Uzmanından prematüre bebeği olan ailelere tavsiyeler

- Medicana Avcılar Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhammed Sami Tufan: - "(Prematüre bebeklerde) Bağışıklık sistemi tam gelişmediği için enfeksiyonlara yatkınlık olabilir, kalabalık ortamlara girilmemeli, genel hijyen kurallarına uyulmalıdır"

24 Haziran 2022 Cuma 12:34
Uzmanından prematüre bebeği olan ailelere tavsiyeler

İSTANBUL (AA) - Medicana Avcılar Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhammed Sami Tufan, prematüre bebeklerde bağışıklık sistemi tam gelişmediği için enfeksiyonlara yatkınlık olabileceğini belirterek, bu nedenle kalabalık ortamlara girilmemesi ve genel hijyen kurallarına uyulması gerektiğini bildirdi.

Medicana'dan yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Uzm. Dr. Tufan, prematüre bebeklere ilişkin bilgi verirken, normal gebelik süresinin en az 9 ay 15 gün olması gerektiğini aktardı.

Normal gebeliğin 38 ila 42 hafta arasında sürdüğünü, gebeliğin 37 haftadan önce sonlanması halinde doğan bebeğe prematüre denildiğini ifade eden Tufan, şu bilgileri verdi:

"Bebeğin gebelik haftası ve doğum ağırlığı ne kadar küçükse, riskler o kadar fazladır. Özellikle 32 haftadan önce ve 1500 gramdan düşük ağırlıkta doğum gerçekleşmişse bu risk daha da yüksektir. Prematüre doğan bebeklerde görülen özellikler oldukça değişkendir. Bazı bebeklerde çok hafif sorunlar görülürken diğerlerinde daha belirgin sağlık problemleri söz konusu olabilir. Prematüre doğan bebekler, özel bir bakım ünitesinde tutulur ve daha uzun süre hastanede kalmaları gerekir. Prematüre yenidoğan ne kadar bakım gerektirdiğine bağlı olarak yenidoğan yoğun bakım ünitesine ya da farklı birimlere kabul edilerek takip edilebilir. Erken doğmuş bebeklerin bakımı konusunda eğitim almış doktorlar ve uzman bir sağlık ekibi, prematüre bebeğin bakımı konusunda yardımcı olur."

- "Bebeklerde ortaya çıkan bazı hastalıkları kalıcı olabilir"

Prematüre dünyaya gelen bebeklere uygulanan bütün tedavi ve müdahalelere rağmen, kimi zaman doğumdan önce ve doğumdan hemen sonra ortaya çıkan sağlık sorunlarının kalıcı olabileceğine işaret eden Tufan, şunları kaydetti:

"Bunlar arasında bebeğin hastanede kaldığı erken dönemde salonum sıkıntısı, beslenme problemleri, enfeksiyonlara yatkınlık, beyinde kanamalar ve oksijen düşüklüğüne bağlı hasar oluşumu ve kemik erimesi gibi sorunlar başta geliyor. Taburculuk sonrasındaki dönemde ise prematüre bebeklerin yüzde 10'unda nörolojik sorunlara, sadece yüzde 1'inde ise işitme sorunlarına rastlanmaktadır. Prematüre bebek yoğun bakımdan taburcu olduktan sonra bebeğin kontrollerini yenidoğan uzmanı veya bu konuda deneyimli çocuk doktoru yapmalıdır. Bebeğin göz ve işitme taramaları zamanında ve eksiksiz yapılmalıdır. Bebeğin nörolojik gelişimi yakinen takip edilmeli ve yüksek riskli bebekler erken müdahale programına alınarak, fizyoterapileri başlatılmalıdır. Bağışıklık sistemi tam gelişmediği için enfeksiyonlara yatkınlık olabilir, kalabalık ortamlara girilmemeli, genel hijyen kurallarına uyulmalıdır. Bebeğin tüm aşıları kronolojik yaşa göre ve doz azaltılması yapılmadan uygulanmalıdır. Bebeğin beslenmesi, aylık kilo, boy ve baş çevresi artışı takip edilmelidir."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.