Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Kesikbaş, TİM rakamlarını değerlendirdi

ESKİŞEHİR (AA) - Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Haziran 2022 ihracat rakamlarını değerlendirdi.Kesikbaş, yaptığı yazılı açıklamada, Eskişehir'in 2022 yılı Ocak-Haziran...

03 Temmuz 2022 Pazar 15:02
Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Kesikbaş, TİM rakamlarını değerlendirdi

ESKİŞEHİR (AA) - Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Haziran 2022 ihracat rakamlarını değerlendirdi.

Kesikbaş, yaptığı yazılı açıklamada, Eskişehir'in 2022 yılı Ocak-Haziran dönemi ihracatının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14.6 artarak 620.7 milyon dolar olduğunu belirterek, Türkiye'nin toplam ihracatı ise ilk 6 ayda yüzde 20 artarak 126 milyar dolara yaklaştığını kaydetti.

Böylelikle yıl sonu için belirlenen 250 milyar dolarlık ihracat hedefinde ilk 6 aylık hedeflerin tuttuğunu ifade eden Kesikbaş, diğer yandan ithalatın ise ilk 6 ayda yüzde 40.6 yükselişle 177.2 milyar dolar olduğunu belirtti.

Türkiye'nin yıl sonunda hedeflediği 250 milyar dolar rakamına emin adımlarla ilerlenmesinin kendilerini mutlu ettiğini kaydeden Kesikbaş, şunları bildirdi:

"Resmi rakamlara göre yıl sonunda Eskişehir'in 2022 ihracatının yaklaşık 1.3 milyar dolar olacağını tahmin ediyoruz. Bu rakamda Eskişehir'de faaliyet gösteren ancak kuruluş merkezi Eskişehir dışında olan firmalarımızın ihracatları dahil değildir. Onları da dikkate aldığımızda Eskişehir'in 2022 yılı toplam ihracatının 4 milyar dolar seviyesini aşmasını bekliyoruz. Bu önemli bir başarıdır. Başarıda sanayicilerimizin ve çalışanlarımızın çok ciddi katkısı vardır. Nitekim ihracatımızın çok önemli bir bölümü sanayi ürünlerinden oluşmaktadır. Sanayi üretiminin son açıklanan verilere göre yıllık bazda yüzde 10.8 artması da ihracattaki yükselişe dayanmaktadır."

- "ABD 160.4 milyon dolarla en önemli ihracat partnerimiz"

Kesikbaş, Eskişehir'in ihracat rakamlarına bakıldığında bu yılın ilk 6 ayında 600 milyon dolar seviyesini aştıklarının görüldüğünü belirterek, şöyle devam etti:

"ABD 160.4 milyon dolarla en önemli ihracat partnerimiz. Onu 58.8 milyon dolarla Fransa ve 58.6 milyon dolarla Almanya izlemekte. Sektörlere baktığımızda, 85.9 milyon dolarla kimyevi maddelerin birinci, 70.9 milyon dolarla makine ve aksamlarının ikinci, 59.6 milyon dolarla toprak ürünlerinin üçüncü sırada yer aldığı görülmekte. Haziran ayında ülkemiz birim ihracat değerinin 1.41 dolara çıktığını biliyoruz. Her ne kadar Eskişehir ihracatımızın yüzde 15’ten fazlası orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerden oluşsa da özellikle kendi marka ve patentlerimize dayalı ihracatımızı artırarak birim değerimizi yükseltmemiz gerekiyor."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.