Kayseri'nin ihracatındaki artış iş dünyasını umutlandırıyor

- KAYSO Başkanı Büyüksimitci: - "Daha güçlü bir Türkiye için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz" - KTO Başkanı Gülsoy: - "Sanayinin çarkları dönmekte, üreticilerimiz ve ihracatçılarımız çalışmaya, üretmeye, insanımız için istihdam oluşturmaya devam etmektedir"

31 Aralık 2021 Cuma 13:29
Kayseri'nin ihracatındaki artış iş dünyasını umutlandırıyor

KAYSERİ (AA) - Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle oluşturulan kasım ayına ilişkin geçici dış ticaret verilerine ilişkin, "Kayseri sanayisi olarak gerçekleştirdiğimiz ihracatla ülkemizin büyüme rakamlarına ciddi manada katkı sağlamaktayız. İnşallah önümüzdeki aylarda bu katkıyı artırarak devam ettireceğiz." ifadelerini kullandı.

Büyüksimitci yaptığı yazılı açıklamada, kentin kasım ayı ihracatının, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 30,4 artışla, yaklaşık 336 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirtti.

Bu yılın 11 aylık dönemindeki ihracatın ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41 artarak 3 milyar 251 milyon dolar olarak gerçekleştiğini aktaran Büyüksimitci, kasım ayında ekime göre yaklaşık yüzde 3 artış yaşandığını, bunun da ihracatta yakalanan istikrar açısından önemli olduğunu vurguladı.

En çok ihracat yapılan sektörlerin başında mobilya, elektrikli ev aletleri ve metal ürünler geldiğini açıklayan Büyüksimitci, ihracat yapılan ülkeler sıralamasında ise ABD, Almanya ve Irak'ın ilk üç sırayı aldığını kaydetti.

Büyüksimitci, Türkiye'nin 2021 yılında yakaladığı büyüme rakamlarında, ihracatın payının büyüklüğüne dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Kayseri sanayisi olarak gerçekleştirdiğimiz ihracatla ülkemizin büyüme rakamlarına ciddi manada katkı sağlamaktayız. İnşallah önümüzdeki aylarda bu katkıyı artırarak devam ettireceğiz. Kayseri olarak cari fazla veren bir il konumundayız. Bu bakımdan Türkiye'ye örnek bir iliz. 2021 yılında Türkiye'nin ihracat ağırlıklı birim fiyatı 1,30 dolar iken Kayseri'nin birim fiyatı 1,95 dolar oldu. İhracat artış hızında olduğu gibi burada da Türkiye ortalamasının üzerindeyiz. Daha güçlü bir Türkiye için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Kayserimizin ihracat artışını istikrarlı bir şekilde sürdürmesinde emeği geçen tüm ihracatçılarımızı ve çalışanlarımızı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum."

- Sanayinin çarkları dönüyor

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy da Kayseri'nin 2021 yılında ihracat rekorları kırdığını ve 11 aylık süreçte önemli bir seviyeye geldiğini ifade etti.

Dünyada yaşanan ham madde, konteyner, navlun ve enerji krizinin yanı sıra emtia fiyatlarında yüksek artış ile koronavirüsün yeni mutasyonlarına rağmen ihracat rakamlarının iyi durumda olduğunu belirten Gülsoy, "Sanayinin çarkları dönmekte, üreticilerimiz ve ihracatçılarımız çalışmaya, üretmeye, insanımız için istihdam oluşturmaya devam etmektedir." ifadelerini kullandı.

Gülsoy, Kayseri'nin ihracatındaki artışın, ülke genelindeki artışın üzerinde gerçekleştiğini, her ay artan ihracat rakamlarıyla hedeflenen 3,5 milyar dolara ulaşılacağını belirtti.


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.