ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasına tepkiler

- Samsun, Sinop, Kastamonu, Tokat, Amasya, Çankırı ve Çorum'da ABD Başkanı Trump'ın, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve Tel Aviv'deki büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıma kararına tepki gösterildi

07 Aralık 2017 Perşembe 16:22
ABD'nin Kudüs'ü

SAMSUN (AA) - Samsun, Sinop, Kastamonu, Tokat, Çorum, Amasya ve Çankırı'da, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve Tel Aviv'deki büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıma kararı kınandı.

Samsun'da, Memur-Sen'e bağlı sendikaların öncülüğünde Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelen grup, "Özgür Kudüs için ayaktayız" yazılı pankart taşıdı, sloganlar atarak, Amerika ve İsrail'e tepki gösterdi.

Grup adına basın açıklaması yapan Memur-Sen Samsun Şube Başkanı Nejdet Güneysu, Kudüs'ün savaşın değil, barışın şehri olduğunu vurguladı.

Bugün Kudüs için toplandıklarını, Samsun'da, olup bitenlere sessiz kalmayacaklarını bildirmek istediklerini dile getiren Güney, şunları söyledi:

"ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve Amerikan Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasına yönelik söylemi fiiliyata geçirmeyi amaçlayan ABD ve Başkanı Trump, ihtarımızın öncelikli muhataplarıdır. ABD'nin bu hamlesi, insanlık için manevi ve tarihi kıymete sahip, bu yönüyle de dünyanın barış adası olmuş Kudüs'ü savaş gerekçesine dönüştürmek amacı taşımaktadır. Bu yolla, diplomatik ve ekonomik zeminde devam eden örtülü üçüncü dünya savaşının ateşli bölümünün İslam coğrafyası üzerinden gerçekleşmesi istenmektedir. Oysa Kudüs, bütün inançlar için ortak tarih, ortak coğrafya, ortak kültür ve hepsinden öte ortak kader ve birlikte yaşamak demektir. Kudüs'ün bu vasıflarının yok edilmesine izin vermeyiz. Kudüs'ün insanlığın ortak mirası olması gerçeğine ihanet ettirmeyiz."

- Sinop

Sinop'ta çeşitli sivil toplum kuruluşlarınca, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararı protesto edildi.

Öğle namazının ardından Alaaddin Cami avlusunda bir araya gelen grup, ellerinde Filistin bayrakları ve dövizler taşıyarak ABD Başkanı Donald Trump'a tepki gösterdi.

Burada grup adına basın açıklaması yapan Anadolu Gençlik Derneği Sinop Temsilcisi Fatih Özen, İslam coğrafyasının her geçen gün küresel sömürü düzeninin kıskacında kan gölüne çevrildiğini söyledi.

Bosna'da yaşanan soykırımın hafızalarda taze, Suriye ve Arakan'da yaşananlar ortada iken İslam aleminin kutsallarının çiğnenip topraklarına el uzatılmaya çalışıldığını ifade eden Özen, şu ifadeleri kullandı:

"Hadsizliğin, saldırganlığın ve hukuksuzluğun geldiği son nokta olarak siyonizmin bu devirdeki kullanışlı piyonu Trump aracılığıyla ilk kıblemiz Kudüsümüzü işgalci İsraillilerin siyonist emelleri doğrultusunda başkent ilan etme cüretinde bulunmuşlardır. İlk kıblemizin bulunduğu Filistin 1948 yılından beri yüzlerce yıllık büyük İsrail projesi çerçevesinde adım adım işgal altına alınmıştır. Televizyonlarda naklen Müslüman semtleri bombalanırken, masum kadınları, erkekleri, çocukları dünyanın gözü önünde cami avlusunda katledilirken bunu yapan işgalci güruhu şımarıklıkla nitelendirip şirin göstermeyi alçaklık olarak nitelendiriyoruz."

Özen, Türkiye'nin okyanus ötesinden iftira, tiyatral operasyonlar ve karalama kampanyalarıyla engellenmek istense de din, dil ve ırk ayrımı gözetmeksizin tüm mazlumların hakkını savunmaya daha gür sesle devam edeceğini belirterek, "Kendilerini dünyanın efendisi, dünyanın diğer kalanını da kölesi olarak gören, kendisinden başkasına yaşam hakkı tanımayan bencil, vahşi ve saldırgan medeniyetin mensuplarını insanlığa davet ediyoruz. ABD'nin Kudüs kararını yok hükmünde görüyor ve tanımıyoruz." dedi.

Grup, basın açıklamasının ardından dua ederek dağıldı.

- Kastamonu

Kastamonu'da, Memur-Sen'e bağlı sendikalar, AK Parti Merkez İlçe Başkanlığı, AK Parti Gençlik Kolları ve diğer bazı sivil toplum kuruluşu üyelerinden oluşan grup, Nasrullah Meydanı'nda bir araya geldi.

Memur-Sen Kastamonu Şube Başkanı Mehmet Öz, grup adına yaptığı yaptığı basın açıklamasında, insanlık tarihinin en kanlı dönemlerinin yaşandığı bir zamanda olunduğunu söyledi.

Kanlı iktidarlarını sürdürmek isteyen zihniyetlerin, Kudüs üzerinde yeni bir hamleye hazırlandığını vurgulayan Öz, şunları kaydetti:

"Kudüs'ü işgal eden İsrail'e, İsrail'e destek veren ABD ve bütün bunlara sessiz kalanlar ile birlikte insanlığa dönük bu ihtarın nedeni de hedefi de bellidir. ABD'nin bu hamlesi, insanlık için manevi ve tarihi kıymete sahip, bu yönüyle de dünyanın barış adası olmuş Kudüs'ü savaş bahanesine dönüştürmek amacı taşımaktadır. Diplomatik zeminde devam eden örtülü 3. dünya savaşının ateşli bölümü İslam coğrafyası üzerine taşınmak istenmektedir. Oysa Kudüs, bütün inançlar için ortak tarih, ortak coğrafya, ortak kültür ve hepsinden öte ortak kader ve birlikte yaşamak demektir. Kudüs'ün bu vasıflarının yok edilmesine izin vermeyiz. Kudüs'ün insanlığın ortak mirası olması gerçeğine ihanet ettirmeyiz."

Bu karara karşı hep birlikte mücadele edeceklerini vurgulayan Öz, "Kudüs'ün siyonizmin başkenti yapılmasını engellemek için harekete geçmek ve birlikte ses vermek için burada toplandık." ifadelerini kullandı.

Dua okunmasının ardından grup dağıldı.

- Tokat

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve Tel Aviv'deki büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıma kararı Tokat'ta protesto edildi.

Kentteki birçok sivil toplum kuruluşu üyesi ile çok sayıda vatandaş, Cumhuriyet Meydanı'nda ellerinde Türk bayrağı, Filistin bayrağı ve pankartlarla toplandı. Grup Amerika ve İsrail aleyhinde sloganlar attı.

Filistinli üniversite öğrencisi Qassam Gnimat, Kudüs ile ilgili konuşma yaptı.

Grup adına basın açıklamasını okuyan Hasan Sarman, "New York'un bir gece aydınlanması için tüm gönül coğrafyamızı ateşe atanlar, Kudüs'ümüzün bir anlık karanlığa bürünmesinin sonuçları çok ağır olacaktır." dedi.

Açıklamanın ardından emekli öğretmen Ali Demirhan dua okuduğu sırada eyleme katılan bazı vatandaşlar, duygulu anlar yaşadı.

Duanın sonunda gruptan bazı kişiler Amerika ve İsrail bayraklarını yaktı.

Protestoya, Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, AK Parti Tokat İl Başkanı Metin Polat, MHP Tokat İl Başkanı Onur Çalışkan, İl Genel Meclis Başkanı Adem Dizer, siyasi parti temsilcileri de katıldı.

- Çorum

Memur-Sen Çorum Şube Başkanı Ahmet Saatçi, konfederasyona bağlı sendikaların yöneticileriyle dernek merkezinde düzenlediği basın açıklamasında, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve Tel Aviv'deki büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıma kararına tepki gösterdi.

Saatçi, "Kudüs bizim nazarımızda bir mihenktir. Her bir karışı ilahi vahyi insanlığa bildiren peygamberlerin izlerini taşıması hasebiyle Kudüs, insan olma şuuru, selamete erme bilinci ve sulhun mihengidir." ifadelerini kullandı.

Saatçi, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kudüs son peygamberin risaleti sırasında ilk kıble olarak seçilmesiyle de bizim için varoluşumuzun ve medeniyet kodlarımızın ifadesidir. Tam da bu noktada en güçlü ihtarı kendimizden başlayarak millete ve ümmete yapıyoruz. Nasıl ki Abdulhamid Han'ın mücadelesiyle siyonizmi, Filistin ve Kudüs'ten uzak tuttuysak, şimdi de aynı şuurla mücadelemizi sürdürüp, haçlı artığı düşünceleri payanda olarak kullanan emparyalizme ve siyonizme karşı bütün insanlığı da içine alan bir söz söyleyebiliriz."

- Çankırı

Çankırı Karatekin Üniversitesi Senatosu, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve Tel Aviv'deki büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıma kararına tepki gösterdi.

Rektör Prof. Dr. Hasan Ayrancı, yaptığı açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri yönetiminin, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığı ve İsrail'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacağına ilişkin açıklamayı, büyük endişeyle karşıladıklarını, açık ve net bir kararlılıkla kınadıklarını söyledi.

Üniversite Rektörlüğü ve Senatosu olarak, bilimin, aklın vicdanın merkezi olmak sıfatıyla Kudüs'ün, Amerika Birleşik Devletleri tarafından İsrail'in başkenti olarak ilan edilmesini tanımadıklarını belirten Ayrancı, açıklamasında şunlara yer verdi:

"Dünya üzerindeki bütün Müslümanları, mazlum milletleri ve vicdan sahibi herkesi derinden yaralayan bu ayıbın hiçbir şekilde kabul edilmeyeceğini yineliyoruz. Kudüs bizim inancımız, tarihimiz ve medeniyetimizin kendisidir. Kudüs'e yapılan saldırı bizi biz yapan tüm değerlere yapılmaktadır. Bilinmesi ve akıllardan çıkarılmaması gerekir ki Kudüs Müslüman toprağıdır ve Müslüman toprağı olarak kalacaktır."

- Amasya

MHP Amasya İl Başkanı Kadir Kutay Samsun, parti binasında, partililerin katılımıyla düzenlediği basın açıklamasında, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve Tel Aviv'deki büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıma kararına tepki gösterdi.

Samsun, ABD yönetiminin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığı ve İsrail'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacağı yönünde yaptığı açıklamayı kınadıklarını söyledi.

ABD yönetiminin aldığı kararın kabul edilemez olduğunun altını çizen Samsun, şunları kaydetti:

"Sistematik biçimde Mescid-i Aksa'ya yapılan alçak saldırılar, bunun yanı sıra diğer mukaddes mekan ve mabetlerimize yönelik ağır saygısızlıklar elbette Müslüman vicdanların malumudur. Kudüs 400 yılı aşan bir süre ecdadımızın hakimiyeti altında bulunmuştur. Bu süre zarfında en huzurlu, en müreffeh, en barışçı dönemini yaşayan Kudüs'ün, siyonizmin, Haçlı heveslerinin, batıl emellerin tuzağına ve kapanına kıvrana kıvrana düşmesi kabul edilemez, izah ve ifadesi olmayacak bir çarpıklıktır. ABD'nin, tahripkar istikrarsızlık, toplumsal infial, toplu intifadaya, kara bir leke gibi alnına yapışacak muhtemel dinler arası çatışmaya yol açacak Kudüs ile ilgili adımlarını muhakkak askıya alması şarttır, acilen ve amasız şekilde gaflet ve dalalete son vermelidir."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.