ASKİ su havzaları için "koruma planı" hazırladı

ANKARA (AA) - Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ), başkentin içme suyu havzalarını korumak amacıyla Kurtboğazı, Eğrekkaya ve Akyar Barajları için "koruma planı" hazırladı.ASKi'den yapılan açıklamada, idarenin, tarım,...

16 Nisan 2021 Cuma 13:41
ASKİ su havzaları için

ANKARA (AA) - Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ), başkentin içme suyu havzalarını korumak amacıyla Kurtboğazı, Eğrekkaya ve Akyar Barajları için "koruma planı" hazırladı.

ASKi'den yapılan açıklamada, idarenin, tarım, sanayi ve yerleşim yerlerinin su havzaları üzerindeki olumsuz etkisini azaltmak için "özel hüküm belirleme" çalışmaları yürüttüğü anımsatıldı.

Açıklamada, 11 baraj ve gölet havzasını kapsayacak özel hüküm belirleme projelerinin 2022 sonuna kadar tamamlamayı planlayan ASKİ'nin, şu ana kadar Gerede Işıklı Regülatörü, Çamlıdere, Kurtboğazı, Eğrekkaya ve Akyar Barajları için "koruma planı" hazırladığı vurgulandı.

- "Havzalarımızda yeterince su yok"

Açıklamada görüşlerine yer verilen ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Baran Bozoğlu, bu çerçevede Kızılcahamam'da düzenlenen toplantıda su havzalarının kirlenme riskini "yangın"a benzetti.

Bozoğlu, "Şu an Ankara'ya su sağlayan havzalarımızda büyük bir yangın var. Ne yazık ki havzalarımızda yeterince su yok. Kullanılabilir su miktarı yüzde 15 seviyelerinde. Yıllar önce bilimsel raporlar da Ankara’da su kıtlığının yaşanacağını öngördü. Maalesef artık bu krizi yaşayan bir nesiliz." ifadelerini kullandı.

ASKİ'nin bu konuda yoğun bir çaba harcadığını belirten Bozoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın talebi doğrultusunda sudaki fiziki kayıp kaçaklar konusunda yoğun bir şekilde çalışıldığını aktardı.

​​​​​​​İklim değişikliğine uygun tedbirlerin alınması gerektiğini vurgulayan Bozoğlu, şunları kaydetti:

"Ankara'nın yüz ölçümü 25 bin 632 kilometrekare ancak bu kadar geniş bir alan içinde sadece 3 bin 680 kilometrekarelik bir alandan yani kentimizin sadece yüzde 14,1'inden sularımızı toplayabiliyoruz ve bu oldukça düşük bir oran. Bu çarpıcı tablo su havzalarının daha dikkatli korunması gerektiğini açıklıyor. Bu kapsamda havzalarımızı 6 gruba ayırdık. Çamlıdere Barajı ve Gerede Işıklı Regülatörü için özel hüküm belirleme çalışması tamamlanarak uygulamaya geçildi. 2. grupta Kurtboğazı, Eğrekkaya ve Akyar, 3. grupta ise Çubuk 2 ve Kavşakkaya Barajları var. Çubuk 2 Barajı için çalışmaların önümüzdeki haziran ayına kadar biteceğini tahmin ediyoruz. Onları Türkşerefli ve Peçenek takip edecek. Kargalı Barajı'nın ihalesi de 2022'de yapılacak."

Bozoğlu, Kesikköprü Barajı için özel hüküm belirleme çalışmalarının 2021'de başlayacağına işaret etti.

-"Mutlak, kısa, orta ve uzun mesafeli koruma alanı" planı

Bozoğlu, Kurtboğazı, Eğrekkaya ve Akyar Baraj havzaları için hazırlanan "mutlak, kısa, orta ve uzun mesafeli koruma alanı" planında, "Reçetesiz pestisit satışının yasaklanması, organik tarıma geçilmesi, havzada ipek böcekçiliği ve arıcılığa izin verilmesi, olta balıkçılığının yasaklanması, göl içine girilmemek şartıyla sportif maksatlı olta balıkçılığına izin verilmesi." maddelerinin yer aldığını kaydetti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.