Kayseri Bilim Merkezi, ithal edilen "ferrofluid’ maddesini yerli imkanlarla üretti

KAYSERİ (AA) - Kayseri Bilim Merkezi, bilim sergilerinde kullanılması için yurt dışından ithal edilen nanoteknolojik "ferrofluid" maddesini yerli imkanlar kullanılarak üretmeyi başardı.Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya...

10 Nisan 2021 Cumartesi 14:07
Kayseri Bilim Merkezi, ithal edilen

KAYSERİ (AA) - Kayseri Bilim Merkezi, bilim sergilerinde kullanılması için yurt dışından ithal edilen nanoteknolojik "ferrofluid" maddesini yerli imkanlar kullanılarak üretmeyi başardı.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) destekli 6 bilim merkezinden birisi olan Kayseri Bilim Merkezi'nde yapılan çalışmalarla, farklı mühendislik alanlarında sızdırmazlık elemanı olarak da kullanılan ve süper manyetik bir nanomalzeme olan ferrofluid maddesi patent sürecine girdi.

Anadolu Harikalar Diyarı içerisinde faaliyet gösteren Kayseri Bilim Merkezi Eğitmeni Kimyager Dr. Lütfiye Aydın tarafından özgün sentezi yapılan nanomalzeme, Erciyes Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Erkan Yılmaz’ın da desteğiyle projelendirilip, üretim çalışmalarına başlandı.

Merkez bünyesinde gerçekleştirilen üretim çalışmalarında, yerli imkanlarla ithalat fiyatının ortalama dörtte biri maliyetle çok özel bir akışkan madde olan ferrofluid üretildi.

Dünyada başlıca ABD tarafından üretilen ve gerek sınai gerekse ekonomik anlamda önemli bir akışkan madde olan ferrofluidin, yerli imkanlar kullanılarak üretilmesi, başta maliyet konusu olmak üzere ülkeye büyük avantaj sağlayacak. Bu anlamda ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacak olan söz konusu nanomalzeme, merkezde yeni nanomalzemeler hakkında farkındalık sağlarken, bilimseverler ve öğrenciler için de ayrıca önem arz ediyor.

Söz konusu proje kapsamında Kayseri Bilim Merkezi için yeni sergileme çalışmaları da planlanıyor. Ferrosaat gibi yeni bilimsel sergi düzeneklerinin dizayn çalışmaları hızla yürütülürken çalışma kapsamında yeni bir ürün tasarımı olan ferrosıvı saat için arduino yazılımlarının protipleri yapılıyor.

Bu ürünün deneme aşamasında olduğu belirtilirken, bu sayede başta Türkiye olmak üzere dünyanın farklı ülkelerinde kullanılabilecek yeni sergi ürünlerinin ve cihazların üretilmesinin önünün açılması hedefleniyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.