ATO Başkan Baran aktarlığın belgeli meslek haline gelmesini değerlendirdi:

- "Kültürel mirasımız korunarak yeni nesillere aktarılacak ve ekonomimize bugünkünden daha çok kaktı sağlayacak"

12 Ağustos 2021 Perşembe 13:02
ATO Başkan Baran aktarlığın belgeli meslek haline gelmesini değerlendirdi:

ANKARA (AA) - Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, aktarlığın belgeli meslek haline getirilmesiyle kültürel mirasın korunarak yeni nesillere aktarılacağını ve ekonomiye katkı sağlayacağını kaydetti.

ATO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Odanın, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile geçen yılın temmuz ayında imzaladığı protokol uyarınca başlatılan ve "ATO İdea" tarafından yürütülen "Aktarlık Mesleği İçin Ulusal Meslek Standardı Hazırlama" çalışmaları tamamlandı.

Sektörde çalışacak nitelikli iş gücünün yetişmesi için gereken bilgi, beceri, tavır ve tutumların belirlenmesi ve standart geliştirilmesi için ATO 23 No'lu Aktarlar ve Çiçekçiler Meslek Komitesi ile Aktarlar Derneği çeşitli toplantılar düzenledi.

Bu toplantılarda ortaya konan sonuçların ilgili sektörlerin görüşüne sunulmasının ardından "Aktar (Seviye 5) Meslek Standardı" onaylandı. Söz konusu standart daha sonra MYK Yönetim Kurulunca kabul edilerek Resmi Gazete'nin dünkü mükerrer sayısında yayımlandı.

- "Aktarlık gençler tarafından daha çok tercih edilecek"

Açıklamada görüşlerine yer verilen ATO Başkanı Gürsel Baran, yüzyıllar öncesine dayanan bir mesleğin hala sözlü kültürle yeni nesillere aktarılmasının, mesleğin kendisine yapılan büyük haksızlık olduğunu ifade etti.

Baran, ATO olarak mesleğin hakkını teslim edebilmek için bu çalışmayı başlattıklarını kaydederek, "Kültürel mirasımız korunarak yeni nesillere aktarılacak ve ekonomimize bugünkünden daha çok kaktı sağlayacak." değerlendirmesinde bulundu.

Aktarlığın belgeli meslek haline gelmesiyle gençler tarafından tercih edileceğini bildiren Baran, şu ifadeleri kullandı:

"Aktarlığın meslek olarak belgelenmesiyle birlikte, geleneksel yöntemlerle aktarılan bilgiler, bilim temelli modern metotlarla icra edilecek ve kayda geçirilecek ve böylece önemli bir kültür mirasımız ve hafızası korunmuş olacak. Türkiye'nin endemik bitki çeşitliliği, aktarlığın meslek olarak gelişmesine de katkı sağlayacak."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.