Kobi’lere 2 Milyar 42 Milyonluk Destek

KOSGEB’in küçük ve orta ölçekli işletmelerin, ekonomideki paylarının ve etkinliklerinin arttırılması amacıyla uyguladığı KOBİGEL çağrısı sonuçlandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, KOSGEB’de düzenlediği basın toplantısıyla sonuçları açıkladı.

31 Mart 2023 Cuma 13:25
Kobi’lere 2 Milyar 42 Milyonluk Destek

Dijitalleşme bağlamında 311 işletmeye 340 milyon liralık destek sağlayacaklarını, verimlilik ve rekabetçilik başlığında ise 1,7 milyar lira bütçeye sahip bin 374 projeyi destekleyeceklerini ifade eden Bakan Varank, “Toplamda bin 685 imalatçı KOBİ’ye 2 milyar 42 milyon liralık destek vereceğiz.” dedi.

İMALAT SANAYİNDE DİJİTALLEŞME

KOSGEB, 2019 yılından bu yana imalatçı KOBİ’lere yönelik olarak KOBİGEL – KOBİ Gelişim Destek Programı kapsamında “İmalat Sanayinde Dijitalleşme” başlıklı çağrılara çıkıyor. Geçen yılın sonunda açılan KOBİGEL çağrısında, hem kapsam genişletildi hem de destek üst limitlerini arttırıldı.

REKABETÇİLİK VE VERİMLİLİK

Son çağrıda, dijitalleşme başlığının yanına rekabetçilik ve verimlilik modülü de eklendi. Daha önce işletme başına 1 milyon lira olan üst limit, dijitalleşme başlığında 2 milyona çıkartıldı. Yeni ilave edilen rekabetçilik ve verimlilik başlığı için de destek üst limiti 1 buçuk milyon lira olarak belirlendi.

KOSGEB’DE BASIN TOPLANTISI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, KOSGEB’de basın toplantısı düzenledi. KOSGEB’in deprem bölgesine yönelik verdiği desteklerden bahseden Bakan Varank, KOBİGEL çağrısı sonuçlarını da açıkladı. Bakan Varank, KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt ile birlikte düzenlediği basın toplantısında özetle şunları söyledi:

ACİL DESTEK KREDİSİ: KOSGEB eliyle deprem bölgesinde yer alan KOBİ’lerin acil ihtiyaçlarını karşılamak üzere KOSGEB Acil Destek Kredisi Programı'nı da hemen devreye geçirdik. Bu sayede küçük ve orta ölçekli işletmelerimize hasar durumuna göre 1,5 milyon liraya kadar faizsiz kredi desteği sağlıyoruz. 

BORÇLARI SİLDİK: Bunun yanında Afet bölgesindeki işletmelerin KOSGEB’e olan 2023 yılı borçlarının tamamını sildik. Bu konudaki Cumhurbaşkanlığı kararnamesi yayımlandı. Bu kararname ile depremde zarar gören KOBİ’lerimizin yükünü önemli ölçüde hafifletmiş olacağız.

KONTEYNER DESTEĞİ: Deprem bölgesindeki sorunlardan bir tanesi de iş gücünün tekrar çalışmaya başlayabilmesi için emekçi kardeşlerimizin barınma ihtiyaçlarının karşılanabilmesi. Bu noktada çalışanların barınma sorununu çözmek için konteyner satın alacak KOBİ’lerimize konteyner başına 30 bin liraya kadar destek vereceğiz.

2019’DAN BU YANA: KOSGEB, afet bölgesindeki KOBİ’lerin acil ihtiyaçlarının giderilmesinin yanında, ülke genelindeki çalışmalarına da tüm hızıyla devam ediyor. Hem üretim süreçleri hem de pazarlama ve satış faaliyetleri açısından dijitalleşme artık bir tercih değil zorunluluk. Bu manada biz, KOBİGEL yani KOBİ Gelişim Destek Programı başlığı altında 2019 yılından bu yana ‘İmalat Sanayinde Dijitalleşme’  çağrılarına çıkıyoruz.

KAPSAMI GENİŞLETTİK: KOSGEB’in bu desteği sayesinde imalatçı KOBİ'lerin üretim süreçlerini dijitalleştirmelerine, verimliliklerini artırmalarına, üretim kalitelerini yükseltmelerine ve en önemlisi saniyede kullanılabilecek dijital teknolojilerin artık yerli ve milli imkanlarla geliştirilmesine katkı sağlıyoruz.2022 yılının sonunda, bu desteğimizin kapsamını verimlilik ve rekabetçilik başlıkları ile genişletmiş ve destek limitlerini arttırmıştık.

6 BİNE YAKIN BAŞVURU: Daha önce işletme başına 1 milyon lira olan destek üst limitini, dijitalleşme başlığında 2 milyon liraya çıkardık. Yeni ilave edilen rekabetçilik ve verimlilik projelerine vereceğimiz desteği de 1,5 milyon lira olarak belirledik. KOBİGEL destek programı kapsamında, 6 bine yakın sistemde başvuru oldu. KOBİ’lerimizin gösterdiği bu yoğun ilgi emin olun bizi ziyadesiyle memnun etti.

HAYIRLI UĞURLU OLSUN: Dijitalleşme başlığında toplamda 311 işletmemizin projeleri için 340 milyon liralık destek sağlayacağız. Verimlilik ve rekabetçilik başlığında ise 1,7 milyar lira bütçeye sahip bin 374 projenin desteklenmesine karar verdik. Yani toplamda bin 685 imalatçı KOBİ’ye 2 milyar 42 milyon liralık destek vereceğiz. Hayırlı uğurlu olsun!  Son üç yılda, KOBİGEL kapsamında 935 projenin desteklenmeye hak kazandığını düşünürsek bu çağrıda geldiğimiz noktanın önemi çok daha iyi anlaşılabilir. Elbette bu rakamları da daha yukarılara çıkarmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz.

935 PROJEYE DESTEK

KOSGEB, İmalat Sanayinde Dijitalleşme temasıyla ilk olarak 2019 yılında çıktığı çağrıda, 258 projeye 72 milyon, 2020 yılında 396 projeye 158 milyon, 2021’de de 281 projeye için 116 milyon liralık destek ödemesi yaptı. Böylece KOSGEB toplamda 935 projeye 346 milyon liralık ödeme yapmış oldu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.