"Tıbbi olarak dünyayla eşzamanlı ilerliyoruz"

- Çocuk Ortopedisi Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Şenaran: - "Türkiye'de tıbbi olarak dünyayla eşzamanlı ilerliyoruz. Şu anda dünya genelinde serebral palsili bireylerin tedavisi için yapılabilecek bütün işlemler Türkiye'de de yapılabiliyor" - "Ebeveynler çocuklarını iyi gözlemlemeli. Annenin ilk şüpheleneceği şey çocuğun gelişiminde geriliktir. Serebral palsili çocuklar, daha geç oturur, daha geç yürürler"

06 Ekim 2017 Cuma 15:45

KONYA (AA) - Çocuk Ortopedisi Derneği Başkan Yardımcısı, Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Prof. Dr. Hakan Şenaran, "Türkiye'de tıbbi olarak dünyayla eşzamanlı ilerliyoruz. Şu anda dünya genelinde serebral palsili bireylerin tedavisi için yapılabilecek bütün işlemler Türkiye'de de yapılabiliyor." dedi.

Şenaran, 6 Ekim Dünya Serebral Palsi günü dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, serebral palsinin doğumda, öncesi veya sonrasında ortaya çıkabilen beyin hasarı olduğunu söyledi.

Doğum sırasında zor doğuma bağlı oksijensiz kalmanın, sonrasında geçirilen bir enfeksiyon ya da havalenin de bu hastalığa sebep olabileceğini belirten Şenaran, "Serebral palsi, zaman içerisinde ilerleme göstermeyen, kalıcı bir beyin hasarıdır. Hastalığın kişide meydana getirdiği problemler doğru tedavilerle azaltılabilir." dedi.

Şenaran, gebelik sırasında düzenli doktor takibi, sağlıklı beslenme ve yanlış ilaç kullanımından kaçınmanın, serebral palsi riskini büyük ölçüde önlediğini dile getirdi.

- "Annenin ilk şüpheleneceği şey çocuğun gelişiminde geriliktir"

Serebral palside de erken tanı ve tedavinin hayati önem taşıdığını vurgulayan Şenaran, şöyle devam etti:

"Ebeveynler çocuklarını iyi gözlemlemeli. Annenin ilk şüpheleneceği şey çocuğun gelişiminde geriliktir. Serebral palsili çocuklar, genellikle daha geç oturur, daha geç yürürler. Ayrıca vücudun sağ ve sol tarafındaki asimetri de bu hastalığın bir habercisi olabilir. Anne babalar şüpheleri sonucu doktora başvurmalı, serebral palsi riskini göz ardı etmemelidir."

İlk müdahaleyi çocuk doktorlarının yapacağını, çocuğun nöroloji doktorlarınca takibe alınacağını dile getiren Şenaran, şunları söyledi:

"Tanı konulduysa çocuğun beslenmesinin de düzenlenmesi lazım. Çocuk doktor takibinde olmalı ve sigara gibi çocuğun gelişimini etkileyebilecek dış etkenlerden korunmalı. Aile multidisiplinel bir yaklaşımla gereken bütün tedavi yöntemlerine ve alanında uzman doktorlara başvurmalı. Düzenli takip edildiği takdirde çocuğun bu hastalığı en az hasarla atlatması mümkündür. Belli dönemlerde yapılması gereken ameliyatların yapılmaması durumunda ilerde tedavisi mümkün olmayan sorunlar ortaya çıkabiliyor."

Serebral palsi tedavisinde aile, doktor ve hasta işbirliği ve motivasyonuyla güzel sonuçlar alınabileceğine işaret eden Şenaran, şunları kaydetti:

"Doğru zamanda doğru yapılan tedavi muhakkak faydalı olacak, çocuğun durumunu daha iyiye götürecektir. Ülkemizdeki tıp teknolojisi serebral palsili bireylerin ihtiyaçlarına yönelik günden güne gelişmekte. Türkiye'de tıbbi olarak dünyayla eşzamanlı ilerliyoruz. Şu anda dünya genelinde serebral palsili bireylerin tedavisi için yapılabilecek bütün işlemler Türkiye'de de yapılabiliyor."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.