Akıncı Üssü davası

- FETÖ'nün darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 473 sanığın yargılanmasına devam edildi

05 Mart 2018 Pazartesi 12:51
Akıncı Üssü davası

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 473 sanığın yargılandığı davaya, sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya şehit yakınları ve gaziler ile taraf avukatları katıldı.

Adana İncirlik 10. Tanker Üs Komutanlığı'nda görevli sanık eski pilot üsteğmen Hızır Özyuva, savunmasında üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini söyledi.

Cuma günü mesai bitiminde evine gittiğini, saat 21.00 civarı filo komutanının arayıp, kendisini çağırdığını bildiren Özyuva, üsse gittiğinde komutanın terörle mücadele harekatı kapsamında uçuş olacağını söylediğini iddia etti.

Özyuva, "Asena-03" çağrı adıyla "üçüncü tanker" olarak kalkacağını ancak görevin iptal edildiğini iddia ederek, üs komutanının emriyle gerekli görülmesi halinde uçacağı için filoya gidip uyuduğunu öne sürdü.

Daha sonra Devrim Ağırağaç'ın kendisini uyandırıp, uçacaklarını söylemesi üzerine hazırlandığını ifade eden Özyuva, üs komutanının da birleştirilmiş harekat merkezinin tanker talebini ilettiğini söyledi.

Özyuva, 05.00 gibi gerekli izinlerin ardından kalkış yaptıklarını belirterek, ilk etapta Ankara'nın güneydoğusunda kalan bir bölgeye, ardından da Ankara'nın kuzeyindeki bir bölgeye gittiklerini bildirdi.

Sadece bir uçağa 06.32 gibi yakıt ikmali yaptıklarını iddia eden Özyuva, bir süre daha bekleme yaptıktan sonra uydu telefonundan filo komutanıyla görüşmesi ve onun da inmelerini söylemesi üzerine üsse döndüklerini savundu.

Özyuva, kalkış yaparken kimsenin darbe girişiminden bahsetmediğini, bundan ancak indikten sonra haberdar olduğunu öne sürdü.

FETÖ ile bir bağı bulunmadığını savunan Özyuva, tahliye talebinde bulundu.

- "Zıpkın" çağrı adlı uçağı yakıt vermişler

"Asena-03"ün yardımcı pilotu, sanık eski üsteğmen Fatih Akbulut da savunmasında savcılık ifadesini kabul ettiğini söyledi.

15 Temmuz'da "bekler nöbeti" olduğunu anlatan Akbulut, 14 Temmuz'dan itibaren yıllık izin aldığını belirtti.

Akbulut, nöbetçi olduğu için yola çıkamadığını öne sürerek, 21.14'te birlikte nöbetçi olduğu Osman Yılmaz'ın kendisini arayıp, "Uçuş var, haberin var mı?" demesi üzerine haberi olmadığını söylediğini dile getirdi.

Bunun üzerine filo komutanı Orçun Kuş'u aradığını belirten Akbulut, onun çağırması üzerine filoya gittiğini bildirdi.

İki uçağın kalkmak üzere olduğunu, henüz motor çalıştırmayan uçaktaki Hızır Özyuva'nın el işaretiyle kendisini çağırdığını ifade eden Akbulut, diğerlerinin ardından kalkış yapmadıklarını belirtti.

Akbulut, üs komutanı Bekir Ercan Van'ın emriyle gerekirse kalkış yapmak üzere filo gazinosuna giderek uyuduğunu dile getirerek, 04.00 gibi Devrim Ağırağaç'ın uyandırdığını söyledi.

Uçakbaşı yaptıklarını anlatan Akbulut, gerekli izinler alındıktan sonra kalkış yaptıklarını ve Ankara yakınındaki "Yanki 14" sahasına gittiklerini söyledi.

Akbulut, bir süre sonra "Yanki 15" diye adlandırılan sahaya geçtiklerini ifade ederek, bu süre zarfında hava-hava mühimmatlı, çağrı adı "Zıpkın" olan bir F16'ya yakıt verdiklerini, başka bir uçağın ikmal için gelmediğini öne sürdü.

Beklemelerinin uzun sürmesi üzerine uydu telefonundan, üs komutanıyla irtibat kuramadıkları için filo komutanıyla yaptıkları görüşme sonrası İncirlik'e döndüklerini belirten Akbulut, tutuksuz yargılanma talebinde bulundu.

Duruşmaya öğle arası verildi.


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.