TAB Genel Başkanı Şahin'den "Dünya Arı Günü" mesajı Açıklaması

rkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Genel Başkanı Ziya Şahin, Türkiye'de 3 bin endemik bitki, 12 bin doğal bitki türü ve 500 adedi nektar ve polen kaynağı olan bitki bulunduğunu belirterek, "Dünyada bilinen 27 bal arısı alt türünün 6 tanesi ülkemizde bulunmaktadır.

19 Mayıs 2022 Perşembe 10:13
TAB Genel Başkanı Şahin'den "Dünya Arı Günü" mesajı Açıklaması

Şahin, 20 Mayıs Dünya Arı Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, 2008-2009 yıllarında ABD'de başlayıp dünyaya yayılan toplu arı ölümlerinin ardından bu konuda farkındalığı artırmak ve arıların önemine dikkati çekmek amacıyla 2 Haziran 2009'da imza kampanyası düzenlendiğini ve 2010 yılından bu yana 20 Mayıs'ın Dünya Arı Günü olarak kutlandığını bildirdi. Slovenya ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 115 ülkenin ortak sunuculuğunda, 20 Mayıs'ın "Dünya Arı Günü" ilan edilmesine yönelik karar tasarısının, 20 Aralık 2017'de Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda oy birliğiyle kabul edildiğini belirten Şahin, ilk olarak 2010'da Ankara'da "Altın Yağmur" sloganıyla başlayan Dünya Arı Günü etkinliklerinin bu yıl 12'ncisinin düzenlendiğini ifade etti. Bu yıl kutlamaların "Arıları Koru Gençliği Yaşat" sloganıyla Tokat'ta gerçekleştirileceğini belirten Şahin, "Ülkemizde 3 bin endemik bitki, 12 bin doğal bitki türü ve 500 adedi nektar ve polen kaynağı olan bitki bulunmaktadır. Dünyada bilinen 27 bal arısı alt türünün 6 tanesi ülkemizde bulunmaktadır. 8,7 milyon koloniyle 2021'de 96 bin ton bal üretilmiş olup, 2022 bal üretim hedefimiz 110 bin tondur." bilgisini verdi.

Sözleşmeli arıcılık projesine destek çağrısı

Doğal bal üretmek ve bala sahip çıkmanın arıcının sorumluluk anlayışının bir gereği olduğunu vurgulayan Şahin, doğal balın kesintiye uğramadan pazarlanmasının da arıcıların temel beklentileri arasında yer aldığını ifade etti. Şahin, bu konuda sözleşmeli arıcılık projesine destek verilmesi çağrısında bulundu. BM Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre Türkiye'de son 4-5 yılda tarım ilacı kullanımının yaklaşık yüzde 30 düzeyinde arttığını belirten Şahin, özellikle neonikotinoid grubu pestisitler ve bilinçsiz pestisit kullanımı sebebiyle hemen hemen her bölgede arı ölümleri olduğunu bildirdi. Şahin, çiftçiyle arıcının ortak menfaat çatısı altında buluşturulması, arı konaklamalarının güncel ve ulaşılabilir veri alt yapısında olması, çiftçi ve arıcının ne zaman ne yapacağının Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenmesi ve bu konunun devlet politikası haline getirilmesi gerektiğini kaydetti. Sektörün gelişmesi için yapılması gerekenler

Şahin, arıcılık sektörünün gelişimine dönük önerilerini şöyle sıraladı:

"- Kovan başı üretimimizi 25 kilogramın üstüne çıkarmak için bal üretim alanlarımız planlı bir şekilde artırılmalı, mevcut alanlarımız verimli hale getirilmelidir. 100 bin hektar Basralı çam orman alanlarını 200 bin hektara artırmak üzere plantasyon çalışmaları yapılmalıdır. Geven balı üretim alanlarımız genişletilmeli, geven bitkisi koruma altına alınmalıdır. Kestane bal arısı için biyolojik mücadele artırılmalı, ayçiçeği ve pamuk arazilerinde yapılacak arı konaklama zamanlarında pestisit kullanılmamalıdır. Islah edilen yerli arı ırk ve ekotiplerinin korunması ve ıslah merkezlerinin sürdürülebilirliğinin sağlanması Tarım ve Orman Bakanlığının arıcılık sektörü özelinde öncelikli politikası olarak yer almalıdır. Flora ve genetik zenginliğimizin avantajını kullanılarak küresel iklim değişikliğine karşı ülkesel arıcılık politikası oluşturulmalıdır. Bitkisel tozlaşmada (polinasyon) arının yarattığı katma değer çerçevesinde farklı destekleme modelleri ile arıcılık sektör olarak desteklenmelidir. Sözleşmeli arıcılık modelinin birlikler vasıtasıyla tüm sektörde yaygınlaşması, kamuda destek görmesi sağlanmalıdır. Arıcılık yönetmeliği ve ana sözleşmeler sektörün gelişmesine yönelik dizayn edilmeli ve güncellenmelidir. TAB tarafından gerçekleştirilen girdi temin çalışmaları Bakanlığımızca desteklenmeli, birlikler mali yönden güçlendirilmeli ve üretimden pazarlamaya söz sahibi olmaları sağlanmalıdır. Küresel iklim değişikliği ve artan maliyetlerle boğuşan arıcılarımızın, gezgincilik ve üretim faaliyetinden kopmamaları için koloni başına aldığı 20 lira desteğin yanı sıra ilave destek verilmelidir."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.