YKS tercihleri ne zaman başlıyor?

YKS sonuçlarından sonra hem öğrenciler hem de veliler büyük bir heyecanla ÖSYM ile YKS tercihleri ne zaman başlayacak?

18 Temmuz 2019 Perşembe 10:55
YKS tercihleri ne zaman başlıyor?

İyi bir kariyerin anahtarı başarılı bir üniversite eğitimi almak, adayların önünde toplam 13 gün var! 23 Temmuz Salı günü başlayacak üniversite tercih süreci 29 Temmuz Pazartesi günü sona erecek. Tercihlerin başarı sıralamalarına göre tercih yapmaları gerekiyor. Peki YKS tercihleri nasıl yapılır, YKS tercihleri

1- Tercih listesi hazırlarken önce kendi başarı sıranıza uygun bir tercih havuzu oluşturun. Puanlarınızın yetmediğini düşündüğünüz ancak çok istediğiniz birkaç bölümü listenize alabilirsiniz.

2- Sonrasında kendi başarı sıranıza yakın bölümlerden seçimler yapmalı, listenin sonuna doğru tedbirli olmak adına başarı sıranızdan daha gerideki bölümlerden de seçimler yapın. Burada sınır kazandığınızda kayıt olmak istemeyeceğiniz bölümlerdir. Okumak istemediğiniz bölümlere kesinlikle listede yer vermeyin.

3- Tercihleri sıraya dizmenin tek bir kuralı var. O da adayın isteği. Oluşturulan havuzdaki programları sıralarken puana, başarı sırasına bakmadan her adımda "hangi tercihimi daha çok istiyorum" diye düşünmeli ve listenizi bu şekilde oluşturmalısınız.

4- En çok istediğimiz bölümü en üste yazmalı. Sonra, kalanlardan en çok istediğimizi ikinci sıraya yazarak bu mantıkla tamamen istek sıranıza göre bir tercih listesi oluşturmalısınız.

5- Listemizi isteğimize göre sıraladığımızda daha düşük puanlı bir tercih daha yüksek puanlı bir tercihin üstüne gelebilir. Hiç sakıncası yok. Sonuçta daha düşük puanlı olmasına rağmen onu daha çok istiyoruz demek.

6- Kazanıldığında üzüntü yaratacak bir tercih kesinlikle listeye konulmamalı.

7- Vakıf üniversitesi tercih edecek adaylar burs ve indirim durumlarını öğrenmeli, nasıl bir ücretle karşı karşıya kalacaklarına dikkat etmeliler.

8- Başka bir şehir tercih edilecek ise yurt olanaklarını mutlaka araştırın.

9- Seçilecek bölümlerin özel koşullarıyla ilgili ÖSYM kılavuzunda "bakınız/koşullar" olarak gösterilen bölümleri mutlaka inceleyin.

10- TYT'de 150 ve üzeri puan alanlar özel yetenek ile öğrenci alan lisans programlarına da başvurabilirler. Bu yıl özel yetenek ile 31 bin 405 öğrenci alınacak.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.