Çankırı'nın kaya tuzu "Türkiye'nin medikal tuz ihtiyacını" karşılıyor

- Kentteki 5 bin yıllık Tuz Mağarası'ndan çıkarılan kaya tuzu, fabrikada işlenerek sağlık sektöründe kullanılmak üzere medikal tuz haline getiriliyor - Fabrika müdürü Hasan Akgüç: - "Medikal tuz özellikle hemodiyaliz solüsyonlarında kullanılıyor. Türkiye'deki toplam tüketimin yüzde 70-80'i bizim tarafımızdan karşılanmaktadır" - "GMP tuzu dediğimiz, hem yurt içi hem de yurt dışında firmalara pazarlanabilecek ilaç ham maddesi ürününün üretimine başladık. Bununla ciddi manada ihracat ve katma değer sağlamayı planlıyoruz"

21 Ocak 2020 Salı 11:30
Çankırı'nın kaya tuzu

ÇANKIRI (AA) - MUHAMMED KAYGIN - Çankırı'da 5 bin yıllık Tuz Mağarası'ndan çıkarılan ve işlenerek medikal tuz haline getirilen kaya tuzu, Türkiye'nin bu alandaki ihtiyacının önemli bölümünü karşılıyor.

Gıdadan bazı sanayi alanlarına kadar pek çok sektörde değerlendirilen kaya tuzunun Türkiye'deki en büyük rezervi Çankırı'da bulunuyor.

Çıkarılan kaya tuzunun bir bölümü kentteki fabrikalarda işlenerek sofralarda kullanıma sunulurken, bir kısmı da sağlık sanayisinde değerlendiriliyor.

Çankırı'da günlük 600 ton üretim kapasitesine sahip fabrikada yerin 150 metre altından çıkarılan kaya tuzu, işlenerek ilaç ham maddesi olarak piyasaya sunuluyor.

Fabrika müdürü Hasan Akgüç, AA muhabirine, üretim yaparken katma değeri yüksek ürünlere rağbet ettiklerini söyledi.

En prestijli ürünlerinin medikal tuz olduğuna işaret eden Akgüç, "Medikal tuz özellikle hemodiyaliz solüsyonlarında kullanılıyor. Türkiye'deki toplam tüketimin yüzde 70-80'i bizim tarafımızdan karşılanmaktadır." dedi.

- "GMP tuzunun üretimine başladık"

Akgüç, 2 yıldır yine bir ilaç ham maddesi olan iyi üretim uygulamaları (GMP) belgeli medikal tuz üretmek için yatırım yaptıklarını dile getirerek, "GMP tuzu dediğimiz, hem yurt içi hem de yurt dışında firmalara pazarlanabilecek ilaç ham maddesi ürününün üretimine başladık. Bununla ciddi manada ihracat ve katma değer sağlamayı planlıyoruz." ifadesini kullandı.

GMP belgeli medikal tuzun direkt serum solüsyonuna katılması sebebiyle kana karışacağından ilaç üretim prensipleri esas alınarak oluşturulmuş bir üretim sürecine sahip olduğunu vurgulayan Akgüç, "Bunun için bu ürün ham madde kaynağından fabrikanın üretim aşamalarına kadar, mikrobiyoloji laboratuvarımız da dahil olmak üzere çok ciddi denetim ve kontrol altında yapılmaktadır. Hastanelerdeki ameliyat odalarına benzer mantıkla üretimi gerçekleştiriyoruz." diye konuştu.

Üretilen yeni ürünün Türkiye'ye ciddi kazanım sağlayacağının altını çizen Akgüç, şunları kaydetti:

"Bugüne kadar bu ürün, Türkiye'de üretimi yapılmadığından ithalatı gümrük vergisine tabi değildi. Biz üretimi gerçekleştirdikten sonra artık dışarıdan gelecek tıbbi tuz vergiye tabi olmak durumundadır. Bunun da memleketimize döviz kazandıran ayrıca bir unsur olduğunu düşünüyoruz. Bununla ilgili birçok firmadan talep aldık. Firmalara numuneler gönderdik. Numuneleri inceleyen firmalardan gelecek talepleri bekliyoruz."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.