Polatlı'daki darbe girişimi davası

- FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Polatlı'daki 58. Topçu Tugayı ile Topçu ve Füze Okul Komutanlığındaki eylemlere ilişkin davada sanık savunmalarının alınmasına devam edildi

23 Mart 2018 Cuma 15:24
Polatlı'daki darbe girişimi davası

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Polatlı'daki 58. Topçu Tugayı ile Topçu ve Füze Okul Komutanlığındaki eylemlere ilişkin davada sanıklar ve avukatlarının esas hakkındaki savunmalarının alınmasına devam edildi.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı.

Duruşmada savunma yapan sanık Can Taşçı, iddianamedeki suçlamaları reddettiğini, olay günü terör saldırısı olduğu haberi üzerine kışladan çıkarıldıklarını, "ülkenin durumu karışık" denilerek tahrik edildiklerini iddia etti.

- "Babam ek iş olarak saz çalar, bu 1 dolarlar da ona verilenler"

Taşçı, o süreçte kursiyer uzman çavuş olduğunu, üzerinden çıkan 1 dolarları kardeşinin hatıra olarak verdiği için sakladığını öne sürdü.

Kursta bulunan diğer uzman çavuş adaylarından farkı olmadığını ve suçsuz olduğunu savunan Taşçı, şöyle konuştu:

“Kurs, eylül ayında bitecekti. Bugün ise 20 aydır tutuklu haldeyiz. 15 Temmuz günü bölük komutanı Oğuz Serdar Özgür defalarca arayıp 'Neden telefonuna bakmıyorsun. Acil durum var.' diyerek arkadaşlarıma haber vermemi istedi. Komutanlar, 'Türkiye’nin durumu karışık. Hazırlanmamız lazım.' dedi. Bir araya gelince silahlandırıldık. Bize, 'Halkın can güvenliği tehlikede. Gerekirse silah kullanın.' diye de emredildi. Ama darbeye yönelik herhangi bir emri uygulamadık. Cüzdanımdan çıkan dolarları, engelli kız kardeşim askere gönderildiğim gece bana hatıra olarak teslim etti. Babam ek iş olarak saz çalar. Düğünlerde havaya atılan paralardan kendisi de toplar. Bunlar da o paralardır.”

Taşçı, yakın çevresinin, suçsuz olduğuna ilişkin en büyük delil olarak değerlendirilmesini isteyerek, “O zaman 24 yaşındaydım. Şimdi 26 yaşındayım. Kurunun yanında yanan yaş olmak istemem.” ifadesini kullandı, beraatini talep etti.

Duruşmada savunma yapan sanık İbrahim Yıldız, önceki savunmalarını tekrar ettiğini belirterek, 15 Temmuz’da muhabere başçavuş Ata Gümüş tarafından kışlaya çağrıldığını söyledi.

Hayatı boyunca FETÖ’nün herhangi bir okul ve yurdunda kalmadığını öne süren sanık Yıldız, o gece kendisine sadece telsizlerin çevrim eğitiminin yapılacağı bilgisinin verildiğini anlattı.

Yıldız, "kışlada gece eğitimi var" talimatıyla toplandıklarını söyleyerek şunları kaydetti:

"Eğitim denetlemesi yapılacağı bildirilince bir araya geldik. Daha sonra TÜRKSAT'a saldırı olduğu söylendi. Emniyet güçlerine takviye olarak kışla dışına çıkarıldık. Tamamen yardım maksatlı olduğunu düşünerek itaat ettim. Sonra olayın gerçek yüzünü öğrendik. Temelli civarında durduk. Sonra da bir köyde emniyet güçlerine teslim olduk. Bu yapının kurumlarında kalmadım. ByLock ve KakaoTalk gibi programları ne gördüm ne de kullandım. Siber suçlar raporunda aleyhime suç unsuru teşkil edecek herhangi bir bilgi yoktur, bilirkişi raporuyla sabittir. Aleyhime tanık da yoktur. Beraat ve tahliyemi talep ediyorum.”

Duruşmada savunma yapan sanık Mehmet Yıldız, önceki savunmalarını tekrar ettiğini, iddianamedeki suçlamaları kabul etmediğini belirterek, 15 Temmuz’da kimseden sıkıyönetim direktifleri almadığını öne sürdü.

Sanık Yıldız, o süreçte daha yeni göreve başladığını, askeri algılardan henüz yoksun ve tecrübesiz olduğunu öne sürdü.

Tatbikat, gece eğitimi gibi süreçlerden o sırada bilgisi olmadığını belirten Yıldız, şunları söyledi:

“20 günlük astsubaydım. 2. Topçu Taburu’na işletmen olarak atandım. Henüz oryantasyon sürecindeydim. Emirleri sorgulamadan yapıyordum. O gece, Aydın üsteğmen 'Kolluk kuvvetlerine desteğe gidiyoruz' diyerek bizi götürdü. Kimseden sıkıyönetim ya da darbe direktifi almadım. Bu darbeyi çok yıldızlı komutanlar da anlayamamışlardır. 20 aydır tutukluyum. Beraatimi talep ediyorum.”

Duruşma, öğle arasının ardından sanık savunmalarıyla devam ediyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.