte düzenlenen konferansta; gayrimenkul sektöründe hizmet veren sektör temsilcileri ile çok sayıda yerli ve yabancı akademisyen bir araya geldi

04 Şubat 2018 Pazar 12:27
Tuna'dan Yüksek Bina Uyarısı!

Kentsel dönüşümün ve insan odaklı projelerin masaya yatırıldığı konferansta konuşan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Tuna, kentsel dönüşüm ihtiyacının neden doğduğu, mevcut sıkıntıların çözümü ve yeni sıkıntıların oluşmaması için neler yapılması gerektiği konusunda görüşlerini paylaştı.

DEMETEVLER ÖRNEKTİR
İmar ve dönüşüm projelerinin yıllar önce İmar ve İskan Bakanlığı aracılığıyla tek elden yürütüldüğünü hatırlatan Tuna, "O yıllarda tüm ülkenin imar çalışmaları bakanlık aracılığıyla yapılıyordu. Bakanlık, neye karar verirse şehirlerde o uygulanırdı. Bunun en bariz örneği ise Demetevler Mahallesi'dir. Burası o zamanki İmar ve İskan Bakanlığı'nın hatasından oluşmuştur. O zamanlar o bölgenin gelişmesi gerekli görülmediği için imar verilmemiştir. Ankara'ya göç edenler ise konut ihtiyaçlarını buradan sağlamışlardır. Vatandaşlar elinde ne kadar demir varsa o kadar da kat çıkmış. Şimdi Demetevler bölgesi 8 katlı, 10 katlı, 12 katlı ruhsatsız, iskansız binalarla doludur. Arsası da kendine ait değil üstelik. Tabiri caizse buraları apartman gecekondular ile doldurulmuştur. 70'li yılların en önemli hadiselerden biri budur..." ifadelerini kullandı.

YÜKSEK BİNA UYARISI
Kentsel dönüşüm projelerinde üretilecek konutların çevreye uygun ve çok yüksek olmaması gerektiğini belirten Başkan Tuna ayrıca, " Çok yüksek binalarla şehri boğmamak gerekiyor. Örneğin bir binada risk var, vatandaşlar yıkılmasını istiyor. Tamam, 'bu binayı yıkayım ama müteahhit yüzde 50 vereyim, 10 katlı bina olsun, yarısını alayım' diyor. Şimdi buna dönüşüm denmez, bu başka bir felaketin habercisidir. Bu bir dönüşüm olmaz. Tüm bunları değerlendirerek, o çevreye uygun yapılaşmaların planlaması gerekiyor. Rant esas olmamalı" dedi.

Son Güncelleme: 04.02.2018 12:29
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.