Ayakkabıcının 4 metrekarelik dükkandaki meslek aşkı

ANKARA (AA) - Ankara'nın Çubuk ilçesinde 4 metrekarelik dükkanında ayakkabı ustalığı yapan 57 yaşındaki Cumhur Karaoğlu, 45 yıldır mesleğini sürdürüyor. Ankara'daki ayakkabı atölyelerinde 12 yaşında çırak olarak mesleğe başlayan...

06 Temmuz 2018 Cuma 11:25
Ayakkabıcının 4 metrekarelik dükkandaki meslek aşkı

ANKARA (AA) - Ankara'nın Çubuk ilçesinde 4 metrekarelik dükkanında ayakkabı ustalığı yapan 57 yaşındaki Cumhur Karaoğlu, 45 yıldır mesleğini sürdürüyor.

Ankara'daki ayakkabı atölyelerinde 12 yaşında çırak olarak mesleğe başlayan Karaoğlu, bir süre sonra kalfalığa adım atarak çeşitli iş yerlerinde ayakkabı üretimi ve tamiri yaptı.

Genç yaşta tasarladığı ayakkabılarla ustalıkta hızla ilerleyen Karaoğlu, 35 yıl önce Çubuk'ta 4 metrekarelik kendi iş yerine açtı.

Uzun yıllar yaptığımı el emeği ayakkabıları satan Karaoğlu, fabrikasyon ürünlerin giderek artmasıyla tamir işlerine yoğunlaştı.

Mesleğini güçlükle sürdürmeye çalışan Karaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, emekli olmasına rağmen işini çok sevdiğinden çalışmaya devam ettiğini söyledi.

Üretim işinin zorlu bir süreç olduğunu, siparişin artık gelmemeye başlamasıyla da bunu bıraktığını anlatan Karaoğlu, "Şimdilik böyle tamircilikle devam ediyoruz. Üretimi bırakmamızın en büyük nedeni de hazır ayakkabı üretimidir. Önceki işlerle şimdiki işleri hiçbir zaman kıyaslanamaz. O yıllarda yapılan ayakkabıların büyük bir kısmı el yapımıydı. Daha önceden bu meslek çok daha kıymetliydi." diye konuştu.

- Çırak bulunmuyor

Karaoğlu, mesleklerinin zamanla yok olmaya başladığını, kullandıkları malzemeler nedeniyle 18 yaşından küçükleri iş yerlerinde çalıştıramamanın yeni ustalar yetişmesini engellediğini dile getirdi.

Mesleğini öğrenmek isteyenin de olmadığını aktaran Karaoğlu, "İş olsa da olmasa da her gün sabah saat 08.00'de iş yerimi açıyorum. Akşam 19.00'a kadar ekmek teknesini bekliyoruz. Emekliyim yapmasak da olur bu işi ama evde duramıyoruz. Elimiz ayağımızda tutuyor. Bu nedenle de halen çalışıyorum." diye konuştu.

Karaoğlu, mesleğini hep severek ve büyük bir heyecanla yaptığını, çocuklarının ise geleceği olan işlere yönelmesi için eğitim almalarını sağladığını belirterek kendisinden sonra mesleğini devam ettirecek kimsenin olmadığını kaydetti.


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.