Kırım Tatar sürgününün 74. yılı

ESKİŞEHİR (AA) - Eskişehir Kırım Derneği Başkanı Evren Olcay, Kırım Tatar sürgününün 74. yılı nedeniyle basın toplantısı düzenledi.Olcay, bir otelde düzenlediği basın toplantısında, Rusların yüzyıllarca sürmüş ve halende süregelen...

10 Mayıs 2018 Perşembe 16:48
Kırım Tatar sürgününün 74. yılı

ESKİŞEHİR (AA) - Eskişehir Kırım Derneği Başkanı Evren Olcay, Kırım Tatar sürgününün 74. yılı nedeniyle basın toplantısı düzenledi.

Olcay, bir otelde düzenlediği basın toplantısında, Rusların yüzyıllarca sürmüş ve halende süregelen sıcak denizlere inme ve Karadeniz'de hakimiyet kurma isteğinin Kırım'da egemenlik kurmanın önemini arttırdığını kaydetti.

Uzun yıllar Ruslar tarafından süren baskıcı tutumlarla rahatsız edilen Kırım Türkleri'nin başta Anadolu olmak üzere Orta Asya ve o dönemde Osmanlı toprağı olan Dobruca'ya göç etmek durumunda bırakıldığını anımsatan Olcay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"1900'lü yıllara gelindiğinde ise Kırım'da kalan yaklaşık yarım milyon nüfusa karşılık göç edenlerin sayısı 1,5 milyona ulaşmıştır. 18 Mayıs 1944 tarihinde, Sovyet hükümetinin başında bulunan eli kanlı diktatör Stalin tarafından yalan yere, Nazi Almanya'sı ile işbirliği yapmakla suçlanan Kırım Tatarları, Özbekistan'a ve Sibirya'ya topyekün sürgün edilmişlerdir. Kırımda yaşayan yüzbinlerce Kırım Tatarı sadece birkaç saat içerisinde evleri boşaltılarak, hayvan vagonlarından oluşan tren katarlarına bindirilerek, meçhul bir sona doğru sürüklenmişlerdir. Sürülen insanlarımızın yarıya yakını gördükleri kötü muamele ve bulundukları insanlığa yakışmayacak şartlar sebebiyle sürüldükleri yere ulaşamadan can vermişlerdir."

Olcay, 200 bin civarında Kırım Tatarı'nın soykırıma uğradığı sürgünün 74. yıl dönümünü andıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

"Bugün Kırım coğrafyasında yaşayan, 1944 sürgününde bir şekilde ayakta kalmayı başarmış ve öz vatanları Kırım'a dönerek orada hayatlarını sürdürmeye çalışan nesil ve onların çocuklarıyla, torunlarından oluşan yaklaşık 300 bin civarında Kırım Tatarı yeniden aynı kaderle karşı karşıyalar. 2014 şubat ayında Rus lider Putin'in uluslararası hukuka aykırı bir şekilde Kırımı işgali ve sonrasında yapılan sözde bir referandum ile Kırımı ilhakını tüm dünya kamuoyu ile birlikte bizlerde esefle vizliyoruz. Önümüzdeki günlerin Kırım'da yaşayan soydaşlarımız için neler getirip neler götüreceği hepimiz için soru işareti."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.