İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Çataklı: Hazirandaki terör operasyonlarında 142 terörist etkisiz hale getirildi

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Çataklı, "Operasyonlarda aralarında biri liste dışı, biri gri, 2'si turuncu, 2'si mavi kategoride aranan teröristlerin de bulunduğu toplam 142 terörist etkisiz hale getirilmiştir." dedi.

04 Temmuz 2022 Pazartesi 15:55
İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Çataklı: Hazirandaki terör operasyonlarında 142 terörist etkisiz hale getirildi

İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, Bakanlık Konferans Salonu'nda düzenlediği "Aylık Basın Bilgilendirme Toplantısı"nda açıklamalarda bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Geçen ay Marmaris'te yangın ve Batı Karadeniz'de sel afetinin yaşandığına işaret eden Çataklı, bu yıl önceden yapılan uyarılar ve vatandaşların hassasiyeti sebebiyle can ve mal kayıplarının geçen yıla göre daha az olduğunu kaydetti.

Çataklı, afetlerde bazı kişiler tarafından yine dezenformasyon yapıldığına dikkati çekerek, bu yüzden hem yaraları sarmak hem de yanlış bilgileri düzeltmek için mücadele ettiklerini anlattı.

Marmaris'te 21 Haziran'da başlayan, 5 bin 889 personel ve 1522 araçla müdahale ettikleri orman yangınlarıyla ilgili çalışmaları 2 Temmuz'da tamamladıklarını belirten Çataklı, "Batı Karadeniz'deki yağışlardan kırmızı uyarı verilen 6 il, turuncu uyarı verilen 9 il ve sarı uyarı verilen 6 il olmak üzere toplam 21 il etkilenmiştir. 7 ilimizde halihazırda 8 bin 193 personel, 2 bin 220 araç ve ekipman, 6 hava aracı ve 2 bin 385 sağlık personeli görevine devam etmektedir." bilgisini paylaştı.

Çataklı, Batı Karadeniz'deki riskli bölgelerde bulunan 2 bin 786 kişinin güvenli alanlara taşındığını aktararak, kaybolan 2 kişiyi arama çalışmalarına devam edildiğini söyledi.

Organize suçlarla mücadele

Haziranda 24 ilde "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, örgütün faaliyetleri kapsamında yağma, tefecilik, tehdit" suçlarını işleyen 9 organize suç örgütünün belirlendiğini söyleyen Çataklı, "Ayrıca söz konusu örgütlere silah temin ederek 6136 sayılı Kanun'a muhalefet suçunu işleyen, aynı zamanda kamu güvenliği ve barışına tehdit oluşturan 26 suç grubunu belirledik. Bu kapsamda 1 Temmuz'da Tümor adlı eş zamanlı planlı operasyonlar gerçekleştirdik ve toplam 284 şüpheli hakkında il cumhuriyet başsavcılıkları tarafından gözaltı kararları verildi. Operasyonlar neticesinde 220 şüpheli yakalanarak gözaltına alınmış, firari 64 şüpheliyi yakalama çalışmalarına devam edilmektedir." dedi.

Çataklı, Ankara merkezli 29 ilde 28 Haziran'da 3 farklı suç örgütüne yönelik eş zamanlı Demir Yumruk Operasyonu'nu gerçekleştirdiklerini hatırlattı.

Terörle mücadele

Terörle mücadeleye yönelik operasyonların kesintisiz sürdüğünü vurgulayan Çataklı, şunları kaydetti:

"Haziranda içeriğinde ilkbahar/yaz ve Eren Abluka'nın da bulunduğu terör örgütü PKK'ya yönelik faaliyetlerimiz kapsamında kırsal alanda 8'i büyük, 61'i orta çaplı olmak üzere toplam 12 bin 654 kırsal operasyon ve tüm terör örgütlerinin şehirlerde faaliyet yürüten hücre yapılanması ve iş birlikçilerine yönelik olarak 1421 operasyon yapılmıştır. Bu operasyonlarda aralarında biri liste dışı, biri gri, 2'si turuncu, 2'si mavi kategoride aranan teröristlerin de bulunduğu toplam 142 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Ayrıca haziran içerisinde terör örgütlerine yardım, yataklık yaptığı ve örgütlerle irtibatlı olduğu değerlendirilen 2 bin 791 şüpheli gözaltına alınmış ve bunlardan 405'i tutuklanmıştır. Tüm terör operasyonları neticesinde haziranda 93 sığınak, barınak, mağara kullanılamaz hale getirilmiştir, 59 silah, 21 mayın/EYP, 122 el bombası, 580 kilogram patlayıcı madde, 7 bin 893 muhtelif mühimmat ele geçirilmiştir. Bunun yanı sıra haziranda toplam 16 terör eylemi engellenmiştir."

Uyuşturucuyla mücadele

Çataklı, uyuşturucuyla mücadele kapsamında haziranda düzenlenen 18 bin 473 operasyonda 23 bin 511 kişinin gözaltına alındığını, 1900 kişinin de adli makamlar tarafından tutuklandığını bildirerek, şöyle devam etti:

"Bu operasyonlarda, geçen aya göre yüzde 145 artışla 3 ton 981 kilogram esrar, geçen aya göre yüzde 23 artışla 174 kilogram skunk, 671 kilogram eroin, yine geçen aya göre yüzde 92 artışla 48 kilogram kokain, 40 kilogram sentetik kannabinoid, 494 kilogram metamfetamin, geçen aya göre yüzde 10 artışla 240 bin 680 ectasy, 44 bin 999 captagon, geçen aya göre yüzde 2 bin 197 artışla 941 bin 501 sentetik ecza, geçen aya göre yüzde 1278 artışla 11 milyon 113 bin 656 kök kenevir ele geçirilmiştir."

Çataklı, UYUMA uygulamasının indirilme sayısının 511 bin 531'e ulaştığını belirterek, uygulama üzerinden gelen ihbar sayısının da 43 bin 981 olduğunu kaydetti.

Kaçakçılığın her türüyle mücadelenin başarıyla sürdürüldüğünü ifade eden Çataklı, bu kapsamda geçen ay düzenlenen 2 bin 214 operasyonda 3 bin 465 kişinin gözaltına alındığını, bunlardan 52'sinin adli makamlar tarafından tutuklandığını belirtti.

Çataklı, bu operasyonlarda 680 bin 942 paket kaçak sigara, 421 bin 323 litre kaçak akaryakıt ve geçen aya göre yüzde 390 artışla 558 bin 570 litre kaçak alkollü içki ele geçirildiğini söyledi.

Aile içi ve kadına yönelik şiddetle mücadele

Çataklı, aile içi ve kadına yönelik şiddet sonucu haziranda 18 kadının yaşamını yitirdiğini aktardı.

Kadın Destek Uygulamasının (KADES) 3 milyon 773 bin 954 indirilme sayısına ulaştığını kaydeden Çataklı, "Bu uygulama ile bugüne kadar 249 bin 216 asıllı ihbar alınmıştır. Bütün bunların yanı sıra elektronik izleme merkezi tarafından bugüne kadar 1997 vakanın takibi yapılmış ve halen 682 vakanın takibi devam ediyor. Bugüne kadar elektronik kelepçe tedbir kararı verilerek takibi yapılan vakalarda kadın cinayeti meydana gelmemiştir." dedi.

Haziranda yankesicilik olaylarının bir önceki aya göre yüzde 11 azaldığını belirten Çataklı, şöyle devam etti:

"Motosiklet hırsızlığı olaylarında bir önceki aya göre yüzde 8 azalış, oto hırsızlığı olaylarında bir önceki aya göre yüzde 7 azalış, evden hırsızlık olaylarında bir önceki aya göre yüzde 6 azalış, iş yerinden hırsızlık olaylarında bir önceki aya göre yüzde 4 azalış olmuştur. Ayrıca haziran ayında günlük ortalama evden hırsızlık sayıları İstanbul'da 24'e, Ankara'da 2'ye, İzmir'de 8'e, ülke genelinde ise 150 olarak düşük seviyelere inmiştir."

Siber suçlarla mücadele

Çataklı, haziranda siber terör suçlarıyla mücadele kapsamında 16 bin 220 sosyal medya hesabıyla ilgili çalışma yapıldığını, 6 bin 141 kişi hakkında yasal işlem başlatıldığını ve 87 şüphelinin yakalandığını belirtti.

Sosyal medya platformu Twitter üzerinden Türkiye'de haziranda 11 milyon 613 bin hesaptan 129 milyon 715 bin tweet atıldığını söyleyen Çataklı, "Bu tweetleri atan hesapların yüzde 21'inin bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar olduğunu tespit ettik. Yine haziran ayında ülke gündemini yoğun olarak meşgul eden 10 etiket incelendi. Bu etiketler üzerinde etkileşimde bulunan hesapların yüzde 60'ının bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar olduğu anlaşıldı." diye konuştu.

"Haziranda sınır dışı edilen düzensiz göçmen sayısı 16 bin 710"

Düzensiz göçle mücadeleye ilişkin verileri de paylaşan Çataklı, şunları kaydetti:

"Haziran ayında 4 bin 659'u denizlerde olmak üzere toplam 33 bin 465 düzensiz göçmen ve 612 organizatör yakalandı. Ülkesine geri dönen Suriyeli sayısı 509 bin 791 ve güncel olarak kayıt altında olan Suriyeli sayısı 3 milyon 648 bin 983'tür. Yılbaşından bu yana sınır dışı edilen düzensiz göçmen sayısı 48 bin 233, haziran ayında sınır dışı edilen düzensiz göçmen sayısı ise 16 bin 710."

Çataklı, haziranda ölümlü trafik kazaları ve kaza yerinde hayatını kaybeden kişi sayısında geçen aya göre yüzde 2'lik azalış olduğunu ifade ederek, "Haziran ayında 164 ölümlü trafik kazasında 192 kişi kaza yerinde hayatını kaybetmiştir. Yaralanmalı trafik kazalarında ve yaralanan kişi sayılarında geçen aya göre yüzde 8'lik azalış yakaladık. Haziranda 16 bin 983 yaralanmalı trafik kazasında 25 bin 293 kişi yaralanmıştır, maalesef 23 yaya da olay yerinde hayatını kaybetmiştir." dedi.

Kurban Bayramı'na yönelik alınacak ilave tedbirleri kapsayan genelgenin il valiliklerine gönderildiğini belirten Çataklı, vatandaşlardan bayramda trafik kurallarına uyma konusunda hassasiyet göstermelerini istedi.

Çataklı, HDP kongresinde terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın posterini açmak isteyenlere yönelik gözaltı sayısına ilişkin soruya, "Kolluk birimlerimiz, Ankara Emniyet Müdürlüğümüz bu konudaki çalışmaları halen sürdürüyor. Şu ana kadar 6 yakalama ve gözaltı var, 15 şahsın da yakalanmasına dönük çalışmalar devam ediyor. İlave tespit ve diğer çalışmalar da devam ettiği için bu sayı değişkenlik gösterebilir." yanıtını verdi.

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın "sığınmacılar nedeniyle Türkiye'de iç savaş çıkacağı" iddialarının hatırlatılması üzerine Çataklı, "Bunun çok açık bir iç savaş kışkırtıcılığı olduğunu değerlendiriyoruz ve bununla ilgili suç duyurusunda bulunacağız." dedi.

Çataklı, Suriyelilerin Kurban Bayramı izni kapsamında ülkelerini ziyarete gidip gidemeyeceklerine ilişkin soruyu, "Suriyeliler, bayram izni kapsamında ülkelerine gidip geri gelemezler. Yoksa gönüllü geri dönüş açık, isteyen geçici koruma altındaki Suriyeliler, ülkelerine geri dönebilirler ancak bayram izninde gidip geri dönüş söz konusu değil." şeklinde cevapladı.

Son Güncelleme: 04.07.2022 16:02
Anahtar Kelimeler:
Türkiye
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.