"MOR Haritam" uygulamasının tanıtımı gerçekleştirildi

- Ankara Büyükşehir Belediyesi, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi, İsveç Büyükelçiliği ve TESEV iş birliğiyle hayata geçirdiği "MOR Haritam" uygulamasını tanıttı - Büyükşehir Belediyesinin kadın merkezleri, sosyal yardımlar, gündüz bakımevleri gibi toplumsal cinsiyete duyarlı hizmetlerini gösteren "Mor Haritam" uygulaması ile kentin kadınlar için daha güvenli hale getirilmesi amaçlanıyor

05 Aralık 2020 Cumartesi 13:23

ANKARA (AA) - Ankara Büyükşehir Belediyesi, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi, İsveç Büyükelçiliği ve Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) iş birliğiyle hayata geçirdiği "MOR Haritam" uygulamasını tanıttı.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, İsveç Büyükelçiliği tarafından İsveç Uluslararası Kalkınma İş birliği Ajansı (SIDA) aracılığıyla fonlanan ve BM Kadın Birimi’nin katkılarıyla yürütülen "Türkiye'de Siyasi Liderlikte ve Siyasi Katılımda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Projesi" kapsamında hayata geçirilen "Mor Haritam Projesi" ile Başkentin kadınlar için daha güvenli hale getirilmesinin amaçlandığı kaydedildi.

- "Mor Haritam" uygulaması ile bölgesel analizler yapılabilecek

Ankara'da yaşayan kadınlar için başvuru ve bilgi merkezi olmayı hedefleyen ve kadın temelli verilerin alınacağı "MOR Haritam" uygulaması ile kentte kadınlara verilecek hizmetlerin bölgesel analizlerinin yapılabileceğinin belirtildiği açıklamada, salgın nedeniyle çevrim içi yapılan tanıtım toplantısına katılan Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kemal Çokakoğlu, TESEV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Necla Zarakol, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Türkiye Programlar Yöneticisi Zeliha Ünaldı ve İsveç Büyükelçiliği İnsani ve Katılım Öncesi Mali Yardım Birim Müdürü Malin Stawe'nin proje hakkında görüş alışverişinde bulunduğu belirtildi.

Kadınların güvenliğini sağlamaya yönelik tasarlanan yaş, eğitim durumu, medeni durum gibi kent demografisinin görüntülendiği haritada ayrıca sosyal yardımlar gibi hizmetlerin nerelerde verildiği, kadın merkezleri, gündüz bakımevleri ve afet toplanma yerlerinin hangi noktalarda olduğunun rahatlıkla görülebileceği bildirildi.

Haritada "kadın muhtarlar" ve "kadın meclis üyeleri"nin yanı sıra güvenli kent sekmesinin de yer aldığının kaydedildiği açıklamada, vatandaşların söz konusu sekmeler üzerinden yaşadıkları bölgedeki güvenli hissetmedikleri yerleri ve sorunları belediyeye bildirebileceği belirtildi.

Vatandaşlardan alınan geri bildirimler sayesinde Ankara'daki güvensiz ve riskli bölgelerin tespit edilebileceği vurgulanan açıklamada, önümüzdeki günlerde Büyükşehir Belediyesinin resmi internet sayfasına konulacak harita sayesinde hizmetlerin planlama ve bütçeleme süreçlerine vatandaşların da dahil edileceği duyuruldu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Çokakoğlu, Ankara Büyükşehir Belediyesinin kadın dostu kent olma hedefi kapsamında bu haritalandırmaya ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

Yerel yönetimlerin kent hizmetlerini yaparken kentin ihtiyaçlarını gözetmek ve kamu kaynaklarının etkin kullanımını sağlamak zorunda olduğunun altını çizen Çokakoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu amaçla yapılan coğrafi temelli haritalamalar, kentlerdeki mahallelerin, kadınlar, bebekler ve küçük çocuklar için iyi işlemesi halinde ekonomik kalkınma ve sonunda da güçlü toplumların olacağı düşüncesi temelinde geliştirilmiştir. Kapsayıcı ve yönlendirici bir kent haritası için değerli paydaşımız Birleşmiş Milletler Kadın Birimi ile 'Mor Haritam'ı projelendirdik. Yaklaşık 4 aylık emeğin sonucunda da haritamızı hayata geçiriyoruz. Kadın temelli verilerin alınacağı 'Mor Haritam' ile kentte kadınlara verilecek hizmetlerin bölgesel analizleri yapılabilecek. Bu harita sayesinde kadınlar riskli buldukları bölgeyi bize bildirebilecekler. Kendi mahallelerindeki tüm şiddet merkezlerini, hizmet birimlerini görebilecekler. Yine harita sayesinde belediyemizin kadınlar için etkin hizmet modellerinin oluşturulmasını sağlamayı hedefliyoruz."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.