Bakan Demircan AA Editör Masasına konuk oldu

- Sağlık Bakanı Demircan: (5) - "(Şehir hastaneleri) Adı farklı olmakla farklı ücret sistemine dahil olacaklar anlamında değil. Farklı ücret ödenmeyecek" - "Bizim Sağlık Bakanlığı olarak yatak sayımız 130-140 bin civarında. Yüzde 10 yatak ilave etmiş olacağız. Çok güzel bir şey. Yüksek standartlı bir yatak ilavesi yapmış oluyoruz. Türkiye'nin özel sektör, üniversite ve Sağlık Bakanlığı yatak sayısı toplamı 220 bin civarında" - "Bu, Türkiye'nin hastanelerini yenileme sürecinde kendi öz kaynaklarına ilave dış kaynak kullanma yöntemidir. Daha sonradan yine yapılacak hastanelerimiz, 30 civarında hastanemizi biz bu şekilde tamamlamış olacağız"

11 Ocak 2018 Perşembe 13:19
Bakan Demircan AA Editör Masasına konuk oldu

ANKARA (AA) - Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, şehir hastanelerinden hizmet alacak vatandaşların ek bir ödeme ile karşılaşmayacaklarını, şehir hastaneleri ile devlet hastanelerinin aynı statüde olduğunu belirterek, "Adı farklı olmakla farklı ücret sistemine dahil olacaklar anlamında değil. Farklı ücret ödenmeyecek." dedi.

Demircan, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masasında, editör ve muhabirlerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı, son dönemdeki gelişmeleri değerlendirdi.

"Şehir hastanelerinin maliyetinin karşılanması için vatandaşın cebinden fazladan ödeme çıkacağı" iddiasıyla ilgili soru üzerine Demircan, şehir hastaneleri ile devlet hastanelerinin aynı statüde olduğunu, dolayısıyla bu hastanelerden yararlanacak vatandaşların ek bir ödeme ile karşılaşmayacaklarını vurguladı. Demircan, "Adı farklı olmakla farklı ücret sistemine dahil olacaklar anlamında değil. Farklı ücret ödenmeyecek. Vatandaşımız, hastamız, normal bir Numune Hastanesine gittiğinde ödeme olarak ne durumla karşı karşıya ise şehir hastanesi açıldığında Bilkent'te aynı durumla karşı karşıya kalacak. Yani asla farklı bir ücret ödenmeyecek. Bunu net bir şekilde söylüyorum." diye konuştu.

"Şehir hastanelerinin diğer hastanelerden farkının ne olacağı" sorusu üzerine Demircan, "Mekan, fevkalade güzel her şey. Yataklar tek kişilik, odalar tek kişilik, yani üst düzey standartta bir hastaneyle karşılaşacak. Hastanelerin diğer donanımları da hepsi yeni ve mükemmel bir şekilde. Dolayısıyla vatandaşımız açısından olumlu değişim dışında bir ücret açısından en ufak bir olumsuz değişim olmayacak." ifadelerini kullandı.

- "25 yılın sonunda hastaneyi bize teslim ediyorlar"

Türkiye'nin sağlıkta hızlı bir şekilde dönüşümü için yerli kaynakların ötesinde yurt dışı kaynak kullanarak imkanları yenilediklerine işaret eden Demircan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugünkü imkanlarımızla zaten hastanelerimizi yeniliyoruz. Bugün elimizdeki imkanlar bize ne kadar yatırım imkanı sunuyorsa yeniliyoruz. Bu da bizim şu anda Türkiye'deki hastanelerimizin yarıdan fazlasını yenileme imkanı doğurdu. Ama belli oranda hastanelerimiz hala deprem açısından risk oluşturan konumda. Hızlı bir şekilde hastanemizi yenileyebilmemiz için yabancı kaynak kullanıyoruz. Burada bizim istediğimiz standartta, bizim istediğimiz modelde bir hastaneyi yabancı finans kuruluşuyla sözleşerek bize yapan firmalardan biz hastaneyi leasing sistemiyle satın alıyoruz.

Buradaki ödediğimiz para kira değil. Çünkü sonunda bizim oluyor hastane. 25 yılın sonunda hastane tamamıyla devlete geçiyor. Bize bu hizmeti sağlayan şirketle hiçbir alakası kalmıyor. Dolayısıyla meseleye böyle baktığımızda biz leasing sistemiyle hastane yapıyoruz. Hastanenin nasıl olacağına biz karar veriyoruz. Hastanedeki sağlık hizmetlerini biz yerine getiriyoruz. Onların bize sadece hastaneyi çalışır vaziyette sürekli tutmaları yükümlülüğü var. 25 yılın sonunda da hastaneyi her şeyiyle çalışır vaziyette bize teslim ediyorlar."

- "Bizim yatak sayımız 130-140 bin civarında"

Demircan, mevcut durumda şehir hastanelerindeki temizlik ve güvenlik gibi hizmet işlerini anlaşma yapılan şirketin sağladığını, bundan sonra bu hizmetlerin bakanlık tarafından verileceğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile başlayan ve hizmete giren 4 şehir hastanesi sayesinde 4 bin 74 yeni yatak elde edildiğini ifade eden Demircan, "Bunların hepsi üst standartta yataklar. Şu anda açılmaya yaklaşan Kayseri'de yüzde 98 düzeyinde, Bilkent şu anda yüzde 71 düzeyinde... Onu da hızlı bir şekilde tamamlamaya çalışıyoruz. Manisa 71'de Elazığ 65'te, Eskişehir 61'de." dedi.

Bu hastanelerinin tamamlanmasıyla yaklaşık 8 bin yatağın daha hizmete sunulacağına dikkati çeken Demircan, "Bizim, Sağlık Bakanlığı olarak yatak sayımız 130-140 bin civarında. Yüzde 10 yatak ilave etmiş olacağız. Çok güzel bir şey. Yüksek standartlı bir yatak ilavesi yapmış oluyoruz. Türkiye'nin özel sektör, üniversite ve Sağlık Bakanlığı yatak sayısı toplamı 220 bin civarında."

- "30 civarında hastanemizi tamamlamış olacağız"

Demircan, şehir hastanelerinde hijyenik bir ortamın vatandaşlara sunulduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bizim hastanelerimiz geçmişte koğuş sistemiydi. Yeni yeni bu tür hastaneleri çoğaltıyoruz. Bu noktada kimsenin bir endişesi olmasın. Bu, Türkiye'nin hastanelerini yenileme sürecinde kendi öz kaynaklarına ilave dış kaynak kullanma yöntemidir. Daha sonradan yine yapılacak hastanelerimiz. Ankara Etlik, Konya Karatay, Bursa, Gaziantep, Tekirdağ, Kütahya, Kocaeli, İzmir, İstanbul, Şanlıurfa, Samsun var, Trabzon var. Rize olacak. Böyle bu şekilde gidiyor. 30 civarında hastanemizi biz bu şekilde tamamlamış olacağız."

Demircan, şehir hastaneleri ile devlet hastanelerinde alınan katılım payı arasında herhangi bir ücret farkı olmadığının altını çizerek, "Önce bir defa Türkiye'deki muhalefet anlayışının gereği böyle bir propaganda yapıyorlar. Her şeye muhalefet diye algılanıyor. Öyle olmaması lazım. Muhalefet, iktidarın doğru yaptığı şeylere sahip çıkması lazım varsa işin içinde daha geliştirtme imkanı, bunları yönlendirmesi lazım. Orada tenkit etmesi lazım. Yanlış yapılmışsa elbetteki tenkit edilecek. Biz tenkite açığız. Ama burada ne yanlışsa onu söyleyin. Niye karalamaya çalışıyorsunuz? Bunu anlamak mümkün değil." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin sağlıkta daha başarılı noktalara geleceğini vurgulayan Demircan, yapılacak yasalarla Türkiye'nin sağlık turizminde de önünün açılacağını ifade etti.

Türkiye'nin sağlıkta yaptığı kazanımlar sayesinde örnek gösterildiğine işaret eden Demircan, sözlerine şöyle devam etti:

"Bizden 23 ülke şu anda sağlıkta başırılı olduğumuz noktalarda kendilerine bilgi transfer etmemiz için müracatları var. Know-how birikimi oluşuyor burada. Bunun içine şehir hastanesi de dahil. Onu da soruyorlar 'Bu işi nasıl yapıyorsunuz, nasıl gidiyor bu?' Çünkü bu da farklı bir yöntem. İlaç takip sistemimiz, ki fevkalade önemli bir şey, bu örnek gösteriliyor. Rusya'da, Ortadoğu ülkelerinde örnek gösteriliyor. Bunun gibi sağlıkta dijitalleşmeye varıncaya kadar ve sağlık eğitimleri de buna takdirle karşılıyoruz."

Türkiye'nin Sudan ve Somali'de de sağlık hizmeti verdiğini anımsatan Demircan, Libya, Kırgızistan ve Gazze'de de hastane açılacağını söyledi.

(Sürecek)


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.