Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi “Gıdanı Koru Kampanyası“ başlattı

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) ile Altındağ İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle "Gıdanı Koru Kampanyası" başlatıldı.Üniversitenin Gıda İşleme Bölümünce hazırlanan...

19 Mayıs 2022 Perşembe 09:52
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi “Gıdanı Koru Kampanyası“ başlattı

 Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) ile Altındağ İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle "Gıdanı Koru Kampanyası" başlatıldı.

Üniversitenin Gıda İşleme Bölümünce hazırlanan "RECAYBU" adlı projeyle, AYBÜ tarafından gıda atıklarının önlenmesi ve çıkan zorunlu atıkların yeniden değerlendirilmesi hedefleniyor.

AYBÜ Esenboğa Külliyesi'nde projenin tanıtımı ve açılış eğitimine katılan AYBÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Aydınlı, gıda israfının dünyanın ve Türkiye'nin en önemli sorunlarından olduğunu söyledi.

Rektör Aydınlı, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Gıda israfı ve gıda kayıpları küresel sorunlar arasında en üst sıralarda yer almasının yanı sıra ekonomik yönden üreticisinden tüketicisine varıncaya kadar tüm gıda paydaşlarına büyük zararlar vermektedir. Bu durum da ülke ekonomilerine büyük hasarlar oluşturmaktadır. Gıda israfının aynı zamanda çevre üzerinde çok olumsuz etkileri bulunmaktadır. Bu proje ile Türkiye'nin gıda kayıpları ve israfının önlenmesi, azaltılması ve yönetimine ilişkin ulusal strateji belgesi ve eylem planı vizyonuna katkıda bulunacaktır."

Projenin koordinatörü Gıda İşleme Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Elif Tuğçe Aksun Tümerkan ise bu çalışmanın, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Tarım ve Orman Bakanlığının ortaklıklarıyla yürütülen "Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık" adlı proje kapsamında hazırlandığını belirtti.

Kampüste gıda atıklarını değerlendiren ilk üniversite olmayı hedeflediklerini vurgulayan Tümerkan, "Projemizle üniversite öğrencilerimizin gıda sürdürülebilirliği konusunda farkındalığını artırıp, AR-GE projelerine kaynak olacağız. Biz bir taraftan gıda atıklarını önlerken diğer taraftan da çıkan zorunlu atıkların yeniden değerlendirilmesini hedefliyoruz. Öğrencilerimize vereceğimiz bir aylık eğitimlerin ardından atıklarının yeniden kullanılmasına yönelik uygulamalı çalışmalar yapacağız. Eğitimlerin yanı sıra fikir yarışmaları da düzenleyeceğiz." ifadesini kullandı.

Kovid-19 salgını sürecinde gıda israfının ciddi manada arttığına değinen Altındağ İlçe Tarım ve Orman Müdürü Alper Koçaker de hazırlanan proje ve iş birliğinin bu israfın önlenmesine yönelik önemli bir adım olacağını kaydetti.

Son Güncelleme: 19.05.2022 11:25
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.