İngiltere Dışişleri Bakanı Truss: Bu limanlardan tahıllar çıkartılmazsa ciddi bir açlığa sebep olacak

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Ukrayna'daki tahıl kriziyle ilgili, "Sorun çözülmezse bu limanlardan tahıllar çıkartılmazsa ciddi bir açlığa sebep olacak." dedi.

23 Haziran 2022 Perşembe 13:09
İngiltere Dışişleri Bakanı Truss: Bu limanlardan tahıllar çıkartılmazsa ciddi bir açlığa sebep olacak

ANKARA (AA) - İngiltere Dışişleri, İngiliz Milletler Topluluğu ve Kalkınma Bakanı Elizabeth Truss, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Dışişleri Bakanlığı'nda gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından ortak basın toplantısında konuştu.

Türkiye ve İngiltere'nin NATO'nun önde gelen ülkeleri olarak daha iyi ilişkileri olması gerektiğini düşündüklerini kaydeden Truss, Türkiye'nin özellikle Ukrayna'da çok kıymetli şeyler yaptığını ve bunu bildiklerini söyledi.

Türkiye'nin Ukrayna konusundaki çabaları dolayısıyla Çavuşoğlu'na teşekkür eden Truss, Ukrayna'dan tahıl koridoru açılmasına ilişkin şunları kaydetti:

"Eğer buradaki sorun çözülmezse, bu limanlardan tahıllar çıkartılamazsa ciddi bir açlığa sebep olacaktır. Bu konuda da yine uygulamaya dair kararlar alabileceğimizi düşünüyorum."

Ülkesinin Rusya'nın Ukrayna'da sürdürmekte olduğu korkunç savaş hususunda Türkiye ile birlikte çalıştığını, Ukrayna'da refahı ve barışı getirmek için uğraştığı kaydeden Truss, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bir savaş arayışında olduğunu dile getirdi.

Truss, mevcut durumda Ukrayna'daki limanların bloke edilmiş durumda olduğunu ve dünyanın dört bir yanına gönderilecek olan tahılların bu limanda kaldığını bildiklerini aktararak şöyle devam etti:

"Birleşmiş Milletler tarafından gösterilen bir destekle birlikte burada bir güvenli aralık oluşturmaya çalışıyoruz ki Ukrayna limanlarından bu tahılların gönderilmesi sağlanabilsin. Ukrayna limanlarının, Rusya saldırılarından korunması için çabalar sürdürülüyor. Ama maalesef burada gecikmeler görüyoruz. İşte bu sebeple de en geç önümüzdeki ay bir eyleme geçilmesi gerekliliği söz konusu ki yeni mahsuller de gelecek, bunların aktarılması konusunda bir sorun yaşanmasın."

Truss, İngiltere ve Türkiye'nin, Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaşın muhtemel sonuçları konusundaki istişarelerini devam ettirdiğine değinerek, "Herhangi bir şekilde Ukrayna egemenliğini tekrar ele geçirene kadar duramayız, durmamalıyız." dedi.

"Türkiye İngiltere ilişkileri güçlenerek ilerleyecek"

Ziyareti sırasında Türkiye'de çok faydalı görüşmeler gerçekleştirdiğini kaydeden Truss, "Umuyorum ki Türkiye ile Birleşik Krallık arasındaki ilişkiler güçlenerek ilerleyecek ve gelişecektir." diye konuştu.

Truss, güvenlik ve egemenliğin tehdit altında olduğu şu zamanlarda Türkiye ile iş birliğini ve NATO’da ortak olarak çalışmaları devam ettirdiklerini kaydederek, "Ticaret konusunda ilişkilerimizi yürütüyoruz. Görüyorum ki tarım ve hizmetler alanında da çalışmaları daha da artırarak ticaret hacminin daha iyi hale geleceğini gösteren çalışmalarımız var. Terörizm konusunda da (Türkiye ile) iş birliği yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Gelecek hafta NATO Zirvesi kapsamında görüşmeler gerçekleştirileceğine değinen ve İngiltere'nin Türkiye ile de görüşmelerini bu kapsamda devam ettireceğini dile getiren Truss, Finlandiya ve İsveç'in NATO’ya katılmasının kolektif çabalar için güçlendirici bir etkisi olacağını düşündüklerini ifade etti.

"Tahıl konusu önümüzdeki ay çözülmezse yıkıcı sonuçları olur"

Toplantının soru-cevap kısmında konuşan Truss, Türkiye'nin Birleşik Krallık için bir stratejik ortak olduğuna vurgu yaparak, "Elbette ki ikili ilişkilerimizi derinleştirmek, özellikle ticaret alanında bu çalışmaları yürütmek istiyoruz. Serbest Ticaret Anlaşması'nın genişletilmesi ve iyileştirilmesi kapsamında ticaret, hizmetler ve tarım konusunda düzenlemeler yaparak bir genişletme hedefliyoruz." diye konuştu.

Truss, sanayi, imalat ve enerji alanında çalışmalar yapılması gerektiğine değinerek, "Çünkü şu anda enerji güvenliği konusunda herkes bir tehdit altında. Türkiye ile güneş ya da rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir kaynaklar ile bu tür enerjinin üretimiyle ilgili çalışmaları yürütmekteyiz." değerlendirmesini yaptı.

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle limanlardan çıkamayan tahıl yüklü tankerlere ilişkin soruya da yanıt veren Truss, "En geç önümüzdeki ay çözülmesi gerektiğini yoksa yıkıcı sonuçların olacağını biliyoruz. Türkiye'nin bu alandaki liderliğiyle ilgili, çözüm getirmesiyle ilgili ayrıca müteşekkiriz." dedi.

Truss, gemilerin Ukrayna limanlarına güvenli giriş ve çıkışı için bir koridor oluşturulması konusunda İngiltere ve Türkiye'nin hemfikir olduğunun altını çizerek, "Birleşik Krallık da bu hususta önlemler alacaktır ve bu önlemlerle tahılların limanlardan güvenli şekilde çıkışı sağlanacaktır. Bu hususta hem Türkiye'ye hem de diğer müttefiklere destekleri konusunda güveniyoruz." ifadelerini kullandı.

Fuat Kabakcı, Behlül Çetinkaya

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.