ESDER Başkanı Çelikus: "Sevgililer Günü için alışverişler mahalle esnafından yapılmalı"

- "Özellikle kooperatifler ve kadın üreticiler tarafından yapılan ürünlerin hediye edilmesi esnaf ve sanatkarımıza önemli destek sağlayacaktır"

10 Şubat 2021 Çarşamba 11:18
ESDER Başkanı Çelikus:

ANKARA (AA) - ZEYNEP ÇETİNKAYA - Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Başkanı Mahmut Çelikus, Sevgililer Günü için alışverişlerin mahalle esnafından yapılması çağrısında bulunarak, "Özellikle kooperatifler ve kadın üreticiler tarafından yapılan ürünlerin hediye edilmesi esnaf ve sanatkarımıza önemli destek sağlayacaktır." dedi.

Çelikus, AA muhabirine, 14 Şubat Sevgililer Günü öncesi esnafın hazırlıklarına ve vatandaşların alışverişlerine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Bu yıl yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını kapsamında alınan önlemlerden dolayı esnafın 14 Şubat'ta kapalı olacağını anımsatan Çelikus, "Temennimiz bir an önce aşı uygulamalarının yaygınlaşmasıyla hafta sonu kısıtlamalarının kaldırılması, esnafımızın tüketiciyle buluşturulmasıdır. Aksi takdirde esnafımızın her günü sevdikleri için mücadele günü olacak." diye konuştu.

Çelikus, tüketicilerin salgın nedeniyle alışveriş alışkanlıklarının da değişime uğradığına dikkati çekerek, uzaktan çalışmaya bağlı olarak şekillenen harcamaların e-ticaretin kullanımını yaygınlaştırdığını söyledi.

Bu süreçte platform ekonomilerinin çarşı esnafının önemli bir payını aldığına işaret eden Çelikus, gıda, temizlik alanı dışında esnafın zor günler yaşadığını dile getirdi.

Çelikus, söz konusu durumun bazı esnafı e-ticarete yönlendirdiğini, tüketici taleplerini karşılamaya yönelik hamlelere kapı araladığını ve ürünlerini markalaştırmaya çabalayan esnaf sayısının arttığını bildirdi.

- "Mahallemizdeki esnaftan alışveriş yaparak esnafı desteklemek sorumluluk"

İnternet üzerinden alışverişte kullanıcı yorumlarına bakarak ürün seçimi yapmanın da mümkün olduğunu hatırlatan Çelikus, "Bu durum Sevgililer Günü'nde internetten alışverişin artacağını gösteriyor ancak mahallemizdeki esnaftan alışveriş yaparak esnafı desteklemek de bir sorumluluk. Salgın sürecinin ilk günlerinde mahalle esnafımızın fedakarlığı unutulmamalı." ifadelerini kullandı.

Çelikus, Sevgililer Günü için öne çıkan hediye alternatiflerine ilişkin de bilgi vererek, şöyle konuştu:

"Hediye çeşitleri olarak elektronik eşyanın ön planda olduğu bir dönem yaşıyoruz. Bunun yanında küçük ev aletleri ve kırtasiye ürünleri de hediye ediliyor. Sevgililer Günü'nde bu trendin yanında kişiselleştirilmiş ürünlerin de tercih edileceğini düşünüyoruz. Hatta evde el emeği, göz nuruyla yapılan ürünler bu açıdan değerlendirilmelidir. Özellikle kooperatifler ve kadın üreticiler tarafından yapılan ürünlerin hediye edilmesi esnaf ve sanatkarımıza önemli destek sağlayacaktır."

- Tüketicilere "Ne savurgan olun ne de eli sıkı" tavsiyesi

Çelikus, alışverişlere ilişkin tüketicilere de tavsiyede bulundu.

Tutumluluğun arttığı bir dönem yaşandığına dikkati çeken Çelikus, "Tüketicilere tavsiyemiz ne savurganlık yapacak ne de eli sıkı olacak şekilde ihtiyaçlarını karşılamaları. Günlük ekonominin devam etmesi, harcamalar sayesinde yeni üretim mekanizmalarının devreye girmesi önemlidir." değerlendirmesinde bulundu.

Çelikus, talebin artması ve kaliteli ürünlere yönelmenin yeni üretim mekanizmalarını tetikleyeceğini dile getirdi.

- "Sürdürülebilir ticaret yoluyla esnafa taze kan pompalanmalı"

Sürdürülebilir kazanç sağlamaya yönelik uygulamaların önemine işaret eden Çelikus, gelişmiş ülke örneklerinde olduğu gibi geçmiş yılın cirosu dikkate alınarak esnafın desteklenmesinin çok yerinde bir karar olduğunu söyledi.

Çelikus, "Bu kapsamda ürün ve hizmet dolaşımını artıracak, 2021 yılının belirsizliklerini ortadan kaldıracak şekilde ekonomik atılımların da hızlandırılması önem taşımaktadır. 11'inci Kalkınma Planı hedefleri doğrultusunda sürdürülebilir ticaret yoluyla esnafa taze kan pompalanmalıdır." dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.