Oda olarak göreve geldikleri günden beri sektörün sorunlarına çözüm bulabilmek için çalıştıklarını belirten Oda Başkanı Akçam'ın konuyla ilgili açıklamasında şu ifadeler yer aldı: "2023 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı ile tüm gayrimenkul alım satımı hakkında değerleme raporu istenmesi-eksper zorunluluğu getirilmesi planlandı. Önceki gün SPK başkanımız bir toplantıda yaptığı açıklamasında; gayrimenkul alım satımında değerleme yapılmasının vergi kaçağını önleyeceği vurgulanmıştır. Gerçekten de değerleme raporunun istenmesi halinde taşınmazların satımında vergi hukukuna aykırı işlemlerin tespiti ortaya çıkacaktır.
Biz 1 yıl öncesinde hep gayrimenkullerin alım satımında zorunlu değerleme raporu uygulamasının getirilmesini savunduk ve de savunmaya devam edeceğiz. Tüm satışlarda öncelikle değerleme raporu zorunlu olmalı. Fakat firmalar da yaptıkları değerleme ücretlerini düşürmeli. Bu konuyla ilgili emlak danışmanlarımıza buna yönelik hizmet bedeli oluşturulsun diye SPK başkanımıza resmi ve sözlü başvuruda bulunmuştuk. Öte yandan Gelir İdaresi Başkanlığına da biz bu yönde taleplerimizi ve önerilerimizi sunduk. 1 Kasım’dan sonra ilan portalları üzerindeki fiyat ile tapuda devir yaparken ibraz ettiğimiz belediye rayiç bedeli arasındaki farkın bir kereye mahsus istisna edilmesi, tapu harçlarının yüzde 1’ alıcı, yüzde 1 satıcının ödemesi koşuluyla toplamda yüzde 2'ye düşürülmesi, takdir komisyonlarının her dört yılda bir değil her yıl yapılması önerisinde bulunduk. 5 yıllık vergi muafiyeti kaldırılmadan satış ve rayiç arasındaki fark kayıtdışı olarak devam edecektir. 5 yıllık vergi muafiyetinin kaldırılması, gayrimenkulün gerçek değeri üzerinden satışının yapılması ve emlak vergilerinin düşürülmesi kayıtdışını önleyecektir.
Değerlemesiz gayrimenkul satışlarından kaynaklı farkdan dolayı ileride yaşanacak vergi cezalarının önüne şimdiden geçmek için bu konuda hem SPK, hem de Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından çok acil bir çalışma yapılmasını bekliyoruz."
