Başkent Tartışması! Kudüs mü Doğu Kudüs mü?

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın İstanbul'da gerçekleştirdiği Kudüs zirvesi sonucunda Doğu Kudüs, Filistin'in başkenti ilan edildi ve ABD ile İsrail'e tepki gösterildi. Fakat İİT'nin toplantısına ilişkin büyük beklenti içerisinde olan kamuoyu ikiye bölündü. Kararı eleştirenlerin en büyük tepkisi ise 'Doğu Kudüs' vurgusu. İşte ayrıntılar...

14 Aralık 2017 Perşembe 13:32
Başkent Tartışması! Kudüs mü Doğu Kudüs mü?

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan ederek, Tel Aviv'deki Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma girişimi günlerdir protesto gösterileri ve tepkilere sebep olmuştu. İslam dünyası halkları sokaklara dökülürken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı'nı İstanbul'da Kudüs gündemi ile olağanüstü topladı. İslam dünyasından Suudi Arabistan'ın gerekli katılımı sağlamadığı zirvede Doğu Kudüs, Filistin'in başkenti olarak kabul edildi.

KUDÜS MÜ, DOĞU KUDÜS MÜ?

Fakat bu karar zirveye ilişkin büyük beklenti içerisinde olan Türkiye kamuoyunun bir kısmında tepkiyle karşılandı. Birçok sosyal medya kullanıcısı kararın İsrail'in Batı Kudüs işgaline bir meşruiyet kazandırdığını belirtti.

İşte o tepkiler:

1_76
2_79
4_46
2017-12-14_11h06_15
2017-12-14_11h23_43
2017-12-14_11h23_17
2017-12-14_11h21_51
2017-12-14_11h26_13

3_67
 

DOĞU KUDÜS NEDİR?

1948'de yaşanan Arap-İsrail savaşının ardından, İsrail'in Kudüs'ün bir kısmını işgal etmesiyle ortaya çıkan "Doğu Kudüs" ifadesi, Ürdün'ün yönetimine geçti. (Dünkü İİT toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ürdün Kralı Abdullah için sıklıkla 'Doğu Kudüs'ün koruyucu' ifadesini kullanmasının sebebi)

RESMİ OLARAK "DOĞU KUDÜS"

Ortaya çıkan bu durumun ardından Kudüs, Doğu Kudüs ve İsrail işgali altındaki Batı Kudüs olarak ikiye bölündü. Bu tarihin ardından İİT Zirvesi'nde de ifade edilen yer olan Doğu Kudüs, resmi anlaşmalar ve kararlar da "Doğu Kudüs veya Arap Kudüs'ü" olarak tanımlandı.

1967 yılında yaşanan 6 gün savaşlarının sonunda Doğu Kudüs'te İsrail tarafından işgal edildi. 1980 yılında ise Doğu ve Batı Kudüs İsrail tarafından "birleşik başkent" ilan edildi.

ABD KABUL ETTİ AMA BÜYÜKELÇİLİĞİ TAŞIMADI

ABD Kongresi de 1995 yılında Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan bir yasa kabul etti ancak o tarihten bu yana gelen başkanların tamamı, dış politikadaki yetkilerini kullanarak büyükelçiliği Tel Aviv'de tuttu ve kentin statüsüyle ilgili yürütülen müzakerelere destek verdi.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER KARŞI ÇIKTI

BM Güvenlik Konseyi İsrail'e karşı işgalin ve ilhakın geçersiz sayıldığı iki önemli karar aldı:

- İşgal'e karşı 242 sayılı karar

- İlhak'a karşı 478 sayılı karar

DOĞU KUDÜS'TE BULUNAN KUTSAL MEKANLAR VE ÖNEMLİ YERLER

Müslümanlar için: Mescid- i Aksa, Kutbet-üs-Sahra ve Burak Duvarı

Hristiyanlar için: Kıyamet Kilisesi

İİT KARARI "İŞGALİN GERİLETİLMESİ ADINA ÖNEMLİ"

Konuyu Twitter hesabında değerlendiren Gazeteci Yazar Bülent Şahin Erdeğer, İİT'nin kararının işgali geriletmek adına önemli olduğunu söyledi:

2017-12-14_12h46_49

66

Kaynak:Timetürk

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.