Tanzanya "karbon kredisi" anlaşması imzaladı

01 Aralık 2023 Cuma 15:35
Tanzanya

İSTANBUL (AA) - Tanzanya, Doğu Afrika'nın en büyük arazi tabanlı "karbon kredisi" projelerinden biri için anlaşma imzaladı.

Yerel basına yansıyan haberlere göre Tanzanya, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı (COP28) kapsamında, 1,8 milyon hektarlık 6 milli parkı kapsayan proje için karbon kredisi anlaşması imzaladığını açıkladı.

Anlaşma, Tanzanya'nın milli park yönetim ajansı "Tanapa" ile "Karbon Tanzanya" isimli yerel şirket arasında yapıldı.

Karbon Tanzanya şirketinden yapılan açıklamada, karbon kredilerinin satışından elde edilecek gelirlerin bir kısmının Tanapa ve yerel topluluklara aktarılacağı belirtildi.

Açıklamada, "Proje, milli park alanlarının korunması, muhafazası ve geliştirilmesine odaklanacak ve aynı zamanda doğal ekosistemi ve yaban hayatın korunması da sağlanacak." ifadesi kullanıldı.

Tanzanya, şubat ayında 8,1 milyon hektar alanı kapsayan karbon kredisi için ön anlaşma imzalamıştı.

Yaklaşık 48 milyon hektarlık orman kaynağına sahip Tanzanya, küresel karbon kredisi ticaretinde Afrika kıtasının en önemli ülkelerinden biri olarak öne çıkıyor.

Karbon kredisi projeleri, çevreyi kirleten şirketlerin, sera gazı emisyonlarını azaltmaları veya bunları atmosferden uzaklaştırmaları için karbon emisyonu denge değerleri altında üretim yapan kuruluşlara ödeme yapma sözü vermesini içeriyor. Karbon kredisi projeleriyle aynı zamanda çevreye verilen zararların azaltılması amaçlanıyor.

Anahtar Kelimeler:
Karbon KredisiTanzanya
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.