Din görevlileri ve öğretmenler Ahiliği anlatacak

- Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Ahilik Kültürünü Araştırma Merkezi Müdürü Kazım Ceylan: - "Ahilik, Türklerin insanlığa sunduğu bir medeniyet hareketi ve düşünce sistemidir. Bunun için toplumun önde gelen din adamları ve öğretmenleri Ahiliği çok iyi bilmelidir. Bu medeniyetin tekrar insanlığa anlatılmasında iki grubun çok önemli fonksiyonları olacaktır"

14 Mayıs 2018 Pazartesi 12:39
Din görevlileri ve öğretmenler Ahiliği anlatacak

KIRŞEHİR (AA) - Türk-İslam medeniyetinin en önemli yapı taşlarından olan Ahiliğin topluma etkili şekilde anlatılabilmesi için din görevlileri ve öğretmenler de aktif rol alacak.

Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Ahilik Kültürünü Araştırma Merkezi, Kırşehir Müftülüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Ahiliğin başkenti Kırşehir'de, bu kültürün yeniden hayat bulması için iş birliği yaptı.

Din görevlileri ve öğretmenlere konferans dizisi düzenlenmesi planlanan iş birliğinin ilk programı Kırşehir Müftülüğü Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Ahilik Kültürünü Araştırma Merkezi Müdürü Kazım Ceylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ahilik kültürünü toplumun yeniden benimseyebilmesi için din görevlileri ve öğretmenlerin etkisini önemsediklerini söyledi.

Bu amaçla Kırşehir Müftülüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile iş birliği yapıldığını ifade eden Ceylan, ilk konferansın din görevlilerine verildiğini dile getirdi.

Bir medeniyet hareketi olan Ahiliğin insanlığa anlatılmasında, bu iki meslek grubunun çok önemli olduğuna işaret eden Ceylan, şöyle devam etti:

"Ahilik, Türklerin insanlığa sunduğu bir medeniyet hareketi ve düşünce sistemidir. Bunun için toplumun önde gelen din adamları ve öğretmenleri Ahiliği çok iyi bilmelidir. Bu medeniyetin tekrar insanlığa anlatılmasında iki grubun çok önemli fonksiyonları olacaktır. Ahilerin en önemli özellikleri inandıklarıyla yaşadıklarının aynı olmasıdır. Günümüzde Müslümanların temel sıkıntısı inandıklarını hayata geçirememeleridir. Ahilik, hem dünyevi hem de uhrevi bir sistemdir. Hem dünyaya hem de ahirete ait mesajlar vermişlerdir."

Ahiliği her yönüyle din görevlilerine anlatmaya gayret ettiğini aktaran Ceylan, "Kabul etmemiz lazım ki Ahilik, akıl, bilim, ahlak ve çalışma esaslı bir sistem olarak karşımıza geliyor. Ahiler, medeniyeti inşa etmenin ancak insanı inşa etmeden geçtiğini görmüşlerdir. Ahi insan tipi dediğimiz Kur'an-ı Kerim'de tespit edebildiğim 30 ayetle birebir örtüşen insan tipini yetiştirmişlerdir. Selamla, güzel sözler söyleme, boş ve yararsız şeylerden yüz çevirme, yapmayacağı şeyleri söylememe, birbirlerinin gizli yönlerini araştırmama, uzlaştırıcı olma gibi ayetlerde geçen özellikleri rehber edinmişlerdir." dedi.

Ceylan, iş birliği çerçevesinde öğretmenlere de haziran ve eylül aylarındaki seminerleri dönemlerinde Ahilikle ilgili konferans verileceğini kaydetti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.