Dünya Gümrük Günü

- Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: - "Bu operasyon başarılı olduğunda sınırlarımızı daha güvenli hale getireceğiz. Bu güvenlik sağlandığında gümrük kapıları da o derece önemli ve güvenli hale gelmek zorunda" - "Bir yandan gümrük kapılarının güvenliğini sağlarken bir yandan da sınırlarımızın güvenliğine o derece önem veriyoruz ve asla orada bir terör koridoru oluşmasına da terör örgütlerinin yuvalanmasına da izin vermeyeceğiz"

26 Ocak 2018 Cuma 19:25
Dünya Gümrük Günü

ANKARA (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin, "Bu operasyon başarılı olduğunda sınırlarımızı daha güvenli hale getireceğiz. Bu güvenlik sağlandığında gümrük kapıları da o derece önemli ve güvenli hale gelmek zorunda." dedi.

Tüfenkci, “Dünya Gümrük Günü" dolayısıyla bakanlıkta düzenlenen kutlama etkinliğinde yaptığı konuşmada, her yıl Dünya Gümrük Günü’nün farklı bir tema altında kutladıklarını ifade ederek, Dünya Gümrük Örgütü'nün belirlediği bu yılki temanın "Ekonomik kalkınma için güvenli bir iş ortamı" olduğunu söyledi.

Bu temanın altında üç unsurun ön plana çıktığını ifade eden Tüfenkci, bunlardan ilkinin ekonomik faaliyetler için uygun ortamın oluşturulması olduğunu dile getirdi.

Tüfenkci, gümrüklerin, mevcut işlemleri modernleştirerek, süreçleri basitleştirerek, dürüstlüğü geliştirerek, iş ortamını daha istikrarlı ve öngörülebilir bir hale getirdiğine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Bir diğer unsur güvenlik konusudur. Meşru ticari faaliyet yürüten işletmeler, büyümek için güvenli bir arz zincirine ihtiyaç duymaktadır. Ancak toplum sağlığı, emniyeti ve güvenliğini tehlikeye atabilecek tehditler zaman zaman bizzat ticaretin içinden çıkabilmektedir. Terörizmin finansmanıyla mücadele etmek de dahil olmak üzere, sınır aşan suçlarla mücadele, gümrükler olarak sorumluluk alanımıza girmektedir. Bu çerçevede, belirlenen gümrük ve muhafaza politikaları, bilişim teknolojisi ve uluslararası alanda kabul gören araçlar vasıtasıyla, gümrük idareleri, küresel ticaret ortamının güvenliğini sağlama imkanına sahip olmaktadır."

Üzerinde durulması gereken son unsurun da adil ve sürdürülebilir bir ortamın oluşturulması olduğunu kaydeden Tüfenkci, yasa dışı eşyanın, vergi ödemekten kaçınmak için bir ülkeye kaçak olarak sokulan veya düşük kıymetle beyan edilen eşyanın bir ülke ekonomisine ciddi manada zarar verebileceğine dikkati çekti.

- "Kervansaray Projesi, bölge ülkelerini kalkındıracak"

Bakanlığın kuruluşundan bu yana sürekli olarak yenilendiğini ve gerek idari gerek hizmet kapasitesini her geçen gün arttırdığını ifade eden Tüfenkci, hedeflerinin Türkiye'yi her geçen gün ticaretin daha kolay ve güvenli yapıldığı ülke haline getirmek olduğunu söyledi.

Tüfenkci, küresel ticaretin kolaylaştırılmasına yönelik son dönemin en önemli gelişmesinin geçen yıl imzalanan Dünya Ticaret Örgütü Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması olduğunu kaydederek, anlaşma hükümlerini eksiksiz olarak uygulama konusunda büyük çaba gösterdiklerini ifade etti.

Bakanlığın girişimleri ile başlatılan İpekyolu Girişimi ve girişim kapsamında başlatılan Kervansaray Projesi'nin kararlılıkla sürdürüldüğünü anlatan Tüfenkci, "Bu çerçevede, Asya'dan Avrupa'ya geniş bir ticaret rotasını bu iş birliğiyle hayata geçireceğimize inanıyorum. Söz konusu iş birliği çalışmaları bölge ülkelerinin uluslararası ticaretten daha fazla pay almasının önünü açan projelerden biridir." ifadesini kullandı.

Bu konudaki bir diğer önemli çalışmanın da İslamabad-Tahran-İstanbul Karayolu Taşımacılık Koridoru Projesi olduğunu dile getiren Tüfenkci, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) şemsiyesi altında yürütülen bu projenin, Türkiye, İran ve Pakistan arasında TIR taşımacılığını geliştirmek üzere yapıldığını belirtti.

Tüfenkci, söz konusu proje kapsamında hazırlanacak raporun bu yıl içerisinde kamuoyuna sunulacağını kaydederek, ulusal danışmanlar nezaretinde yüklü araçlarla ilk test sürüşlerinin de bu yılın ikinci yarısında gerçekleştirileceğini bildirdi.

- "Sınırlarımız daha güvenli hale gelecek"

Türk Silahlı Kuvvetlerince sürdürülen Zeytin Dayı Harekatı'na da değinen Tüfenkci, terör örgütlerine karşı yürütülen operasyonların başarıyla devam ettiğini vurguladı.

Tüfenkci, operasyonda ve ülke savunmasında şehit olanlara rahmet, gazilere de uzun ömürler dileyerek, "Bu operasyon başarılı olduğunda sınırlarımızı daha güvenli hale getireceğiz. Bu güvenlik sağlandığında gümrük kapıları da o derece önemli ve güvenli hale gelmek zorunda. Bir yandan gümrük kapılarının güvenliğini sağlarken bir yandan da sınırlarımızın güvenliğine o derece önem veriyoruz ve asla orada bir terör koridoru oluşmasına da terör örgütlerinin yuvalanmasına da izin vermeyeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Tüfenkci, konuşmasının ardından, Bakanlığın merkez ve taşra teşkilatı ile özel sektör temsilcileri arasından seçilen 20 kişiye "Dünya Gümrük Örgütü Liyakat Sertifikası" verdi.


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.