Dış ticaret verisi açıklandı! Cumhuriyet rekoru geldi

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, "Ağustos ihracatı 18,9 milyar dolar olurken en yüksek ağustos rakamına ulaştık. 12 aylık ihracatta da 207,5 milyar dolar ile yeni bir Cumhuriyet rekoru kırdık" dedi.

03 Eylül 2021 Cuma 10:49
Dış ticaret verisi açıklandı! Cumhuriyet rekoru geldi

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ağustos ayına ilişkin geçici dış ticaret verilerini açıkladı. Buna göre ağustosta ihracat, yıllık bazda yuzde 52 artarak 18,9 milyar dolar ile tüm zamanların en yüksek aylık rakamına ulaştı.  

Bu yılın ilk 8 ayında toplam ihracat ise yuzde 37 artarak 140,2 milyar dolar oldu.

Temmuz ayında 16 milyar 415 milyon dolarlık ihracat; 20 milyar 693 milyon dolarlık ithalat rakamına ulaşılmıştı. Böylece dış ticaret açığı yüzde 51,3 artışla 4 milyar 287 milyon dolar olmuştu.

Bakan Muş'un açıklamaları şöyle:

Euro Bölgesi son 10 yılın en büyük enflasyon seviyesine ulaşmıştır. 2021 yılında büyüme trendimiz sürüyor. Türkiye, OECD içinde Birleşik Krallık'tan sonra en yüksek büyümeyi gerçekleştirmiştir. 1998 yılından itibaren açıklanan büyüme rakamlarına en yüksek ihracat katkısı olmuştur. Net ihracatın büyümeye katkısı 6.9 puan olarak gerçekleşmiştir. Yatırımların büyümeye olan katkısı 2020 yılının ikinci yarısından itibaren devam eden artışın devam ettiği ve yatırımların büyümeye 5.4 puan katkı sağladığını görmekteyiz. Büyümenin öncü göstergesi sanayi üretimindeki olumlu gelişmeden bahsetmek isterim. Sanayi üretimi yüzde 23.9 oranında artırmayı başarmıştır. Ülkemiz AB üyelerinin tamamını geride bırakmıştır. Ekonomimizdeki olumlu gelişmeler son 39 ayın en yüksek seviyesi olan 100.8'e ulaşmıştır.

Ülkemizin ekonomik toparlanmasının gayet iyi olduğunu ifade etmek isterim. Ticaret Bakanlığı olarak piyasa bozucu hareketlerde bulunanlara müsaade etmeyeceğiz. Fırsatçıların gözünün yaşına bakmayacağız. Arz-talep dengesinde uyuşmayan fiyatlara hesap soracağız. Fahiş fiyat artışı yapanlara karşı elimizdeki tüm enstrümanları kullanacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Dürüst çalışanın yanında ve destekçisiyiz. Birileri Türkiye'nin elde ettiği başarıları önemsiz göstermenin derdine düşmüş durumda. Rekor büyüme oranı açıklandı. Ülke olarak hepimiz memnuniyet duyarken bazı çevreler bu oranı küçümsemeye başladı. Bu büyüme oranının doğru olmadığını ispatlamaya çalıştılar. Çamur atma yoluna gittiler. Bu anlayışın yüzde 21.7'lik büyümeyi hazmetmesini beklemiyoruz. Biz bu sakat anlayışa karşı mücadelemizi sürdüreceğiz.

Türkiye olarak mülteci akınına karşı sınırlarımızı sıkı tutacak ve göçmen almayacağız. Bu noktada bütün yükü belli ülkelere yükleme anlayışını kabul etmiyoruz. Bu noktada Türkiye sınır kapılarında aldığı önlemleri en üst seviyeye çıkarmıştır.

İhracatımız Ağustos'ta yüzde 51.8'lik artışla 18.91 milyar dolara ulaşmıştır. Yıllık bazda 207 milyar dolar ile yeni cumhuriyet rekoru kırıldı. Ağustos'ta ithalat yüzde 23,0 artışla 23,2 milyar dolar oldu. Ocak-Ağustos döneminde ihracat yüzde 37,0 artışla 140,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ağustos'ta dış ticaret açığı geçen yıl aynı aya göre yüzde 10 azaldı.

Sanayide çarklar hızla dönmektedir. 

ARTIK İHRACATTA YENİ BİR LİGDEYİZ

Rakamları değerlendiren TİM Başkanı İsmail Gülle, "Bu, ihracatta yeni bir lige yükseldiğimizin, yeni bir döneme girdiğimizin tasdikidir. Hedefimiz, en fazla 5 yıl içerisinde 300 milyar dolara erişmek" dedi.

Yılın ilk 8 ayında, yüzde 37 artışla 140 milyar 237 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Türk ihracatçı, son 12 ayda 207 milyar 469 milyon dolarlık ihracatla da yıllık hedefini de aştı.

20 ÜLKEDE AYLIK İHRACAT REKORU KIRILDI

Ağustosta geçtiğimiz yılın aynı ayına göre; 25 sektör ihracatını artırırken 2,4 milyar dolarlık ihracatla otomotiv sektörü ilk sırada yer aldı. En dikkat çekici artış ise, ihracatını 1,4 milyar dolar artıran çelik sektöründe yaşandı. En çok kilogram başına ihracat değerini artıran sektör, yüzde 86 artışla gemi ve yat oldu. Türk bayrağını 218 ülke ve bölgede dalgalandıran ihracat ailesi, 180 ülkeye ihracatı artırma başarısı gösterdi; aralarında İspanya, Belçika ve İsrail’in de bulunduğu 20 ülkede aylık ihracat rekoru kırdı. 74 il ihracatını yükseltirken Kocaeli, Hatay, Adana, Kütahya ve Kırşehir, tarihinin en yüksek aylık ihracat rakamlarına ulaştı. Geçtiğimiz ay 1455 firma, ilk kez ihracat yaptı. Ağustos ayında 180 ülkeye toplam 5,35 milyar TL tutarında Türk Lirası ile ihracat gerçekleştirildi.

BÜYÜMENİN YARISI İHRACATTAN

Türkiye ekonomisinin yılın ikinci çeyreğindeki büyüme rakamlarını değerlendiren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, “Yılın ilk çeyreğinde yüzde 7 büyümenin ardından ikinci çeyrekte yüzde 21,7 büyüdük. Bu rakam 2000’li yıllarda ulaştığımız en yüksek büyüme rakamı oldu. İhracatın büyümeye katkısı yılın ilk yarısında 10,8 puan oldu. Yani büyümenin yarısı ihracattan geldi. Bu rakamlar Türkiye’nin ihracatla yükseleceğine olan inancımızı güçlendirmiştir” ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.