Yapı Kredi'nin "Dünya Kadar Sade" serisinde akıllı alışveriş konuşuldu

İSTANBUL (AA) - Yapı Kredi World'ün aşırı tüketim olgusuna dikkat çekerek "sadeleşmek" kavramı üzerinden farkındalık yaratmak amacıyla hayata geçirdiği "Dünya Kadar Sade" serisinin yeni bölümünde "alışveriş"...

11 Ocak 2021 Pazartesi 11:47
Yapı Kredi'nin

İSTANBUL (AA) - Yapı Kredi World'ün aşırı tüketim olgusuna dikkat çekerek "sadeleşmek" kavramı üzerinden farkındalık yaratmak amacıyla hayata geçirdiği "Dünya Kadar Sade" serisinin yeni bölümünde "alışveriş" konusu ele alındı.

Yapı Kredi'nin açıklamasına göre, sinema ve dizi oyuncusu Belçim Bilgin'in sunduğu Dünya Kadar Sade projesinin üçüncü bölümüne, psikiyatri alanında Türkiye'nin önde gelen isimlerinden Doç. Dr. Levent Küey ile "türetim ekonomisi" alanında çalışan Good4Trust'ın kurucusu ve çevrebilimci Uygar Özesmi konuk oldu.

Serinin yeni bölümünde, ihtiyaç belirlemekten alışveriş sonrasına kadar tüm süreci en akıllıca yöntemlerle yürütmek anlamına gelen akıllı alışverişin bütün süreçleri adım adım anlatıldı.

Doç. Dr. Levent Küey, yaptığı konuşmada tüketim alışkanlıklarını ihtiyaçlar haricinde nelerin belirlediğini ele alarak, kendi kendini tekrar ettiren bir davranış biçimi olarak alışverişin, sıkıntının giderilmesinde bir araç gibi kullanıldığından bahsetti.

Gerginliği ortadan kaldırması sonucunda alışverişin kişileri rahatlattığını ancak duyulan hissin haz olmadığını belirten Küey, alışveriş alışkanlıklarını sadeleştirmek için zaman ve enerji harcamak gerektiğini anlattı.


- "İhtiyaçtan emin olunduktan sonra alışverişe başlanmalı"


Good4Trust Kurucusu Uygar Özesmi ise, alışverişin doğanın bir gerçeği olduğunu ancak bazı ihtiyaçların pazarlama sektörleri tarafından yaratıldığını, bu ihtiyaçlara karşı son derece dikkatli olunması gerektiğini kaydetti.

İhtiyaçtan emin olunduktan sonra alışverişe başlamayı tavsiye eden Özesmi, "Alışverişe başlamadan 'İhtiyacım var mı?' sorusunun yanı sıra 'Elimdekiler bana yeter mi?' sorusu da önemli. İhtiyaçları doğru tanımlamak ve ihtiyaçları azaltmak için 'yeter' kavramı üzerinden yaklaşmak gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Dünya Kadar Sade" serisinin gelecek bölümünde "sofra" konusu ele alınacak ve takıntılı bir sağlıklı beslenme sürecine sürüklenmeden daha sade ve sağlıklı bir sofraya adım adım ulaşmanın yolları masaya yatırılacak.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.