"Geleceğini Kuran Genç Kadınlar Projesi" hayata geçirilecek

- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş birliğinde yürüteceği proje, üç yıl sürecek - Proje kapsamında, istihdam olanaklarının iyileştirilmesi için farkındalık ve mesleki eğitimler verilecek, danışmanlık ve mentorluk programları uygulanacak.

06 Mayıs 2022 Cuma 11:37

ANKARA (AA) - Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, eğitim ve iş hayatında yer almayan, çeşitli nedenlerle eğitimi kesintiye uğramış, aktif iş arayışı olmayan ya da eğitim ve istihdama dahil olmak isteyen 18-29 yaş arasındaki kadınların güçlenmesi, toplumsal ve ekonomik hayata aktif katılımlarının sağlanması amacıyla "Geleceğini Kuran Genç Kadınlar Projesi" başlatacak.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, "ne eğitimde ne istihdamda (NEET) yer alan" 18-29 yaş arasındaki kadınların tespiti, işgücü piyasası ya da eğitime yeniden dahil edilerek toplumun sosyal ve ekonomik yönden refahının artırılmasına katkı sunmak için başlatılan proje, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Sabancı Vakfı desteğiyle yürütülecek.

Üç yıl sürecek proje için Adana, Ankara, Bursa, Erzurum, Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Konya, Mardin, Trabzon ve Van olmak üzere 11 pilot il belirlendi. İlk etapta Adana, Diyarbakır ve İzmir'de 18-29 yaş arasındaki kadınların eğitim durumları, neye ihtiyaçları olduğu, iş ya da eğitimi ile ilgili kurslara gidip gitmediği gibi bilgilere ilişkin saha araştırmaları yapılacak.

Araştırma sonucunda, "NEET kadınlarının" becerilerinin ve istihdam olanaklarının iyileştirilmesi için farkındalık ve mesleki eğitimler verilecek. Proje kapsamında, danışmanlık ve mentorluk programları da uygulanacak.

Projeye yönelik faaliyetleri destekleyici uygulamaların hayata geçirilmesi için Sabancı Vakfı koordinasyonunda hibe programı düzenlenecek. Program ile kadın istihdamına ve onların güçlenmelerine yönelik çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşlarının projelerine destek verilecek.

Proje kapsamında dijital bir portal da oluşturulacak. Portalda, Türkiye'de "NEET kadınların" faydalanacağı içeriklerle zengin ve NEET konusunda en kapsamlı bilgilerin yer aldığı bir alan oluşturulacak.

Portal üzerinde "NEET kadınlarının" özel sektör, sivil toplum kuruluşları ile kamu kurumlarının kurs, eğitim, staj ve istihdam gibi imkanlarına ulaşabilecekleri "Fırsatlar Haritası" oluşturulacak. Ayrıca, mentorluk ve çevrim içi eğitim modülleri de bulunacak. Mentorluk programlarında, "NEET kadınlarının" kendilerine ilham verecek kişilerle bir araya getirilerek deneyim paylaşımı ve gelecek planları için vizyon kazanmaları sağlanacak.

Ayrıca projede ilgili kurumların bu alandaki çalışmalarına destek vermek amacıyla çalıştaylar, farkındalık kampanyası, yuvarlak masa toplantıları, politika önerileri, uluslararası sempozyum, yenilikçi proje yarışması gibi görünürlük ve farkındalık faaliyetleri düzenlenecek. İşveren, yerel yönetim ve kamu kurumu temsilcilerine de projeye yönelik farkındalık eğitimleri verilecek.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık projeye ilişkin değerlendirmesinde, "Geleceğini Kuran Genç Kadınlar Projesi"ni önemsediklerini belirtti.

Projenin hedef kitlesinin 18-29 yaş arası kadınlar olduğunu kaydeden Bakan Yanık, "Ne eğitimde ne de istihdamda olan genç bir kitle var. Yaş olarak son derece dinamik bir yaşta ve istihdama katıldığında çok verimli olabilecek bir grubun atıl kalmasına gönlümüzün razı olması mümkün değil. Sadece 18-29 yaş arasındaki gençlerimizin değil, tüm kadınlarımızın istihdama katılması için gerekli çalışmalarımızı yürütmeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

- NEET nedir?

NEET, TÜİK'e göre işgücüne dahil olmayan, genç nüfusta yer alıp eğitime (örgün eğitim, yaygın eğitim, çıraklık eğitimi, kurs) devam etmeyen nüfus olarak tanımlanıyor.​​​​​​​

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.