Dışişleri Bakanı Fidan, Lübnan Dışişleri Bakanı Buhabib ile ortak basın toplantısında konuştu: (2)

- "Yarın Cidde'de İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları Olağanüstü Toplantısı olacak. Cumartesi günü Kahire'de Mısır'ın daveti üzerine liderler düzeyinde bir zirve yapılacak" - "Eski yöntemlerle yeni ve kalıcı bir çözümün ortaya çıkmayacağı aşikar olduğu için yeni yönteme ilişkin fikirlerimizi de mevcut ortamlarda ve gelecek toplantılarda açıklamaya devam edeceğiz"

17 Ekim 2023 Salı 14:07
Dışişleri Bakanı Fidan, Lübnan Dışişleri Bakanı Buhabib ile ortak basın toplantısında konuştu: (2)

ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail-Filistin konusuna ilişkin Türkiye'nin ikili ve çoklu görüşmelerini sürdürdüğünü belirterek "Eski yöntemlerle yeni ve kalıcı bir çözümün ortaya çıkmayacağı aşikar olduğu için yeni yönteme ilişkin fikirlerimizi de mevcut ortamlarda ve gelecek toplantılarda açıklamaya devam edeceğiz." dedi.

Fidan, Lübnan Dışişleri ve Göçmenler Bakanı Abdallah Buhabib ile Beyrut'taki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Daha önce farklı görevlerde birçok kez Lübnan'a gelme imkanı bulduğunu aktaran Fidan, bu ziyaretindeki sıcak karşılamasından ve misafirperverliğinden dolayı Buhabib'e teşekkür etti.

Fidan, mevkidaşı Buhabib ile görüşmesine ilişkin, "Sadece ikili ilişkileri değil, bölgesel konuları ve özellikle şu anda devam eden Gazze krizini ve yaygınlaşma riski bulunan savaşı ele aldık." dedi.

Lübnan'daki temaslarına başta Başbakan Necib Mikati olmak üzere diğer yetkililerle yapacağı toplantılarla devam edeceğini kaydeden Fidan, özellikle Gazze'de olanlar ve buna bağlı olması muhtemel diğer gelişmelerin gündemlerinin ilk maddesini oluşturduğunu dile getirdi.

Fidan, buradaki tartışmaları Türkiye olarak 2 ana kulvarda götürdüklerine işaret ederek "Birincisi Gazze'de şu anda devam etmekte olan dramın, savaşın durdurulması, kuşatmanın sona erdirilmesi ve sivil halkın mümkün olduğunca devam eden savaştan etkilenmemesi için alınacak tedbirler. Özellikle Gazze'deki nüfusa insani yardımların vakit kaybedilmeden ulaştırılması ve hangi adımların nasıl atılması gerektiği konusunda hem bölge ülkeleriyle hem de uluslararası kuruluşlarla yoğun bir temas içindeyiz." ifadelerini kullandı.

Türkiye olarak krizin ilk gününden itibaren bölgeye insani yardım malzemeleri sevk edildiğini anımsatan Fidan, bu konuda başta Mısır olmak üzere diğer ülkelerle yakın işbirliği halinde olduklarını söyledi.

- Fidan, yarın Cidde'de cumartesi de Kahire'de olacak

Fidan, İsrail ve Filistin konusunda gereken adımların kararlaştırılması için belli toplantıların, zirvelerin yapılma kararları alındığına işaret ederek "Yarın Cidde'de İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları Olağanüstü Toplantısı olacak. Cumartesi günü Kahire'de Mısır'ın daveti üzerine liderler düzeyinde bir zirve yapılacak." dedi.

Türkiye olarak hem ikili hem de çoklu görüşmelerde belli gerçekleri ifade etmekten geri durmadıklarını vurgulayan Fidan, "Bunlardan birincisi bugüne kadar uygulanan yöntemlerin yetersizliği ve yanlışlığı. Bununla ilgili detaylı görüşmeleri muhataplarımızla yapmaktayız. Belli bir görüş birliği içerisinde hareket ediyoruz. Eski yöntemlerle yeni ve kalıcı bir çözümün ortaya çıkmayacağı aşikar olduğu için yeni yönteme ilişkin fikirlerimizi de mevcut ortamlarda ve gelecek toplantılarda açıklamaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Fidan, Bakan Buhabib ile toplantı sırasında diğer bölgesel konuları da konuşma imkanı da bulduklarını ve özellikle Suriye meselesini konuştuklarını aktararak "Biliyorsunuz, Lübnan'da 2 milyona yakın Suriyeli mülteci yaşamakta, Türkiye'de de 3,5 milyon civarında mülteci var. Bu mültecilerle ilgili dramın çözülmesi, Suriye'de kalıcı bir siyasal çözümün bulunması için neler yapılabilir, o konuda görüş alışverişinde bulunduk." dedi.

Bakan Buhabib ile Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA) tarafından onarımı yapılan Dışişleri Bakanlığı hizmet binasının açılışını yaptıklarını kaydeden Fidan, eski bir TİKA çalışanı ve başkanı olarak TİKA'nın çalışmalarından gurur duyduğunu ifade etti.

- "Kalıcı barışın sağlanması konusunda da çalışmalarımız devam edecek"

Fidan, gazetecilerin İsrail'in saldırılarına dair sorusuna ilişkin, "Geçtiğimiz günlerde Lübnan-İsrail sınırında İsrail saldırıları neticesinde hayatını kaybeden gazeteci İssam Abdullah kardeşimizin ailesine başsağlığı diliyorum, kendisine de Allah'tan rahmet diliyorum." dedi.

İsrail ile Filistin arasında Türkiye'nin olası arabuluculuğuna ilişkin Fidan, sözlerini şu şekilde tamamladı:

"Türkiye olarak bize yapılan başvurular neticesinde her türlü kolaylaştırıcı ve insani rolü oynama konusunda Cumhurbaşkanımızın bir prensip kararı var, bütün krizlerde biz bunu ortaya koyuyoruz. Şu ana kadar çeşitli ülkelerden özellikle vatandaşlarının salıverilmesi konusunda talepler aldık. Bunun neticesinde özellikle Hamas siyasi kanadıyla bu konuları görüşmeye başladık. Özellikle yabancıların, sivillerin ve çocukların bırakılması konusundaki çabalarımız devam etmekte ve kalıcı barışın sağlanması konusunda da çalışmalarımız devam edecek. "

(Bitti)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.