ATO Başkanı Baran, işletmelerin enflasyona karşı korunmasını istedi

- Baran, vergi matrahlarının belirlenmesinde enflasyon muhasebesi uygulamasına geçilmesi önerisinde bulundu

13 Aralık 2021 Pazartesi 10:35
ATO Başkanı Baran, işletmelerin enflasyona karşı korunmasını istedi

ANKARA (AA) - Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle emtia fiyatlarındaki artışa, döviz kurlarındaki dalgalanmanın da eklenmesiyle işletme maliyetlerinin yükseldiğini belirterek, işletmelerin enflasyona karşı korunması gerektiğini bildirdi.

Baran, yazılı açıklamasında, gelir ve kurumlar vergisi matrahlarının tespitinde enflasyon muhasebesi uygulamasına geçilmesini talep etti.

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'nde (Yİ-ÜFE) 35 aylık artışın yüzde 100'ü aştığına dikkati çeken Baran, bu şartlar altında fiyatların artmasının gelir tablosunu yükselttiğini ancak bu rakamların kar olmadığının bilindiğini vurguladı.

Baran, en son 2004 yılında uygulanan enflasyon muhasebesine yeniden dönülmesinin işletmelerin devamlılığı açısından önemli olduğunu savunarak, şunları kaydetti:

"İşletmeler enflasyona karşı korunmalı. İşletmelerde oluşan değer hareketlerini izlemek için paranın satın alma gücündeki değişimleri dikkate almak gerekiyor. Mevcut durumda, bilançolardaki parasal olmayan kıymetler fiyat artışlarından olumsuz etkileniyor. Şirketlerin mali tabloları da gerçek durumu göstermekten uzaklaşıyor. Bu durum, ilerleyen dönemde de bir dizi yanlışın ortaya çıkma riskini barındırıyor. Mevcut durumda enflasyon nedeniyle işletme değerleri yükseldiği için, kar dağıtımı ya da kredi kullanımı durumlarında yanlış sonuçlar doğurabilecektir."

Baran, enflasyon muhasebesinin Anayasa'nın 73'üncü maddesinde belirtilen vergi matrahının adil ve doğru tespiti için de gerekli bir düzenleme olduğunu belirtti.

Anahtar Kelimeler:
GÜRSEL BARANATOENFLASYON
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.