TÜDKİYEB Başkanı Çelik, ormanların korunmasında küçükbaş hayvancılığın önemine dikkati çekti

ANKARA (AA) - Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, ormanların korunmasında küçükbaş hayvancılığın çok önemli fonksiyonları olduğunu belirtti.Çelik, 21 Mart Dünya Ormancılık...

21 Mart 2022 Pazartesi 09:42
TÜDKİYEB Başkanı Çelik, ormanların korunmasında küçükbaş hayvancılığın önemine dikkati çekti

ANKARA (AA) - Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, ormanların korunmasında küçükbaş hayvancılığın çok önemli fonksiyonları olduğunu belirtti.

Çelik, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü sebebiyle yaptığı yazılı açıklamada, ormanların başta ekonomik olmak üzere birçok faydaları olan doğal kaynaklar olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin yüz ölçümünün yaklaşık yüzde 29,4'ünün ormanlarla kaplı olduğunun altını çizen Çelik, "Küresel Orman Kaynakları Değerlendirmesi (FRA) yayınladığı 2020 raporuna göre ülkemiz ormanları 236 ülkenin 153'ünün toplam karasal alanından daha büyük bir alana sahiptir. Ormanlık alanlarımızda son 47 yılda yaklaşık 2,7 milyon hektarlık artış olduğu tespit edilmiştir. Yine aynı rapora göre 2015-2020 yılları arasında orman dışı alanlarda ağaçlandırma sıralamasında yapılan yoğun ağaçlandırma seferberliği sonucunda ülkemiz dünyada Çin, Vietnam, Azerbaycan'dan sonra 4. sırada yer almıştır." ifadelerini kullandı.

Çelik, ormanların korunmasının milli bir görev olduğuna işaret ederek, "Ormanlarımız bizim milli servetimizdir. 2021 yılında aşırı sıcaklar sonucu dünyada ve ülkemizde meydana gelen orman yangınları büyük zararlara neden olmuştur. Ormanlarımızın korunmasında ormanlık alanlarda otlatma yapan çoban, koyun veya keçi sürüleri ve çoban köpeklerinin rolü göz ardı edilemez. Bu açıdan bakıldığında ormanlarımızın korunmasında küçükbaş hayvancılığın çok önemli fonksiyonları olduğu açık bir şekilde görülmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Koyun ve keçilerin orman dostu olduğunun altını çizen Çelik, ormanlık alanlarda otlayan küçükbaş hayvanların ağaçların altındaki otları tüketmek suretiyle olası yangın riskini azalttıklarını, böylelikle işletmelerin orman altı temizliğinde işçilik maliyetlerinin de düştüğünü kaydetti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.